392
Υπάλληλοι του νεκροτομείου στο Ελ Πάσο του Τέξας μεταφέρουν πτώματα ασθενών με κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Ivan Pierre Aguirre

ΗΠΑ: Η πολιτική Τραμπ μπορεί να ευθύνεται για το 40% των θανάτων από Covid

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 17:33
Υπάλληλοι του νεκροτομείου στο Ελ Πάσο του Τέξας μεταφέρουν πτώματα ασθενών με κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Ivan Pierre Aguirre

ΗΠΑ: Η πολιτική Τραμπ μπορεί να ευθύνεται για το 40% των θανάτων από Covid

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 17:33

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη χειρότερη θέση παγκοσμίως, όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού. Από τον περασμένο Μάρτιο, έχουν καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα, 28 εκατομμύρια και τους περισσότερους θανάτους, 487.000. Η Ινδία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με πολύ μεγάλη διαφορά.

Το 40% αυτών των θανάτων –σχεδόν 195.000 νεκροί– θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, αν το ποσοστό θνητότητας από την ασθένεια στην χώρα ήταν αντίστοιχο με το ποσοστό που καταγράφηκε στις άλλες χώρες της Ομάδας του 7 (G7).

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης της επιτροπής της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet που επιφορτίσθηκε με την αξιολόγηση της πολιτικής υγείας της κυβέρνησης Τραμπ.

Η χώρα είχε την τρομερή ατυχία να πέσει στη δίνη της πανδημίας ενώ πρόεδρος ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας άνθρωπος που ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά τον κίνδυνο, ούτε και όταν αρρώστησε ο ίδιος. Κατ’ επέκταση, ούτε οι κυβερνητικές υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν όπως έπρεπε, ενώ πολλές πολιτείες, που είχαν Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη, απέτυχαν επίσης να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Αλλωστε, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Τραμπ όταν μπήκε στον Λευκό Οίκο, στη μανία του να καταστρέψει ό,τι δημιούργησε ο προκάτοχός του, ήταν να διαλύσει την επιτροπή των ειδικών που είχε συστήσει ο Μπαράκ Ομπάμα, η οποία ήταν επιφορτισμένη ακριβώς με την διαχείριση μιας πανδημίας. Επίσης, ο Τραμπ έκανε ό,τι μπορούσε για να ακυρώσει μέρος της νομοθεσίας του Ομπάμα, που πρόσφερε υγειονομική κάλυψη σε εκατομμύρια πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Η επιτροπή καταδικάζει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά επισημαίνει ότι δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος για τις τεράστιες απώλειες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν στην επιδημία με υποβαθμισμένες υποδομές δημόσιας υγείας. Κατά την περίοδο 2002-2019, οι δαπάνες για την υγεία στις ΗΠΑ μειώθηκαν από το 3,21% στο 2,45%, που αντιστοιχεί στο ήμισυ των αντίστοιχων δαπανών στον Καναδά και τη Βρετανία.

Για να βρει πόσους θανάτους θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει οι ΗΠΑ, η επιτροπή υπολόγισε τον μέσο όρο της θνητότητας στις υπόλοιπες χώρες του G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία) και τον συνέκρινε με τα νούμερα στις ΗΠΑ.

Η Μέρι Μπάσετ, μέλος της επιτροπής και διευθύντρια του Κέντρου για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, είπε στον Guardian: «Οι ΗΠΑ τα πήγαν πολύ άσχημα με την επιδημία αυτή, αλλά το χάλι αυτό δεν βαρύνει μόνο τον Τραμπ, έχει επίσης σχέση με τις αποτυχίες στην κοινωνική πολιτική… Αυτό δεν θα επιλυθεί με ένα εμβόλιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...