245
Ο Σι Τζινπίνγκ απευθύνεται στη σύνοδο κορυφής της G20, την Τρίτη | Dita Alangkara/Pool via REUTERS

Σι Τζινπίνγκ σε G20: «Οχι» στην εργαλειοποίηση των τροφίμων και της ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 11:20
Ο Σι Τζινπίνγκ απευθύνεται στη σύνοδο κορυφής της G20, την Τρίτη
|Dita Alangkara/Pool via REUTERS

Σι Τζινπίνγκ σε G20: «Οχι» στην εργαλειοποίηση των τροφίμων και της ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 11:20

Ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε σήμερα από τους ηγέτες της G20 «να αντιταχθούν σθεναρά» στην «εργαλειοποίηση» των διατροφικών προϊόντων και της ενέργειας, σε μια κεκαλυμμένη κριτική της Ρωσίας.

«Πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά σε κάθε πολιτικοποίηση, εργαλειοποίηση, χρήση ως όπλου των διατροφικών και ενεργειακών θεμάτων», δήλωσε ο Σι στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής της G20 που διεξάγεται στην Ινδονησία.

Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει ενότητα μεταξύ των μελών της G20. «Ολες οι χώρες πρέπει να αντικαταστήσουν τη διχόνοια με την ενότητα, την αντιπαράθεση με τη συνεργασία και τον αποκλεισμό με τη συμπερίληψη», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ζήτησε την άρση των κυρώσεων, όπως αυτές που έχουν υιοθετηθεί από πολλές χώρες εναντίον της Ρωσίας.

Ακόμα, ο κινέζος πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών παγκοσμίως να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την άνοδο των επιτοκίων, που εφαρμόστηκε για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία άνοδος των τιμών.

«Οι αναπτυγμένες οικονομίες πρέπει να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής και να σταθεροποιήσουν τα χρέη σε βιώσιμο επίπεδο», επισήμανε.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε σειρά παγκόσμιων εξελίξεων που εξακολουθούν «να δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις για την ανάπτυξή μας», όπως η πανδημία, η ολοένα και πιο εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, οι γεωπολιτικές εντάσεις καθώς και η επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.

«Κανείς δεν πρέπει (…) να δημιουργεί μια μικρή αυλή με ψηλούς τοίχους ή κλειστές και αποκλειστικές ομάδες», σημείωσε ο κινέζος πρόεδρος, μια δήλωση που θεωρήθηκε ότι απευθυνόταν προς τις ΗΠΑ, τις οποίες το Πεκίνο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει ότι δημιουργούν συμμαχίες.

Τέλος, ο Σι τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Αφρικανικής Ενωσης στην G20.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...