575
Ο οπαδός του Πούτιν δεν κρύβεται: Ο Σαλβίνι είχε παλαιότερα φωτογραφηθεί στην Κόκκινη Πλατεία με αυτό το μπλουζάκι | Creative Protagon / Twitter

Ο Σαλβίνι ξανά στην υπηρεσία του Πούτιν με όπλο το ενεργειακό

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 16:10
Ο οπαδός του Πούτιν δεν κρύβεται: Ο Σαλβίνι είχε παλαιότερα φωτογραφηθεί στην Κόκκινη Πλατεία με αυτό το μπλουζάκι
|Creative Protagon / Twitter

Ο Σαλβίνι ξανά στην υπηρεσία του Πούτιν με όπλο το ενεργειακό

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 16:10

Επανέρχεται στη λαϊκιστική ρητορική του ο ηγέτης του ιταλικού ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, πυροδοτώντας ποικίλες συζητήσεις, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του δικτύου RTL αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζήτησε οι Βρυξέλλες να βάλουν τέλος σε αυτές. Τόνισε, δε, χαρακτηριστικά ότι «εκείνοι στους οποίους έχουν επιβληθεί, είναι νικητές, ενώ όσοι τις έχουν εφαρμόσει, έχουν “γονατίσει” υπό το βάρος των λογαριασμών της ενέργειας». Σημείωσε, μάλιστα, πως παρότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες, οι πολίτες στην Ευρώπη πληρώνουν τους λογαριασμούς τους δύο ή και τέσσερις φορές πάνω, ωστόσο ο πόλεμος όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά «τα ταμεία της Ρωσίας γεμίζουν χρήματα, ακόμα και ύστερα από επτά μήνες».

Ο Σαλβίνι προέβη σε αυτές τις δηλώσεις ενώ η πατρίδα του διανύει προεκλογική περίοδο μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε και είναι οι βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ιταλία δίνουν μεγάλο προβάδισμα στο δεξιό και ακροδεξιό συνασπισμό, που αποτελείται από το κόμμα της Μελόνι, τη Λέγκα του Σαλβίνι και τη Forza Italia του Μπερλουσκόνι. Το πιο δημοφιλές κόμμα της γειτονικής χώρας είναι η έντονα εθνικιστική παράταξη Αδέλφια της Ιταλίας, που είναι άμεσος απόγονος του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος του Μπενίτο Μουσολίνι.

Μέλη του έχουν επαινέσει τη φασιστική εποχή, ενώ πολλές φορές έχουν ζητήσει χαλάρωση των δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ενωση και μηδενική ανοχή στη μετανάστευση. Τα Αδέλφια της Ιταλίας σχεδιάζουν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με τη Λέγκα του Σαλβίνι, που υποστηρίζει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά και με το κόμμα του «φίλου του Πούτιν» Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στις δηλώσεις του ηγέτη της ιταλικής Λέγκας θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει τους περίπου 70 χιλιάδες Τσέχους, οι οποίοι με σύνθημα «Πρώτα η Τσεχία» (κατά το «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ) κατέκλυσαν το Σαββατοκύριακο τους δρόμους στην Πράγα, καλώντας τον κυβερνητικό συνασπισμό να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, που έφεραν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Παράλληλα, εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην κυβέρνησή τους, την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και το ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε είναι ότι πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας» ή «Το καλύτερο για τους Ουκρανούς και δύο πουλόβερ για εμάς». Οι διοργανωτές της διαδήλωσης, που ήταν ακροδεξιές και άλλες ακραίες πολιτικές ομάδες, καθώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα, υποστηρίζουν ότι η κεντροευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να είναι ουδέτερη στρατιωτικά και να εξασφαλίζει απευθείας συμβόλαια με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Δεν είναι λίγοι οι διεθνείς αναλυτές που προειδοποιούν ότι η διαδήλωση στην Πράγα είναι μόνο η αρχή ενός κινήματος που απειλεί να σαρώσει ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι τιμές ενέργειας απογειώνονται και ο πληθωρισμός στη Γηραιά Ηπειρο εκρήγνυται. Διαδηλώσεις αναμένονται από σήμερα και στη Γερμανία, από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις «που αρνούνται να πληρώσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία». Αλλά και στη Γαλλία, τα Κίτρινα Γιλέκα ακονίζουν τα ξίφη τους, ενόψει της επικείμενης «σεζόν του κοινωνικού κρύου», όπως την αποκαλούν.

Η αλήθεια είναι ότι ο χειμώνας που πλησιάζει –με την Ευρώπη να απειλείται από την ενεργειακή κρίση και τις αποφάσεις της Gazprom να δείχνουν ότι οι δυσκολίες θα κορυφωθούν στη συνέχεια– φανερώνει όχι μόνο ότι οι αντιδράσεις των ευρωπαίων πολιτών θα αυξηθούν κατακόρυφα, αλλά και ότι θα πληθύνουν οι λαϊκιστικές κραυγές, με τάσεις ευρωσκεπτικισμού. Τα πράγματα δυσκολεύουν, εάν κανείς βάλει στην εξίσωση τις δυσοίωνες προβλέψεις του περιοδικού ΤΙΜΕ ότι η Ευρώπη δεν έχει δει ακόμη τα χειρότερα και πως έρχεται πιο δύσκολος χειμώνας από εκείνον στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...