728
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανταλλάσει χειραψία με τον τούρκο ομόλογό τουΜεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τσαβούσογλου-Κοτζιάς: Xαμόγελα και… μπηχτές για τους Οκτώ στα εγκαίνια του προξενείου

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2018, 13:59
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανταλλάσει χειραψία με τον τούρκο ομόλογό τουΜεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τσαβούσογλου-Κοτζιάς: Xαμόγελα και… μπηχτές για τους Οκτώ στα εγκαίνια του προξενείου

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2018, 13:59

Γεμάτη χαμόγελα και εκφάνσεις διπλωματικής αβρότητος ήταν η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη, στο ιστορικό κτίριο Καπετανάκη.

«Είναι μεγάλη χαρά, για την ελληνική διπλωματία και εμένα προσωπικά, να κάνουμε τα εγκαίνια του ανανεωμένου προξενείου της Ελλάδος στη Σμύρνη», και μάλιστα «να τα κάνω παρουσία του ομολόγου μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κράτη, έχουμε βρει με τον κ. Τσαβούσογλου ένα δρόμο συνεργασίας, φιλικών σχέσεων και κοινής δράσης, όπου μπορούμε» ήταν τα πρώτα λόγια στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (2ος από τα αριστερά) και ο τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου (2ος από δεξιά) κόβουν την κορδέλα των εγκαινίων του Ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο δυο τους έκοψαν μαζί την κορδέλα των εγκαινίων, δεν έλειψαν ωστόσο και οι «μπηχτές» από τον τούρκο ΥΠΕΞ για το θέμα των Οκτώ, με «ευθεία βολή» κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες (που πόρρω απέχει όμως από τον χαρακτηρισμό του ως «διπλωματικού επεισοδίου», όπως κάποιοι έσπευσαν να το αποκαλέσουν).

«Εμείς», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, «δεν θα επιτρέπαμε σε πραξικοπηματίες να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας», με τον έλληνα υπουργό να υπενθυμίζει με τη σειρά του: «Εμείς σταθήκαμε στην Τουρκία στο θέμα του πραξικοπήματος».

«Υπάρχουν μέρες που δεν συμφωνούμε, φουρτουνιασμένες μέρες, αλλά βλέπουμε τον διάλογο ως λύση. Δεν είναι μυστικό το ότι διαφωνούμε. Οι προδότες και οι πραξικοπήματίες που στοχεύουν την  Ελλάδα δεν μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας. Δεν θα το επιτρέψουμε», ξεκαθάρισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς η ελληνική Δικαιοσύνη.

«Θέλω να σου πω ότι δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα εδάφη μας άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται προδότες από σας, δεν θα φιλοξενήσουμε επίδοξους πραξικόπηματίες ή τρομοκράτες», είπε ο κ. Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον Νίκο Κοτζιά που του απάντησε:

«Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη.

»Πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αυτή την ειδική σύνδεση με την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε εκείνη την ημέρα.

Πρέπει πολύ νωρίτερα να καταργηθεί η απαίτηση βίζας από τους τούρκους πολίτες και να έχει μια δουλειά λιγότερη το προξενείο μας. Η Τουρκία δικαιούται την υλοποίηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ό,τι συμφωνούμε πρέπει να υλοποιείται κι από τις δύο πλευρές».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσαβούσογλου δεν θέλησε να διευκρινίσει αν επρόκειτο για κάποια άσκηση ή για κάτι που είχε σχέση με την τελετή των εγκαινίων του ελληνικού προξενείου.

Όσον αφορά τη νέα έδρα του Γενικού μας Προξενείου στη Σμύρνη, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Η αποκατάσταση αυτού του επιβλητικού κτιρίου είναι η αποκατάσταση του παρελθόντος, του παρόντος και ενός δημιουργικού μέλλοντος».

«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών -παρά την κρίση που είχαμε- αποκαθιστά, με σειρά μέτρων, κτίρια ιστορικού χαρακτήρα της ελληνικής διπλωματίας, όπως είναι το παρόν στη Σμύρνη, το κτίριο ‘Σεφέρη’ στην Κορυτσά, η πρεσβεία μας στο Βερολίνο», επεσήμανε μεταξύ άλλων και στο σημείο αυτό ανακοίνωσε ότι θα μπει και ο θεμέλιος λίθος για την νέα πρεσβεία μας στην ‘Αγκυρα.

H πρόσοψη του κτιρίου Καπετανάκη, όπου θα στεγάζεται εφεξής το Γενικό Προξενείο Σμύρνης/ υπουργείο Εξωτερικών

Ο Νίκος Κοτζιά δεν παρέλειψε τέλος να ευχαριστήσει όλους όσοι εργάστηκαν στη Σμύρνη, την πρόξενο Αργυρώ Παπούλια και το προσωπικό του προξενείου για τις υπηρεσίες τους, τον πρέσβη μας στην ‘Αγκυρα Πέτρο Μαυροειδή, τους τούρκους επισήμους για την παρουσία τους στην τελετή, αλλά και τον μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο ο οποίος για πρώτη φορά υποδέχθηκε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στη Σμύρνη.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής των εγκαινίων, οι κ.κ. Κοτζιάς και Τσαβούσογλου περπάτησαν στην παραλία της πόλης όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από απλούς πολίτες με τους οποίους συνομίλησαν, πριν από το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο τούρκος ΥΠΕΞ στον κ. Κοτζιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...