349
Δεν θα είναι η πρώτη καρτουνίστικη εμφάνιση του Κάστρο: ο «πονηρός» Φιντέλ έχει κλέψει ήδη «αφελείς» Αμερικανούς στη σειρά «The Simpsons» | Υοutube

Ο Φιντέλ Κάστρο θα γίνει… καρτούν και από κουβανέζικο χέρι

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2021, 08:00
Δεν θα είναι η πρώτη καρτουνίστικη εμφάνιση του Κάστρο: ο «πονηρός» Φιντέλ έχει κλέψει ήδη «αφελείς» Αμερικανούς στη σειρά «The Simpsons»
|Υοutube

Ο Φιντέλ Κάστρο θα γίνει… καρτούν και από κουβανέζικο χέρι

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2021, 08:00

Αν ζούσε πώς θα του φαινόταν; Διότι όσο ζούσε δεν επέτρεπε να γίνονται τα πάντα, δηλαδή να υλοποιείται με κρατικό χρήμα ό,τι περνάει από το κεφάλι του καθενός – πόσο μάλλον του υψιπετούς καλλιτέχνη. Καλώς ή κακώς, ο Φιντέλ Κάστρο είχε το κύρος και την ισχύ να επιβάλλει την άποψή του στο πλαίσιο του καθεστώτος του. Τώρα που η τηλεόραση της πατρίδας του, η Cubavisión, θα τον κάνει κινούμενο σχέδιο, από «εκεί ψηλά» που βρίσκεται δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Ο κόσμος άλλαξε τελεσίδικα – για αυτόν, τουλάχιστον.

Η είδηση γνωστοποιήθηκε από το επίσημο κομματικό Μέσο του κουβανικού καθεστώτος, την εφημερίδα Granma, αναμεταδόθηκε από διάφορα άλλα media παγκοσμίως, ωστόσο η επίσκεψη στις σχετικές με το θέμα ανακοινώσεις των ιστοσελίδων τόσο της Granma όσο και της Cubavisión ήταν αδύνατη την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου. Μπορεί και να το μετάνιωσαν.

Τα ξένα Μέσα λοιπόν διακίνησαν την πληροφορία ότι τα Animation Studios της Cubavisión ανακοίνωσαν την επικείμενη πρεμιέρα ενός καρτούν που αποσκοπεί στην επιμόρφωση των μικρών Κουβανών όσον αφορά τα νεανικά χρόνια του Κάστρο. Ο προκαθορισμένος χρόνος του καρτουνίστικου σίριαλ είναι τα προεπαναστατικά χρόνια, ιδίως το έτος 1932 που γεννήθηκε ο lider maximo.

Ο Κόλπος των Χοίρων και η πυραυλική κρίση

Θα δοθεί σημασία και στο έτος 1962 που ακολουθεί την αμερικανικής έμπνευσης εισβολή κουβανών εξορίστων στον Κόλπο των Χοίρων (1961) και συμπίπτει με την περίφημη Πυραυλική Κρίση, εκείνο το κορυφαίο γεωπολιτικό επεισόδιο που έφερε τις ΗΠΑ και ΕΣΣΔ και τον κόσμο ολόκληρο στο χείλος της αβύσσου.

Το έτος αυτό σηματοδοτεί και την ιδεολογική στροφή του Κάστρο προς τη σοβιετική εκδοχή του μαρξισμού – λενινισμού. Ηταν η αρχή της μετατροπής της Κούβας σε σοβιετικό δορυφόρο μέσα στον δυτικό κόσμο, στην αυλή των ΗΠΑ, μόνο δυο «απλωτές» μακριά από το Μαϊάμι για τον αποφασισμένο κομμουνιστή κολυμβητή.

Τα Animation Studios της Cubavisión ήταν αχρησιμοποίητα τα τελευταία 7 χρόνια, ωστόσο άνοιξαν και πάλι αφού, κατά πώς φαίνεται, βρέθηκαν τα λεφτά για το φιλόδοξο πρότζεκτ. Υπενθυμίζεται ότι ο Κάστρο έχει ήδη υπάρξει σαν καρτούν, στην αμερικανική σειρά «The Simpsons». Σε αυτήν παρουσιάζεται σαν ηγέτης της κομμουνιστικής και χρεοκοπημένης Κούβας, σαν ένας πονηρός τύπος που διαπραγματεύεται με τους «αφελείς» Αμερικανούς και, τελικά, τους… κατακλέβει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...