429
Στην επανάληψη του αγώνα, παίκτες και διαιτητές γονάτισαν για να φωνάζουν και Black Lives Matter... | REUTERS/Xavier Laine

Ποδόσφαιρο, ρατσισμός και υποκρισία

Αντώνης Πανούτσος Αντώνης Πανούτσος 10 Δεκεμβρίου 2020, 07:45
Στην επανάληψη του αγώνα, παίκτες και διαιτητές γονάτισαν για να φωνάζουν και Black Lives Matter...
|REUTERS/Xavier Laine

Ποδόσφαιρο, ρατσισμός και υποκρισία

Αντώνης Πανούτσος Αντώνης Πανούτσος 10 Δεκεμβρίου 2020, 07:45

To βράδυ Τρίτης, στο 14ο λεπτό του αγώνα Παρί Σεν Ζερμέν – Μπασάκσεχιρ ο τέταρτος διαιτητής, ρουμάνος, Σεμπάστιαν Κολτέσκου ενημέρωσε με την ενδοεπικοινωνία τον διαιτητή Οβίντιου Χάτεγκαν ότι κάτι συνέβαινε και να έρθει προς τους πάγκους. Κάτι είχε πει από τον πάγκο της τουρκικής ομάδας ο καμερουνέζος βοηθός προπονητή Πιέρ Γουεμπό και ο Κολτέσκου ζητούσε από τον διαιτητή να του δείξει την κόκκινη κάρτα. Στην διαδρομή ο Χάτεγκαν ρώτησε τον Κολτέσκου σε ποιον να την δείξει και η απάντηση ήταν «Αλα νέγκρου». «Στον μαύρο».

Ο Γουεμπό έβγαινε εκτός εαυτού. «Πως με αποκαλείς νέγρο;». Οταν ο διαιτητής του εξήγησε ότι στα ρουμάνικα το «νέγκρου» δεν είναι ρατσιστικό αλλά σημαίνει μαύρος ο Γουεμπό συνέχισε ρωτώντας τον γιατί δεν είπε να δείξει την κάρτα στον βοηθό προπονητή αλλά στο μαύρο.

Η απάντηση θα ήταν «επειδή δεν γεννήθηκε ακόμα ο άνθρωπος που να μπορεί να ξεχωρίζει τον βοηθό προπονητή από τον προπονητή τερματοφυλάκων» αλλά η ώρα δεν ήταν για απαντήσεις, ήταν για καταγγελίες. Που όταν έφτασαν στους παίκτες της Παρί, με τον Νεϊμάρ και τον Εμπαπέ να ζητούν εξηγήσεις από τον τέταρτο, είχε έρθει η ώρα το ματς να διακοπεί για να συνεχιστεί την Τετάρτη. Αποδεικνύοντας ότι ζούμε στην εποχή της υποκρισίας.

Σε έναν φανταστικό κόσμο που όταν ο Γουεμπό σηκώνεται για να φωνάξει σε παίκτη της Μπασάκσεχιρ να μαρκάρει έναν αντίπαλο δεν λέει «Πάρε τον Κινέζο», «Τον ξανθό» ή «Τον καραφλό», αλλά «Το δεξί μπακ» ή «Τον μεσοεπιθετικό». Και αν στο ματς οι παίκτες έχουν αριθμούς, στον πάγκο που δεν έχουν πού να υποδείξει στον διαιτητή να δείξει την κάρτα ο τέταρτος; «Στον βοηθό προπονητή αλλά όχι τον μαύρο» όπως λέει ο Γουεμπό μετά τα επεισόδια; Ο οποίος έχει καταλάβει ότι το «νέγκρου» στα ρουμάνικα σημαίνει απλά «μαύρος» αλλά έχει βρει την ευκαιρία να διαμαρτυρηθεί για ένα θέμα που είναι βέβαιος ότι σίγουρα θα βρεθεί από πάνω. Εχοντας και υψηλές βοήθειες στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν, προστάτη της Μπασακσεχίρ που ζήτησε από την UEFA να λάβει τα απαραίτητα μέτρα αφού «είμαστε όλοι άνευ όρων κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων στον αθλητισμό και σε όλους τους τομείς της ζωής» όπως έγραψε στο Twitter.

Μόνο που το πρόβλημα δεν είναι ο ρατσισμός αλλά η υποκρισία. Στο ποδόσφαιρο έχει υπάρξει ρατσισμός με οπαδούς στην κερκίδα να κουνάνε μπανάνες και να φωνάζουν «ούγκα, ούγκα» σε μαύρους παίκτες. Εδώ το πρόβλημα είναι η υποκρισία. Ενας αναλώσιμος τέταρτος διαιτητής που μπορεί να θυσιαστεί για να φανεί πόσο ευαίσθητη σε ρατσιστικά θέματα είναι η UEFA. Και ο ανύπαρκτος κόσμος της, που σε αυτόν ο Στάνλεϊ όταν έψαχνε τον Λίβινγκστον στην Αφρική δεν έπρεπε να ρωτάει αν είδαν έναν λευκό αλλά έναν γιατρό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News