940
| INTIMEnews

Μητσοτάκης στο «Καθημερινή Athens ESG Summit»: Τολμηρή απόφαση η απολιγνιτοποίηση, θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 13:25
|INTIMEnews

Μητσοτάκης στο «Καθημερινή Athens ESG Summit»: Τολμηρή απόφαση η απολιγνιτοποίηση, θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 13:25

Πρέπει να είμαστε τολμηροί και επιθετικοί εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους εκπομπών αερίων, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον καθηγητή Τζέφρι Σακς, στο πλαίσιο του του Συνεδρίου «Athens Environmental, Social and Governance & Climate Crisis Summit», που διοργανώνει η «Καθημερινή» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο fireside chat του πρωθυπουργού με τον Τζέφρι Σακς, που συντόνισε ο Γ. Παλαιολόγος, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η απόφαση να κλείσουν τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούσαν με ορυκτά καύσιμα ελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2019, πριν ξεσπάσει δηλαδή η πανδημία, αλλά και πριν υιοθετήσει η Κομισιόν τους ανανεωμένους στόχους της για το περιβάλλον.

«Ηταν μία τολμηρή απόφαση και θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά φυσικού αερίου», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να είμαστε τολμηροί για να μειώσουμε τις εκπομπές κατά 55% μέχρι το 2030.

Ηδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 -τόνισε- η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί σε επίπεδο ΕΕ στον καθορισμό τολμηρών και φιλόδοξων στόχων αναφορικά με την δραστική μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και επέμεινε πως η χώρα μας θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της παρά την ενεργειακή κρίση, που ενέσκηψε.

Για να πείσεις τους πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας, πρέπει να αποδείξεις πως υπάρχει καλύτερο μέλλον μετά τον άνθρακα, ότι  οι δουλειές που θα προκύψουν, θα είναι καλύτερα αμειβόμενες, υπογραμμισε μεταξύ άλλων.

Φυσικό αέριο

Για την τιμή του φυσικού αερίου, ο κ. Μητσοτακης σημείωσε πως υπάρχουν πολλές μεταβλητές, εκτιμώντας πάντως ότι η Ρωσία εκμεταλλεύεται την τρέχουσα κατάσταση.

Αφού υπενθύμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε σημαντικά μέτρα για την απορρόφηση των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά, επανακατέθεσε στον δημόσιο διάλογο την πρόταση, που υποστηρίζεται επίσης και από την Ιταλία, για κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πρότυπο των εμβολίων κατά του κορονοιού.

Μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή της Τριμερούς Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου, ο Πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στη μείζονα γεωπολιτική -και όχι μόνο- σημασία της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου και Ελλάδος με στόχο τη μεταφορά φθηνής «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η φθηνή ενέργεια που μπορεί να παράξει η Αίγυπτος πρέπει να βρει διέξοδο προς την Ευρώπη, τόνισε  κ. Μητσοτάκης, γι’ αυτό και η συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων ζωνών που υπογράψαμε με την Αίγυπτο είναι τόσο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.

«Δεν θα ρωτήσουμε κανένα, ελπίζω να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα που καταπατώνται από την Τουρκία.

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κράτη όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ως προς την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας της ΕΕ.

Ναυτιλία

Στην αναφορά του στη Ναυτιλία, ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι έλληνες εφοπλιστές πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας για την απανθρακοποίηση και δήλωσε πεπεισμένος πως  θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα κάνουν αυτό που πρέπει.

Οι ελληνες εφοπλιστές πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή των νέων τεχνολογιών, τόνισε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ειδικό Ταμείο που να χρηματοδοτεί καινοτόμες ιδέες για απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα. Θέλουμε, είπε, να ηγηθούμε και να κατευθύνουμε τη συζήτηση, όχι αμυντικά, αλλά να καινοτομούμε ως προς τις τεχνολογίες, να συνεργαστούμε με τους κατασκευαστές πλοίων, με τα ναυπηγεία.

Κατά τη συνομιλία του με τον Τζέφρι Σάκς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τονίζει μεταξύ άλλων πως οι στόχοι της πρωτοβουλίας της Κομισιόν «Fit for 55» για την μείωση των εκπομπών ρύπων δεν είναι ρεαλιστικοί σε ό,τι αφορά στον τομέα της Ναυτιλίας.

Και δεδομένου ότι η ελληνική ναυτιλία καλύπτει το 58% της συνολικής στην ΕΕ, πρότεινε την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου για εναλλακτικά καύσιμα και τεχνολογίες στη Ναυτιλία, με έδρα την Ελλάδα.

kathimerini-summits-esg-kyr-mitsotakis-prepei-na-eimaste-tolmiroi-gia-na-meiosoyme-tis-ekpompes0
φωτ.: «Η Καθημερινή», 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit

Υπεράκτια αιολικά πάρκα

Για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουμε τεράστιο δυναμικό, με την επισήμανση ότι πρέπει να λυθούν τα θέματα συνδεσιμότητας.

Στο σημείο αυτό εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να θέσει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τα αιολικά πάρκα.

Η ηλιακή ενέργεια και τα αιολικά πάρκα θα έχουν μεγάλη διείσδυση στο μέλλον, εκτίμησε, για να αναφερθεί εκ νέου στη συμφωνία για τη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου.

Προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος

Σε ό,τι αφορά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση του να είναι το 10% των θαλασσών μας, έως το 2030, ζώνες απαγόρευσης της αλιείας, ενώ υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία των θαλάσσιων αιολικών πάρκων υπό τον όρο ότι δεν θα καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και πως θα είναι αυστηρώς καθορισμένα.

Για τον θαλάσσιο χωρικό σχεδιασμό, είπε ότι πρέπει να διευθετηθούν κάποια ζητήματα ως προς την αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες.  Η προστασία των αποθεμάτων αλιευμάτων είναι σημαντικό ζήτημα, καθώς  μειώνονται ως αποτέλεσμα της συστηματικής υπεραλιείας, σημείωσε και  στάθηκε στην ανάγκη να γίνουν ακόμα περισσότερα.

kathimerini-summits-esg-kyr-mitsotakis-prepei-na-eimaste-tolmiroi-gia-na-meiosoyme-tis-ekpompes2
φωτ.: «Η Καθημερινή», 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit
Τζέφρι Σακς: Το δίδαγμα από την πανδημία

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Τζέφρι Σακς παρατήρησε ότι η Ενέργεια δεν θα έπρεπε να προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Ευρώπη ανάλογα με τις διαθέσεις της Ρωσίας, ενώ εξέφρασε ενδιαφέρον για την προοπτική συνεργασίας με την Κίνα, καθώς όπως είπε, υπερβαίνει το ιστορικό χάος και προσπαθεί να αποκαταστήσει την ευημερία.

Πρέπει, είπε, να ξεπεραστούν πεπαλαιωμένες απόψεις, καθώς δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε έναν ακόμα «ψυχρό πόλεμο». Το δίδαγμα από την πανδημία, τόνισε, είναι πως χρειαζόμαστε συνεργασίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...