434
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο κατά τη διάρκεια της βράβευσης και της ομιλίας του στο Νταβός | REUTERS/Ruben Sprich

O Ντι Κάπριο κήρυξε πόλεμο στο πετρέλαιο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2016, 14:42
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο κατά τη διάρκεια της βράβευσης και της ομιλίας του στο Νταβός
|REUTERS/Ruben Sprich

O Ντι Κάπριο κήρυξε πόλεμο στο πετρέλαιο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2016, 14:42

Ενα βήμα από το πρώτο Οσκαρ της καριέρας του, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο διεκδικεί αναμφίβολα το βραβείο οικολογικής ευσυνειδησίας. Από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο ηθοποιός εκμεταλλεύτηκε τη διασημότητά του για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και δεν δίστασε να καταφερθεί εναντίον της «απληστίας» της ενεργειακής βιομηχανίας, αλλά και κατά όσων αρνούνται ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή.

Ηταν ευθύς, αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian, χωρίς να μασήσει τα λόγια του:

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την απληστία των εταιρειών του λιθάνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να καθορίσουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτές οι εταιρείες που έχουν συμφέρον στο να διατηρήσουν αυτό το καταστροφικό σύστημα, αρνήθηκαν – ακόμα και κάλυψαν κιόλας – τα στοιχεία που δείχνουν ότι το κλίμα αλλάζει».

Και συνέχισε: «Αρκετά! Το ξέρετε καλύτερα, όλος ο κόσμος το γνωρίζει. Η ιστορία θα ρίξει την ευθύνη για αυτήν την καταστροφή μπροστά στα πόδια τους».

«Τον προηγούμενο μήνα στο Παρίσι οι παγκόσμιοι ηγέτες κατέληξαν σε μία ιστορική συμφωνία που δημιουργεί συμπαγές πλαίσιο για τις εκπομπές αέριων ρύπων. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τη νίκη για την επιβίωση του πλανήτη μας. Η συμφωνία του Παρισιού ήταν ένα κάλεσμα για δράση αλλά εξαρτάται από εμάς το να χτίσουμε την πρόοδο με δέσμευση σε αλλαγές» είπε ο 41χρονος αμερικανός ηθοποιός ο οποίος ζήτησε να σταματήσει η άντληση πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων ώστε να υπάρξει πιο σαφής στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Είκοσι χρόνια πριν το λέγαμε “εθισμό” σε αυτές τις πηγές ενέργειας σήμερα έχουμε όλα τα μέσα να σταματήσουμε αυτήν την εξάρτηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανήγγειλε τέλος ότι το ίδρυμα που έχει συστήσει θα δώσει 15 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές για την περιβαλλοντική προστασία. Ανάμεσα στα σχέδια που χρηματοδοτούνται είναι η προστασία εκατομμυρίων στρεμμάτων τροπικού δάσους στη Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Ο Ντι Κάπριο είναι υποψήφιος για Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για την «Επιστροφή», μια ιστορία που εκτυλίσσεται τον 19o αιώνα στα χιονισμένα δάση του Καναδά. Μετά από πολλές προσπάθειες, έχει εφέτος πολλές πιθανότητες να πάρει το χρυσό αγαλματάκι στην τελετή απονομής της 28ης Φεβρουαρίου – ήδη εξάλλου τιμήθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στο φιλμ που κάνει την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους.

2016-01-19T191409Z_1952950657_LR1EC1J1HFALH_RTRMADP_3_DAVOS-MEETING
Ο Ντι Κάπριο με την επίσης βραβευθείσα κινέζα ηθοποιό Γιάο Τσεν (Reuters)

Στο Νταβός ο Ντι Κάπριο παρέλαβε το βραβείο Crystal του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Μαζί του βραβεύτηκαν η κινέζα ηθοποιός Γιάο Τσεν για το έργο της υπέρ του Προσφυγικού, ο καλλιτέχνης Ολαφουρ Ελίασον και ο μουσικός will.i.am για το έργο του για την εκπαίδευση παιδιών από υποβαθμισμένες περιοχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...