930
| Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν προκαλεί τις Βρυξέλες: «Από το 1963 η Ευρώπη εφαρμόζει κυρώσεις εναντίον μας»

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2020, 11:12
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν προκαλεί τις Βρυξέλες: «Από το 1963 η Ευρώπη εφαρμόζει κυρώσεις εναντίον μας»

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2020, 11:12

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου οι «27» θα ζητήσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Τουρκία –«ο Πρωθυπουργός δεν θα φύγει αν δεν πάρει κάτι» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας– ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την παρελκυστική τακτική του, επιχειρώντας να κάνει το άσπρο μαύρο και να περιγράψει την Ελλάδα ως το πρόβλημα.

Χαρακτηριστικά τα όσα είπε κατά την αναχώρησή του για το Μπακού του Αϊζερμπαϊτζάν –όπου θα πανηγυρίσει τον τουρκικό ρόλο στη νίκη επί των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Είπε ότι η Ελλάδα κάνει «πολιτική πάνω στο ψέμα», κατηγορώντας τη χώρα μας ότι αποφεύγει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υποστήριξε πως αν η Ελλάδα συμπεριφερθεί ειλικρινά, τότε και η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι στο τραπέζι. Είπε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσουν να στηρίζει τα συμφέροντά τους και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Οσο για τις κυρώσεις με τις ΗΠΑ, είπε πως η Τουρκία κάνει υπομονή όπως έκανε και μέχρι σήμερα –μάλιστα είπε ότι με τον Τζο Μπάιντεν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του θα καθίσουν και θα συζητήσουν κάποια πράγματα.

Στις δηλώσεις του λοιπόν κατά την αναχώρησή του για το Αζερμπαϊτζάν και όπως ανέφερε το Euronews, ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας: «Αυτοί φεύγουν συνεχώς από το τραπέζι. Κάλεσε για διαπραγματεύσεις ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, έφυγαν και από εκεί. Ειδικά είπαμε να γίνει ένα βήμα μεταξύ Αλβανίας-Τουρκίας-Ελλάδας, ούτε και εκεί ήρθαν. Συνέχεια πολιτική πάνω στο ψέμα. Τέτοια είναι η προσέγγισή τους Όπως σταθήκαμε όρθιοι χθες έτσι και σήμερα θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας όρθιοι. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο όποια και να είναι. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε και τα δικαιώματα της τδβκ, δεν είναι δυνατόν να υποχωρήσουμε ποτέ. Αν η Ελλάδα συμπεριφερθεί ειλικρινά, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι», υποστήριξε.

Για τις κυρώσεις που συζητά η ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν ενδιαφέρει και πολύ την Τουρκία αυτή η απόφαση. «Αλλωστε από το 1963 η ΕΕ εφαρμόζει κυρώσεις εναντίον μας. Ποτέ δεν συμπεριφέρθηκε ειλικρινά η ΕΕ. Ποτέ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Αλλά εμείς από τότε μέχρι σήμερα κάναμε υπομονή, κάνουμε υπομονή», ανέφερε.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων της ΕΕ

Το βασικό θέμα του δείπνου των ηγετών κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι η συζήτηση για την Τουρκία και οι «27» θα κληθούν να τοποθετηθούν και να συμφωνήσουν σε μια διατύπωση για την αξιολόγηση της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και τις συνέπειες της συνέχισης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κεντρικός και δηλωμένος στόχος των κρατών-μελών, Ελλάδας και Κύπρου συμπεριλαμβανομένων, είναι να ωθηθεί η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά, ώστε μέσω διαλόγου και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες στην Ελλάδα από τη μια και να ξεκινήσουν οι εκ νέου οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού υπό τα ΗΕ. Η θέση αυτή έχει εκφραστεί γραπτώς στα συμπεράσματα του Οκτωβρίου και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέρχεται στο θέμα της Τουρκίας όπως προβλεπόταν.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων που εκπόνησε η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνεργασία με τις εθνικές αντιπροσωπείες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται να εξετάσει αν θα προστεθούν νέα ονόματα στη λίστα των κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αν θα επεκταθεί η ισχύς της και σε πράξεις κατά της Ελλάδας.

Η σχετική παράγραφος αναφέρει ότι το Συμβούλιο καλείται «να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894 και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης». Επίσης, «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν αυτές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021».

Σύμφωνα με ανώτερο ευρωπαίο διπλωμάτη που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το κείμενο για την Τουρκία δεν είναι το τελευταίο, θα τεθεί στους 27 για διαπραγμάτευση και οι 27 θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για δύο θέματα, κατά πόσο θα προστεθούν και άλλα ονόματα και αν θα επεκταθεί η υπάρχουσα λίστα ως προς το εύρος εφαρμογής της. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και για την παράγραφο και τη σχέση με την Τουρκία γενικά, «δεν είναι έκπληξη ότι κάποια κράτη μέλη διαφωνούν», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τα άλλα, για τις σχέσεις της Τουρκίας με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε «δεν είμαστε ξένοι με τον Μπάιντεν, τον γνωρίζω πολύ καλά από την εποχή Ομπάμα. Μέχρι και στο σπίτι μου ήρθε. Όταν είχα ασθενήσει με επισκέφτηκε σπίτι μου. Και ο Ομέρ Τσελίκ ήταν εκεί κατά την επίσκεψη». Ο τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «δυστυχώς η πολιτική προχωρά άσκημα στον κόσμο. Για ό,τι σκεφτεί κανείς αμέσως έρχονται κυρώσεις στο τραπέζι. Τι διαδικασία υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ; Εμείς δεν είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ; Δεν είμαστε δύο σημαντικές χώρες στο ΝΑΤΟ; Μια από τις πέντε πρώτες χώρες μετά τις ΗΠΑ είναι και η Τουρκία. Αυτό και οι ίδιοι το παραδέχτηκαν. Δυστυχώς βρίσκουμε άκομψες τις δηλώσεις και τα βήματά τους για τις αγορές όπλων», ανέφερε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν βρίσκουν σωστές ούτε τις κινήσεις τους στη βόρεια Συρία και ανατολικά του Ευφράτη. «Ας αναλάβει τα καθήκοντά του ο κ. Μπάιντεν και μετά θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε κάποια πράγματα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση στην πολιτική και πως ειδικά στην διπλωματία συζητούνται αυτά τα ζητήματα. Ο Ερντογάν είπε πως «κάποιοι στη χώρα μας μπορεί να έχουν αρνητικές σκέψεις. Δεν είναι σημαντικό, αυτοί είναι ατζαμήδες πολιτικοί. Πιστεύω ότι η διαδικασία με τις ΗΠΑ θα προχωρήσουν με πολύ διαφορετικό τρόπο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...