822
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στους Financial Times | ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στους FT: Δεν θα δεχθούμε όρους για το Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2020, 13:31
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στους Financial Times
|ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στους FT: Δεν θα δεχθούμε όρους για το Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2020, 13:31

Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυστηρούς όρους, που θα παραπέμπουν σε μνημόνια και τρόικα, σχετικά με το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας εκφράζει σε συνέντευξή του στους Financial Times και στη διευθύντρια τους Ρούλα Καλάφ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών για το πακέτο βοήθειας, αρχής γενομένης από την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός σημειώνει χαρακτηριστικά πως «οι Ελληνες έχουν πλέον ωριμάσει και επιθυμούν να προωθήσουν τις δικές τους μεταρρυθμίσεις».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις ήδη σύνθετες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις, με τη σκληρή στάση των χωρών του Βορρά (Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία), που εμμένουν στη θέση για δάνεια αντί επιχορηγήσεων, υπενθυμίζοντας παράλληλα και την αντίθετη στάση του Βερολίνου, μέσω της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει πως η εξαμηνιαία αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων, της Κομισιόν, είναι αρκετή.

«Δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητοι οι όποιοι πρόσθετοι αυστηροί όροι», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θεωρείται «πολιτικά απαράδεκτο» από τις χώρες του Νότου.

Αναφερόμενοι στην Ελλάδα, οι FT σημειώνουν πως για μία χώρα, που βρέθηκε κοντά στην κατάρρευση πριν πέντε χρόνια, εξέπληξε πολλούς με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ηταν προφανές σε εμένα κάποια στιγμή ότι θα πρέπει να περάσουμε σε πλήρες lockdown. Και η πολιτική απόφαση θα ήταν καλύτερα να ληφθεί νωρίτερα, παρά όταν θα ήταν αργά», αναφέρει σχετικά ο πρωθυπουργός.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και στις πολλαπλές προκλήσεις που έχει κληθεί – και εξακολουθεί – να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, έναν χρόνο μετά την εκλογή της, καθώς, όπως επισημαίνει, πέραν της οικονομίας και των νέων δεδομένων σε αυτή λόγω πανδημίας, έχει απέναντί της και την «επιθετική συμπεριφορά» της Τουρκίας.

Στο μέτωπο του τουρισμού, που αποτελεί και το πεδίο που δέχεται το βαθύτερο πλήγμα, ο Πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η χώρα θα έχει φέτος «ένα μικρό ποσοστό» των 33 εκατομμυρίων επισκεπτών που υποδέχθηκε πέρυσι.

Ωστόσο εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι τουρίστες θα αναδείξουν την Ελλάδα σε «κορυφαία επιλογή», κατανοώντας πόσο καλά προετοιμασμένη είναι και αναδεικνύοντας τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, την αύξηση της διαγνωστικής ικανότητας στα μικρότερα νησιά και τον διπλασιασμό των κλινών στις ΜΕΘ.

Στον προβληματισμό των FT αν η μεγάλη εξάρτηση από την τουριστική βιομηχανία εξελίσσεται από ατού της χώρας σε αδυναμία λόγω κορονοϊού και αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «πολύ επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα», εστιάζοντας στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση και στην ενθάρρυνση επενδύσεων, εν μέρει μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

«Η πανδημία συνέβαλε στην απαξίωση του λαϊκισμού»

Ο Πρωθυπουργός, απαντώντας, σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε επίσης ότι ο κορονοϊός συντέλεσε στην ήττα του λαϊκισμού.

«Ήμασταν η πρώτη χώρα που εξέλεξε μια λαϊκιστική κυβέρνηση και πληρώσαμε ένα πολύ βαρύ τίμημα. Πριν από ακριβώς πέντε χρόνια ήταν η δραματική εβδομάδα που έκλεισαν οι τράπεζες, είχαμε το δημοψήφισμα και φτάσαμε πολύ κοντά στο χείλος του γκρεμού. Δόξα τω Θεώ, φροντίσαμε να αποφευχθούν τα χειρότερα, διότι η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να κάνει στροφή 180 μοιρών. Μας κόστισε όμως τρία χρόνια οικονομικής ανάπτυξης (…)» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Πιστεύω ότι η πανδημία συνετέλεσε σημαντικά στην απαξίωση όσων πιστεύουν ότι υπάρχουν εύκολες και απλοποιημένες λύσεις για τα σύνθετα προβλήματα και όσων θέλουν να επιρρίπτουν την ευθύνη σε άλλους για τις δικές τους ανεπάρκειες. Η τακτική αυτή δεν αποδίδει όταν πρέπει να σώζεις ζωές καθημερινά. Και πιστεύω ότι οι πολίτες το κατανοούν αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Αν δείτε τις κυβερνήσεις που αντιμετώπισαν με επιτυχία την κρίση, δεν ήταν πάντα σε χώρες με την καλύτερη διοικητική δομή ούτε κατ’ ανάγκη οι πλουσιότερες. Η Ελλάδα αποτελεί ίσως το καλύτερο παράδειγμα χώρας, όπως σας είπα, η οποία βγήκε από μία δεκαετή κρίση με υπο-χρηματοδοτημένο σύστημα υγείας. Όμως πιστεύω ότι λάβαμε τις σωστές αποφάσεις. Και συγχαρητήρια στους έλληνες πολίτες, διότι σε τελική ανάλυση είναι και δική τους αυτή η επιτυχία επειδή τήρησαν τους κανόνες, και κατέρριψαν το στερεότυπο ότι οι Έλληνες έχουν πολύ ανεξάρτητο πνεύμα για να ακολουθούν συμβουλές».

Ελληνοτουρκικά

Για τις σχέσεις με την Τουρκία και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ερντογάν ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι όταν συναντήθηκα για πρώτη φορά ως νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Ερντογάν τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, του δήλωσα ευθέως ότι προσβλέπω στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να σταματήσουμε την επιθετική συμπεριφορά, να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε σχέσεις καλής γειτονίας και να βασιστούμε στο διεθνές δίκαιο για να επιλύσουμε οποιεσδήποτε διαφορές μπορεί να έχουμε. Δυστυχώς, η απάντηση της Τουρκίας δεν είναι μέχρι στιγμής αυτή που ήλπιζα, καθώς συμπεριφέρεται με αυξανόμενη επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέγραψε ένα μνημόνιο κατανόησης, το οποίο θεωρούμε εντελώς παράνομο, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και δραστηριοποιείται πολύ έντονα στη Λιβύη κατά πλήρη παράβαση όσων συμφώνησε να πράξει στη Διαδικασία του Βερολίνου. Πραγματοποιεί παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Ουσιαστικά, είπαμε ότι αυτή συμπεριφορά δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...