1470
Ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει στην Ολομέλεια της Βουλής τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Μητσοτάκης: Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τον Αύγουστο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2019, 20:38
Ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει στην Ολομέλεια της Βουλής τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Μητσοτάκης: Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τον Αύγουστο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2019, 20:38

«Μείωση φόρων, προσέλκυση επενδύσεων, δηλαδή αναμέτρηση με τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού, της κοινωνίας» – ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα του Σαββάτου στην πρώτη ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής από τη θέση του Πρωθυπουργού ανέπτυξε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του που αφορούν το σχέδιό της για ανασύνταξη της δημόσιας διοίκησης, της οικονομίας και της εργασίας, με παράλληλες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ο Πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων τόνισε ότι οι εκλογές σηματοδοτούν «μια νέα αρχή», ότι «ανοίγουν ένα νέο παράθυρο», αφού οι πολίτες απαίτησαν «τη θεμελίωση μίας νέας πραγματικότητας». Η «αυτοδύναμη Ελλάδα θα πάει μπροστά με ενότητα, με πρόγραμμα και σκληρή δουλειά» είπε, με επικεφαλής «την κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».

Κύρια αποστολή της κυβέρνησης είναι η μείωση των φόρων και η προσέλκυση επενδύσεων: «Αποστολή μας είναι να συνδέσουμε τους μισθούς με την ανάπτυξη, ώστε να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία. Να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μέσω μιας Παιδείας που θα πάψει να παράγει ανέργους. Να βάλουμε τάξη και κανόνες στην αγορά εργασίας και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους. Να πολεμήσουμε τον φόβο μέσα από μία αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας. Να προσφέρουμε καλή δημόσια Υγεία ιδιαίτερα σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο».

Ο πόλεμος κατά της υπερφορολόγησης

Οι περικοπές φόρων κατά τον Πρωθυπουργό θα εξασφαλίσουν το «πλεόνασμα της ανάπτυξης» από το οποίο «θα αποπληρωθούν τα χρέη μας» και «όχι από το υστέρημα του λαού». Με «λιγότερους φόρους, η οικονομία θα πάρει μπροστά» είπε.

«Επιτυγχάνοντας τους στόχους του 2019 και του 2020 θα προχωρήσουμε το σχέδιο μας. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Το Σεπτέμβριο θα μειωθεί ο φόρος στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα στο 5%.

Οι σημαντικές μειώσεις φόρων ξεκινούν από το 2019 και όχι από το 2020 είπε ο Πρωθυπουργός, και τόνισε ότι μεσοσταθμικά θα υπάρξει 22% μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον φετινό Αύγουστο. Οι μικρές ιδιοκτησίες θα δουν μειώσεις 30%. Θα είναι 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες, 20% για τη μεσαία τάξη και 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

Αμεση βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις θα φέρει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται από 5 σε 3%, διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Υπογράμμισε δε ότι πρόκειται για την τελευταία ρύθμιση που φέρνει το ελληνικό κράτος.

Επίσης αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Επίσης καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος, ενώ καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος. Σταδιακά, επίσης, μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, και ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Στοχευμένες ιδιωτικοποιήσεις

Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση, θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής».

Ακόμη, όπως ανέφερε, πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Μίλησε για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας.

Νέος εκλογικός νόμος

«Δεν θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιη στην απλή αναλογική» είπε ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας αλλαγή του εκλογικού νόμου και τόνισε ότι «θα αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές».

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά. Θα διαμορφώνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία. Το σχέδιο αυτό παρακολουθεί η Προεδρία της Κυβέρνησης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΜΑΖΙ, ώστε να καταπολεμώνται συναρμοδιότητες και καθυστερήσεις.

Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία με ένα ευρύ πλέγμα κανόνων καλής νομοθέτησης. Υλοποιείται άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Η νέα κυβέρνηση θα δώσει αρμοδιότητες στη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση υπηρεσιακού γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου.

Αποκομματικοποιείται το κράτος, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί που ανήκει. Δηλαδή στους γενικούς διευθυντές και τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.

Η μείωση των πλεονασμάτων

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον Προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους, όπως είπε, θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων

Πυξίδα για τις σχέσεις με την Τουρκία παραμένει το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς ρητορικούς παροξυσμούς όπως αυτούς που ακούσαμε σήμερα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο να κάνει βήματα μπροστά.

Πέντε εμβληματικά έργα

Εμβληματικά κτίρια, συγκροτήματα αλλά και ολόκληρες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προβλέπεται να αλλάξουν όψη σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

  • Κατεδαφίζονται οι Φυλακές Κορυδαλλού και δημιουργείται πάρκο.
  • Ζωντανεύουν τα Εξάρχεια. Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλαβε το κόστος της μελέτης.
  • Αναβάθμιση ΔΕΘ. Οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.
  • Το Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.
  • Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.
Προσλήψεις στην Υγεία και στην Αστυνομία

Στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την καθημερινότητα των πολιτών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Υγεία. 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία. κυρίως νοσηλευτών. Εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους. Αμεση καταβολή συντάξεων χηρείας.
  • Παιδεία. Συνδέεται με την οικονομία, για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους. ‘Αμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Εντός διετίας αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα. Ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων. Το πρώτο ιδρύεται στο Περιστέρι.
  • Ασφάλεια. Επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί. Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές. Η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία.
  • Γραφειοκρατία. Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα. Με αυτήν, κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.
Τα μέτρα για το περιβάλλον

Από το 2021 στην Ελλάδα θα απαγορευτούν εντελώς τα πλαστικά μιας χρήσης. Και στις επιχειρήσεις του χώρου θα δοθούν κίνητρα για την προσαρμογή τους στην κυκλική οικονομία με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και επανακατάρτιση των εργαζομένων τους.

Σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τα μικρά νησιά μας γίνονται ενεργειακά αυτόνομα με την ανάπτυξη Υβριδικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Υπάρχει και ενδιαφέρον και σχετική εμπειρία και Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αλλά και σοβαρή τεχνογνωσία από ελληνικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα.

Σε ορίζοντα τετραετίας υλοποιείται Στρατηγικό Σχέδιο Ηλεκτρικής Κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις και στα νησιά. Πρώτος στόχος, η ανανέωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με αστικά ηλεκτρικά λεωφορεία και πιλοτικές εφαρμογές σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σταχυολογήματα με ενδιαφέρον

Στην αναφορά του περί πλήρους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου –η οποία όντως δεν έτυχε «θορυβώδους» επικροτήσεως από το ακροατήριο- ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε αστειευόμενος: «Πρόσεξα ότι το χειροκρότημά σας ήταν λιγότερο ζωηρό…»

«Πείτε τη και μία κωλοτούμπα από την ανάποδη» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την επίσπευση της μείωσης των φόρων.

Πολλά χειροκροτήματα εισέπραξε η αναφορά περί καταργήσεως του ασύλου – σηνμείο όπου ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση λέγοντας ότι «από τα πανεπιστήμια φεύγουν οι μπαχαλάκηδες και οι μολότοφ και επιστρέφουν οι φοιτητές, οι καθηγητές και η γνώση».

Με ανάλογης ζέσης χειροκροτήματα ανταποκρίθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στις αναφορές για ενίσχυση της Αστυνομίας, για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με στόχο την αποτροπή αποφυλακίσεων εγκληματιών και τρομοκρατών, όπως και τις αναφορές για δημιουργία Φυλακών τύπου Γ.

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με ποίημα του Κίπλινγκ.