466
Σύμφωνα με τους μηνυτές,δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, αλλά δεν υπήρξαν και οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποτροπή του κινδύνου | INTIMEnews

Νέα μήνυση – κόλαφος από συγγενείς θυμάτων στο Μάτι

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2018, 14:37
Σύμφωνα με τους μηνυτές,δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, αλλά δεν υπήρξαν και οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποτροπή του κινδύνου
|INTIMEnews

Νέα μήνυση – κόλαφος από συγγενείς θυμάτων στο Μάτι

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2018, 14:37

Μήνυση σε βάρος των υπευθύνων του Λιμενικού Σώματος, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής αλλά και κατά των υπευθύνων της Περιφέρειας και των Δήμων Ραφήνας και Μαραθώνα κατέθεσαν συγγενείς οκτώ θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η μήνυση, την οποία υπογράφουν 16 συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας, στρέφεται κατά του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, αλλά και του δημάρχου Ραφήνας, Ευάγγελου Μπουρνούς, των αρμόδιων αξιωματικών του πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ και κατά των υπευθύνων του Λιμενικού Σώματος για την περιοχή της Ραφήνας και του Μαραθώνα.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μηνυτές αποδίδουν στους μηνυόμενους τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο κατά συρροή, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια. Στη μήνυση γίνεται λόγος «για πλήρη εγκατάλειψη» που οδήγησε στον φρικτό θάνατο των συγγενών τους.

Σύμφωνα με τους μηνυτές, η τραγωδία εκτυλίχθηκε καθώς δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, αλλά δεν υπήρξαν και οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποτροπή του κινδύνου, όπως ο καθαρισμός των δρόμων, των πλατειών και των οικοπέδων από τα ξερά χόρτα και κλαδιά, ενώ δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την άνοιξη του 2018), όπως προβλέπεται από τον νόμο 3013/2002 και τον «Ξενοκράτη», σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρικών φαινομένων και γεγονότων, όπως και η πυρκαγιά.

Στη μήνυση καταγράφονται σωρεία παραλείψεων και πλήρης έλλειψη συντονισμού από την προηγούμενη της πυρκαγιάς, με δεδομένο τον υψηλότατο κίνδυνο λόγω των καιρικών φαινομένων. Επίσης, υπογραμμίζεται πως ενώ υπήρχε προειδοποίηση μεγάλης πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου, όταν εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα, δόθηκε εντολή να μετακινηθούν εκεί όλα τα πυροσβεστικά οχήματα, με αποτέλεσμα, όταν στις 16:30 εκδηλώθηκε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα για να επέμβουν άμεσα και να τη σβήσουν κατά την έναρξή της.

Οι συγγενείς των θυμάτων περιγράφουν τις συνθήκες κάτω από τια οποίες χάθηκαν οι άνθρωποί τους και αναφερόμενοι στις περιπτώσεις των πνιγμών αποδίδουν ευθύνες σε αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οι οποίοι «θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες, και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους».

Χαρακτηρίζουν ανεύθυνο και επιπόλαιο τον ισχυρισμό της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ότι ήταν καταστροφή μικρής έκτασης, όταν μέχρι σήμερα υπάρχουν 98 νεκροί και μεγάλες σε έκταση δασικές καταστροφές και καταστροφές περιουσιών.

«Η ΓΓ Πολτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Αττικής υποτίμησαν και υποβάθμισαν την όλη υπόθεση και για αυτό δεν υπήρξε από την αρχή η απαιτούμενη κινητοποίηση και ο συντονισμός» αναφέρεται στο δικόγραφο.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των 16 συγγενών, Αντώνης Φούσας,  στάθηκε ιδιαίτερα στο πόσο σημαντικό είναι να φτάσει στον εισαγγελέα το καταγραφικό της Πυροσβεστικής, για να φανεί τι τηλεφωνήματα έγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου της Πυροσβεστικής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν οχήματα στην περιοχή.