355
Μέσα στη άπνοια ο Mακρόν είδε τους έλικες της γαλλικής ενάλιας ανεμογεννήτριας να μην κινούνται, ωστόσο δεν του διέφυγε το «ρεύμα» που στέλνει τη Μελόνι πρωθυπουργό στη Ρώμη | REUTERS/Stephane Mahe/Pool

Ρεαλισμός και από τον Μακρόν για τη νίκη της Μελόνι

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 22:55
Μέσα στη άπνοια ο Mακρόν είδε τους έλικες της γαλλικής ενάλιας ανεμογεννήτριας να μην κινούνται, ωστόσο δεν του διέφυγε το «ρεύμα» που στέλνει τη Μελόνι πρωθυπουργό στη Ρώμη
|REUTERS/Stephane Mahe/Pool

Ρεαλισμός και από τον Μακρόν για τη νίκη της Μελόνι

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 22:55

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εκφράζεται με προσοχή και συγκρατημένη αισιοδοξία για τις ιταλικές εκλογές. Ο Μάριο Ντράγκι που ήταν ο κύριος σύμμαχός του στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί πολιτικό παρελθόν για την Ιταλία, όμως η διαφαινόμενη έλευση στην εξουσία της Τζόρτζια Μελόνι δεν αποθαρρύνει τον Μακρόν: εξακολουθεί να πιστεύει ότι η συνεργασία των δύο κρατών θα συνεχιστεί, αφού τη θεωρεί «αναπόφευκτη», όπως είπε στους δημοσιογράφους.

Η ανταποκρίτρια της Repubblica στο Παρίσι, η Αναΐς Τζινόρι, μίλησε με κάποια γαλλική «κυβερνητική πηγή» η οποία της είπε ότι «με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το σενάριο έχει αλλάξει, έτσι πρέπει να συνεργαστούμε με τη Ρώμη όποια κυβέρνηση και αν έχει». Το διμερές σύμφωνο που υπέγραψαν προ μηνών οι Μακρόν και Ντράγκι δεν θα σβήσει, εξάλλου το αντίθετο θα ήταν δώρο στον Πούτιν έγραψε η Τζινόρι. Και ο Μακρόν ο ίδιος είπε ξεκάθαρα στην εφημερίδα Le Figaro ότι Γαλλία και Ιταλία είναι «φιλικά έθνη».

Γεγονός είναι, συνέχισε η ανταποκρίτρια, ότι στο Elysée οι τόνοι δεν είναι πλέον εκείνοι του 2018, όταν ο Μακρόν είχε καταγγείλει την «εθνικιστική πανούκλα» που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, αναφέροντας ρητά τη Ρώμη. Η σύγκρουσή του με τον Ματέο Σαλβίνι ήταν μετωπική, κυρίως στο Μεταναστευτικό, και αργότερα διευρύνθηκε με την υποστήριξη των ιταλών Πεντάστερων στα γαλλικά Κίτρινα Γιλέκα.

Μεγάλο προσόν της Μελόνι θεωρείται απ’ όλους τους Δυτικούς η απόστασή της από τη Ρωσία, δηλαδή ότι «δεν είναι Σαλβίνι». Οι διπλωμάτες της Δύσης επισημαίνουν όμως ότι «χρειάζεται προσοχή στον χειρισμό της, ώστε να μην καταλήξει Ορμπαν» – κυρίως το λένε για να το ακούσουν όλοι όσοι θέλουν να υψώσουν οδοφράγματα απέναντι στη Μελόνι, σχολίασε η Τζινόρι. Υπάρχουν, ωστόσο, και αναλυτές που προειδοποιούν για την «παγίδα» στην οποία ο Mακρόν ενδέχεται να πέσει: η ενσωμάτωση της Μελόνι στο σύστημα μπορεί να εξυπηρετήσει τους στόχους της Μαρίν Λεπέν, λένε.

Η Τζινόρι επικαλέστηκε και μία ανώνυμη «μακρονική» πηγή των Βρυξελλών η οποία της είπε ότι «σε ορισμένα πράγματα η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη, αφού είναι δεδομένη η απόσταση που χωρίζει τον Μακρόν και τη Μελόνι στο θέμα της Μετανάστευσης». Και εξηγήθηκε περισότερο η πηγή: «Η Μελόνι είναι ‘‘Θεός, πατρίδα, οικογένεια’’, ενώ ο Μακρόν είναι κοσμικός τύπος, ‘‘Ευρώπη και ατομικά δικαιώματα’’».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...