205
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνομιλεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκταλένα Αντερσον στη Μαδρίτη | Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

ΝΑΤΟ: Μακρόν και Ερντογάν θα συναντηθούν στη Μαδρίτη

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 18:37
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνομιλεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκταλένα Αντερσον στη Μαδρίτη
|Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

ΝΑΤΟ: Μακρόν και Ερντογάν θα συναντηθούν στη Μαδρίτη

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 18:37

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί το πρωί της Τετάρτης με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό οι σύμμαχοι «να συνομιλούν με ειλικρίνεια όταν υπάρχουν διαφωνίες» μεταξύ τους.

Η συνάντηση αυτή είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 ώρα Ελλάδας και εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλουν πολλοί από τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να πείσουν την Τουρκία να μην μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Ο Μακρόν, που αναμένεται να φτάσει απόψε στη Μαδρίτη, ανέφερε πρόσφατα, υποδεχόμενος τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι θα ζητήσει από τον Ερντογάν «να ξεκαθαρίσει» τη στάση του.

«Ανέκαθεν λέγαμε το ίδιο πράγμα: σε μια συμμαχία, πρέπει να συνομιλούμε, να μιλάμε ειλικρινά μεταξύ μας όταν έχουμε διαφωνίες», υπογράμμισε η γαλλική προεδρία. «Με την Τουρκία, κάναμε στο παρελθόν συζητήσεις που κάποιες φορές ήταν δύσκολες (…) επειδή θεωρούσαμε ότι οι στρατηγικές επιλογές της δεν αντιστοιχούσαν στα συμφέροντα ασφαλείας των συμμάχων, ιδίως στη Συρία», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις εντάσεις του 2019-20.

Το Παρίσι «δίνει προσοχή στα ζητήματα ασφαλείας» που εγείρει η Άγκυρα αλλά επίσης και στα θέματα «σεβασμού των αρχών στις οποίες βασίζεται η Βορειοατλαντική Συμμαχία, και σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News