505
Οπαδοί της Αγγλίας, της Βραζιλίας, της Γερμανίας και της Αργεντινής μοιάζουν με κατοίκους του ίδιου χωριού. Η πανέμορφη ποικιλομορφία των φιλάθλων δεν έχει χώρο στο Κατάρ | Reuters

Μουντιάλ-παρωδία: Το Κατάρ έχει προσλάβει ακόμα και ψεύτικους οπαδούς

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 15:10
Οπαδοί της Αγγλίας, της Βραζιλίας, της Γερμανίας και της Αργεντινής μοιάζουν με κατοίκους του ίδιου χωριού. Η πανέμορφη ποικιλομορφία των φιλάθλων δεν έχει χώρο στο Κατάρ
|Reuters

Μουντιάλ-παρωδία: Το Κατάρ έχει προσλάβει ακόμα και ψεύτικους οπαδούς

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 15:10

Υπήρχε μία εποχή –όχι και τόσο μακρινή– που οι ημέρες πριν από το Μουντιάλ αποτελούσαν μία μεγάλη γιορτή. Οι φίλοι του ποδοσφαίρου έβγαιναν για λίγο από την καλοκαιρινή ραστώνη και στήνονταν μπροστά στις τηλεοράσεις για να υποδεχτούν τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Φυσικά υπήρχαν και οι τυχεροί που ταξίδευαν στην εκάστοτε διοργανώτρια χώρα και συναντούσαν τους άλλους φιλάθλους δημιουργώντας ένα πανέμορφο πολιτισμικό χωνευτήρι.

Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία: οπαδοί της Γερμανίας, της Βραζιλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών απολαμβάνουν παρέα τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Ολοι διαφορετικοί και όλοι ίσοι γύρω από την μπάλα

Το εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο όμως δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα. Η σκανδαλώδης απόφαση της FIFA να αναθέσει την οργάνωση στο εμιράτο της Μέσης Ανατολής δημιούργησε μία σειρά από παράδοξα αλλά και τραγικά επακόλουθα. Αρχικά, η απόφαση των διοργανωτών φέρνει το Μουντιάλ στην καρδιά του χειμώνα, καθώς θα ήταν αδύνατον να παιχτεί ποδόσφαιρο στο καυτό καλοκαίρι της ερήμου. Στη συνέχεια ήρθαν τα ρεπορτάζ και οι καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίες στα γήπεδα της χώρας αλλά και οι αντιδράσεις για τις λογικές Μεσαίωνα που κυριαρχούν μέχρι και σήμερα στη συγκεκριμένη χώρα σε μία σειρά από ζητήματα όπως η ομοφυλοφιλία.

Επίσης, αρκετοί εστίασαν στην έλλειψη ποδοσφαιρικής ταυτότητας του Κατάρ αλλά και στο ίδιο το μέγεθος της χώρας που έχει πληθυσμό πολύ μικρότερο της Αθήνας.

Σε όλα τα παραπάνω –που ανάγκασαν ακόμα και τον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας Σεπ Μπλάτερ να παραδεχτεί ότι ήταν «κακή επιλογή το Κατάρ για το Μουντιάλ»– ήρθε να προστεθεί και ένα κωμικοτραγικό γεγονός που ανέδειξαν αρκετά ευρωπαϊκά Μέσα, με τελευταία την ισπανική Marca.

Οπως φαίνεται και σε πολλά βίντεο, οι οπαδοί των χωρών που βρίσκονται στο Κατάρ για να υποστηρίξουν τις εθνικές τους ομάδες έχουν μία… παράξενη ομοιομορφία. Βραζιλιάνοι, Αγγλοι, Αργεντίνοι, Βραζιλιάνοι και Ισπανοί διαφέρουν πρακτικά μόνο στο χρώμα της φανέλας τους.

@nixonnzz they think we haven’t noticed ? ? #football #worldcup2022 #fifa ♬ original sound – Nixon

Σύμφωνα και με το ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, El Mundo, οι δήθεν φίλαθλοι των εθνικών ομάδων του Μουντιάλ δεν είναι τίποτα άλλο από πολίτες γειτονικών χωρών του Κατάρ οι οποίοι απλώς υποδύονται τους οπαδούς, προφανέστατα επ’ αμοιβή. Ολα αυτά έχουν αποτυπωθεί και σε διάφορα βίντεο που έχουν κοινοποιηθεί στα κοινωνικά δίκτυα.

Αυτή η απόφαση των διοργανωτών του Παγκοσμίου Κυπέλλου να προσλάβει οπαδούς προφανώς συνδέεται με την άρνηση των πραγματικών υποστηρικτών των ομάδων να ταξιδέψουν μέχρι το Κατάρ με τους όρους που έχουν θέσει οι Αρχές της χώρας.

Ετσι, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να δώσουν λίγο χρώμα στη γιορτή του ποδοσφαίρου που εφέτος είναι πιο γκρίζα από ποτέ, φόρεσαν στολές σε ανθρώπους και τους έβαλαν να παριστάνουν τους φιλάθλους, προσβάλλοντας το κοινό και φυσικά την ίδια τη φιλοσοφία της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...