519
Ο Τζέιμι Ράσκιν, στη μέση, επικεφαλής των Δημοκρατικών βουλευτών-κατήγορων εντυπωσίασε με την αγόρευσή του | REUTERS/Tom Brenner

Δίκη Τραμπ: Η αγόρευση των κατηγόρων εντυπωσίασε τον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 19:35
Ο Τζέιμι Ράσκιν, στη μέση, επικεφαλής των Δημοκρατικών βουλευτών-κατήγορων εντυπωσίασε με την αγόρευσή του
|REUTERS/Tom Brenner

Δίκη Τραμπ: Η αγόρευση των κατηγόρων εντυπωσίασε τον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 19:35

Ηταν τόσο πλήρης και λεπτομερής η επιχειρηματολογία των Δημοκρατικών βουλευτών-κατήγορων στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, που ακόμα και ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε, ότι κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να αλλάξουν γνώμη μετά από αυτά που άκουσαν και είδαν τις τρεις πρώτες ημέρες της διαδικασίας στη Γερουσία.

Ολοκληρώνοντας την τρίτη ημέρα, ο Τζέιμι Ράσκιν, επικεφαλής κατήγορος των Δημοκρατικών απευθύνθηκε στους γερουσιαστές: «Αγαπητοί μου συνάδελφοι, υπάρχει κάποιος πολιτικός ηγέτης σε αυτή την αίθουσα που πιστεύει ότι αν ποτέ η Γερουσία επιτρέψει στον Τραμπ να επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο, θα σταματήσει να παρακινεί σε χρήση βίας για να πάρει αυτό που θέλει; Θα στοιχηματίζατε τις ζωές και άλλων αστυνομικών σε αυτό; Θα στοιχηματίζατε την ασφάλεια της οικογένειάς σας; Θα στοιχηματίζατε το μέλλον της δημοκρατίας μας;».

Ηταν τα τελευταία λόγια του πριν δώσει το βήμα στην υπεράσπιση του πρώην αμερικανού προέδρου, που θα έχει στη διάθεσή της την Παρασκευή και την Κυριακή για να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των Δημοκρατικών.

Αν δεν κληθούν μάρτυρες, η ψηφοφορία ίσως γίνει το βράδυ της Κυριακής.

Δεκαεπτά Ρεπουμπλικάνοι χρειάζεται να ψηφίσουν υπέρ της ενοχής του Τραμπ, ώστε να καταδικαστεί και να μην έχει ξανά το δικαίωμα να βάλει υποψηφιότητα για οποιοδήποτε ομοσπονδιακό αξίωμα.

Κατά την διαδικασία, οι Δημοκρατικοί κατέδειξαν με σειρά από συγκλονιστικά βίντεο, χρονολόγιο των γεγονότων και τα tweet του Τραμπ, ότι επί χρόνια επικροτούσε τη βία των οπαδών του και έτσι τους οδήγησε στην εισβολή στο Καπιτώλιο.

Οι Δημοκρατικοί επισήμαναν μεταξύ άλλων ένα περιστατικό του 2018, όπου ο Τραμπ επαίνεσε Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, ο οποίος χτύπησε έναν δημοσιογράφο. Επίσης, αναφέρθηκαν σε άλλα περιστατικά από το 2015 και το 2017, κατά τα οποία ο Τραμπ παρακίνησε τους υποστηρικτές του στη χρήση βίας με τις δηλώσεις του.

«Ο πρόεδρος ήξερε τι θα γινόταν…»

«Η 6η Ιανουαρίου δεν ήταν μια απροσδόκητη ριζοσπαστική ρήξη από την κανονική του νομοθετική και ειρηνική διάθεση, αλλά αυτή ήταν η συνήθης κατάστασή του (Τραμπ)», δήλωσε ο Τζέιμι Ράσκιν, επικεφαλής κατήγορος βουλευτής των Δημοκρατικών στους γερουσιαστές μετά από προβολή των βίντεο.

«Ηξερε, από τα tweets και τα μηνύματά του, ότι οι ακραίοι οπαδοί του θα εμφανίζονταν νωρίς, έτοιμοι να επιτεθούν, έτοιμοι για ακραία βία, για να πολεμήσουν σαν να είναι στην κόλαση για τον ήρωά τους», συνέχισε ο Ράσκιν, ο οποίος τη δεύτερη ημέρα της δίκης, κατά την παρουσίασή του έβαλε τα κλάματα μιλώντας για το μικρό παιδί του που τρομοκρατήθηκε από την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παρόντων στην αίθουσα, οι περισσότεροι γερουσιαστές παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα τα βίντεο, καθώς ακόμα και αυτοί δεν είχαν συνειδητοποιήσει πόσο κοντά τους είχε βρεθεί το εξαγριωμένο πλήθος. Επίσης, πολλοί έδειξαν να μην αντέχουν τις βίαιες σκηνές, όπως αυτή που το πλήθος έχει παγιδέψει τον αστυνομικό Ντάνιελ Χότζες ανάμεσα σε δύο πόρτες και τον χτυπά ή τη σκηνή που μία εισβολέας σκοτώνεται από όπλο αστυνομικού.

«Αν πιστεύετε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αρκετή για να καταδικαστεί (ο Τραμπ) τότε ποια είναι; Αν δεν πιστεύετε ότι αυτό είναι έγκλημα, τότε θα έχετε θέσει νέα τρομακτικά στάνταρ για κακή συμπεριφορά ενός προέδρου των ΗΠΑ», είπε ο Ράσκιν.

Στα βίντεο υπήρχαν και δηλώσεις οπαδών του, που έλεγαν ότι μπήκαν στο Καπιτώλιο για να παλέψουν για τον πρόεδρο, επειδή «αυτός τους το ζήτησε» και τους «κάλεσε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...