159
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον σε συνέντευξη Τύπου στο Εδιμβούργο για το δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας από τη Βρετανία | REUTERS/Russell Cheyne/Pool

Σκωτία: Η κυβέρνηση προγραμματίζει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 17:24
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον σε συνέντευξη Τύπου στο Εδιμβούργο για το δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας από τη Βρετανία
|REUTERS/Russell Cheyne/Pool

Σκωτία: Η κυβέρνηση προγραμματίζει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 17:24

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα δώσει στη δημοσιότητα ένα νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας με μια προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος αυτού στις 19 Οκτωβρίου 2023.

Η Στέρτζον δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να λάβει άδεια διεξαγωγής συμβουλευτικού δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η ψηφοφορία να είναι νόμιμη. Τόνισε ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία στο πρώτο τέτοιο δημοψήφισμα το 2014. Ομως, η ημιαυτόνομη κυβέρνηση της Σκωτίας υποστηρίζει ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, στην οποία αντιτάχθηκε η πλειοψηφία των Σκωτσέζων, σημαίνει ότι το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε νέα ψηφοφορία.

Ο Τζόνσον και το κυβερνών του, Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση στη Σκωτία, αντιτίθενται σθεναρά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι το ζήτημα διευθετήθηκε το 2014 όταν οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας με ποσοστό 55% έναντι 45%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News