500
Καθοριστική για τις όποιες εξελίξεις θα είναι η στάση που θα τηρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα του εκλογικού νόμου, o Νίκος Βούτσης, όμως, ήρθε να παρουσιάσει ένα διαφορετικό ελατήριο για την προσφυγή στις κάλπες | INTIMEnews

Νίκος Βούτσης: Αν γίνουν εκλογές το 2020, θα είναι λόγω Προσφυγικού

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2019, 11:47
Καθοριστική για τις όποιες εξελίξεις θα είναι η στάση που θα τηρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα του εκλογικού νόμου, o Νίκος Βούτσης, όμως, ήρθε να παρουσιάσει ένα διαφορετικό ελατήριο για την προσφυγή στις κάλπες
|INTIMEnews

Νίκος Βούτσης: Αν γίνουν εκλογές το 2020, θα είναι λόγω Προσφυγικού

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2019, 11:47

Τις τελευταίες εβδομάδες η συζήτηση περί νέας προσφυγής στις κάλπες μέσα στο επόμενο έτος έρχεται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο. Το σενάριο φέρεται να έχει υποστηρικτές και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς όπως εκτιμάται, πρόκειται για μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί τη στρατηγική ήττα που απέφυγε στις εκλογές του Ιουλίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, θεωρεί καθοριστική για τις όποιες εξελίξεις τη στάση που θα τηρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα του εκλογικού νόμου, ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν υπάρξει συναίνεση για την αλλαγή του, τότε η λύση των διπλών εκλογών είναι μονόδρομος.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όμως, ήρθε να παρουσιάσει ένα διαφορετικό ελατήριο για την προσφυγή στις κάλπες, εκτιμώντας σε συνεντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελλάδα 94,3», πως αν γίνουν εκλογές μέσα στον επόμενο χρόνο, αυτές δεν θα προκύψουν λόγω της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά λόγω των αδιεξόδων στο Προσφυγικό.

Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που διακινούνται, η προκήρυξη των εκλογών μπορεί να πάει στα τέλη της άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού με την επίκληση ενός μείζονος ζητήματος – χωρίς αυτό να αποκλείεται να είναι και το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό – έτσι ώστε η κυβέρνηση να εξαργυρώσει στην κάλπη το δημοσκοπικό προβάδισμα που έχει (σε πρόσφατες έρευνες η διαφορά εμφανίζεται να ξεπερνά τις 15 μονάδες).

Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει με διαφορά, αλλά λόγω απλής αναλογικής δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Ετσι, μετά από 20-30 μέρες διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές (εξού και η αναφορά Θεοδωρικάκου σε διπλές εκλογές) με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, στις οποίες το κυβερνών κόμμα σημειώνει νέα μεγάλη νίκη εξασφαλίζοντας άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ταυτόχρονα όμως, θα έχει επιτευχθεί και η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει πλέον στην πλάτη τέσσερις βαριές και ασήκωτες ήττες μέσα σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να σκεφτεί πιο ψύχραιμα, πιο ώριμα και πιο υπεύθυνα και να κάνει πράξη αυτό που λέει, ότι θέλει να αποτελεί μια εναλλακτική λύση στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Η απλή αναλογική ανήκει σε μια άλλη εποχή και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα και σίγουρα είναι ένα εκλογικό σύστημα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα Είναι αναποτελεσματικό όσον αφορά την κυβερνησιμότητα και τελικά πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν την εξουσία δεν αντιλαμβάνομαι κανένα λόγο να θέλουν την απλή αναλογική», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, για το θέμα μιλώντας στο Action 24.

«Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να βγει και να πει ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται να πάμε σε ένα άλλο εκλογικό σύστημα, να το συζητήσουμε αυτό πιο είναι, να γίνει διάλογος και να υπάρξει και συναίνεση. Η απλή αναλογική δεν οδηγεί σε κυβερνήσεις, θα περίμενα μία τέτοια υπεύθυνη τοποθέτηση και προσωπικά θέλω να δω ποια θα είναι η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως καλό είναι «να αποφύγουμε την ταλαιπωρία και την περιπέτεια των διπλών εκλογών που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα».

«Ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν διπλές εκλογές είναι να συναινέσει ο κ. Τσίπρας σε ένα άλλο εκλογικό νόμο, αλλιώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος» κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο υπουργός Εσωτερικών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...