411
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρμόδιο υφυπουργό για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακη Σκέρτσο | Γτπ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κυβέρνηση: Διορθώσεις στους «μπλε φακέλους» με το βλέμμα στο 2021

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2020, 07:55
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρμόδιο υφυπουργό για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακη Σκέρτσο
|Γτπ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κυβέρνηση: Διορθώσεις στους «μπλε φακέλους» με το βλέμμα στο 2021

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2020, 07:55

Στην ανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου λίγοι πρόσεξαν μια αποστροφή προς το τέλος, όπου γινόταν λόγος για την «αναθεώρηση των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης και προγραμματικές κατευθύνσεις κυβερνητικού έργου 2020-2021, κατόπιν εισήγησης του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστου-Γεωργίου Σκέρτσου».

Είναι οι περίφημοι «μπλε φάκελοι», η καινοτομία των στρατηγικών σχεδίων μακράς πνοής για τα υπουργεία που είχε εισάγει η κυβέρνηση πέρυσι τέτοιες ημέρες. Οι πρώτοι φάκελοι είχαν εξάμηνο ορίζοντα, ως το τέλος του 2019, ενώ στο τέλος Ιανουαρίου οι υπουργοί έλαβαν τους ετήσιους φακέλους για όλο το 2020. Βέβαια, το τέλος Ιανουαρίου φαντάζει πλέον πολύ μακρινό, μετά την κρίση του Εβρου, και κυρίως την πανδημία του κορονοϊού.

Κάπως έτσι, οι στρατηγικές προτεραιότητες των υπουργείων άλλαξαν μεσούσης της πανδημίας. Στρατηγικές προτεραιότητες έμειναν πίσω, ενώ άλλα πράγματα έτρεξαν πιο γρήγορα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσα έγιναν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και στο υπουργείο Υγείας, δύο υπουργεία που βρέθηκαν και βρίσκονται στην προμετωπίδα της διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης. Υπό αυτό το πρίσμα, η προεδρία της κυβέρνησης προέβη σε ένα λίφτινγκ των ετήσιων στόχων των υπουργείων.

Όπως πληροφορείται, λοιπόν, το Protagon, πίσω από αυτή τη μάλλον σιβυλλική διατύπωση κρύβονται ο επαναπροσδιορισμός 48 στόχων και η προσθήκη 58 νέων. Πρακτικά, η προεδρία της κυβέρνησης αξιολόγησε τα δεδομένα και μετέθεσε χρονικά, για το δεύτερο μισό του έτους, όταν και υπολογίζεται ότι οι συνθήκες θα είναι κάπως πιο ευθύγραμμες, σχεδόν 50 δράσεις σε αρκετά υπουργεία. Το ότι άλλες δράσεις, όμως, «έτρεξαν» πιο γρήγορα δίνει το περιθώριο στην κυβέρνηση να δρομολογήσει περισσότερους στόχους, από τη στιγμή που τα υπουργεία έχουν το περιθώριο. Το ενδιαφέρον, δε, είναι ότι οι στρατηγικοί στόχοι δεν εξαρτώνται από τα πρόσωπα. Έτσι, και ανασχηματισμός να γίνει, ο επόμενος υπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με συγκεκριμένες στρατηγικές προτεραιότητες.

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτή η προσθήκη που συζητήθηκε στο υπουργικό. Οι συμμετέχοντες υπουργοί πληροφορήθηκαν ήδη ορισμένες από τις βασικές θεματικές ενότητες που θα είναι προτεραιότητα για το 2021. Σημειωτέον, οι περισσότεροι υπουργοί θα είναι στη θέση τους και μετά τις λίγες διορθωτικές κινήσεις που αναμένονται. Συνεπώς, θα είναι αυτοί που θα κληθούν να διαχειριστούν τις θεματικές ενότητες και του επόμενου έτους. Ο Ακης Σκέρτσος, πάντως, δεν μπήκε σε μεγάλες λεπτομέρειες ως προς τους στόχους του ερχόμενου έτους. Το 2020, άλλωστε, είναι σε πλήρη εξέλιξη και κανείς δεν ξέρει ακόμα τι έρχεται.

Στο μεγάλο iPad που έχει μπροστά του σε όλες τις συσκέψεις ο κ. Σκέρτσος, πάντως, έχει άμεση εικόνα πώς ανταποκρίνονται όλοι οι υπουργοί στις δράσεις που έχουν αναλάβει. Και ήδη στην προεδρία της κυβέρνησης ετοιμάζουν τους «μπλε φακέλους» του 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...