554
Ο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Την Τρίτη έρχεται στην Αθήνα, με μήνυμα για μεταρρυθμίσεις και χρέος | REUTERS/Kevin Lamarque

Ομπάμα: «Ο ελληνικός λαός χρειάζεται ελπίδα»

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2016, 19:27
Ο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Την Τρίτη έρχεται στην Αθήνα, με μήνυμα για μεταρρυθμίσεις και χρέος
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ομπάμα: «Ο ελληνικός λαός χρειάζεται ελπίδα»

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2016, 19:27

Τώρα πια είναι κατά κάποιον τρόπο επίσημο. Δεν το προεξοφλούν οι γνωστές πηγές του Μαξίμου, δεν το αναμένουν αναλυτές, δημοσιογράφοι ή εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου, αλλά το λέει ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα. Με την επίσκεψή του στην Αθήνα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ στέλνει ένα μήνυμα για την αναγκαιότητα ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Λίγα 24ωρα πριν φτάσει στην Αθήνα για τη διήμερη επίσκεψή του – 15 και 16 Νοεμβρίου- ο Μπαράκ Ομπάμα παραχώρησε συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής» και στον διευθυντή της εφημερίδας Αλέξη Παπαχελά, στέλνοντας ένα μήνυμα υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Είναι βέβαια η δήλωση ενός απερχόμενου προέδρου και μάλιστα ενός ηγέτη που το status του ετρώθη από την ήττα του κόμματός του και την ανάδειξη στην εξουσία, ως διαδόχου του, ενός πολιτικού με εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις. Και πράγματι οι ΗΠΑ δεν έχουν πολλή σχέση με το ελληνικό χρέος, άλλοι είναι οι πιστωτές. Αλλά ο Ομπάμα δεσμεύεται, όπως λέει στη συνέντευξή του, ότι θα συνεχίσει να προτρέπει τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα απαραίτητα βήματα, «συμπεριλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης χρέους», ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή της υγιούς οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα. Δεν είναι δε τυχαίο ότι, μετά την Αθήνα, επισκέπτεται το Βερολίνο, τους δανειστές μας δηλαδή.

«Οσο η Ελλάδα εξακολουθεί να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι έλληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ», τονίζει ο αμερικανός πρόεδρος. Μάλιστα επικροτεί την προσπάθεια της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Αλέξη Τσίπρα. «Θέλω να  συγχαρώ  την  ελληνική  κυβέρνηση,  συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα, και  τον  ελληνικό λαό  για  τα  δύσκολα  και  επώδυνα βήματα  που  έχουν  κάνει  για  να  δείξουν  ότι  η  Ελλάδα  εργάζεται  για  να βοηθήσει  τον  εαυτό  της».

«Οι Αμερικανοί συνεχίζουμε να δίνουμε τεράστια σημασία στη συμμαχία με την Ελλάδα. Είμαστε στενοί εταίροι στην πάταξη της τρομοκρατίας προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις», προσθέτει, αναφερόμενος στη στρατηγική θέση της χώρας.

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα φτάσει στην Αθήνα την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου και θα αποχωρήσει την επόμενη ημέρα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό πού θα μείνει ο ίδιος. Μεταξύ των ξενοδοχείων που εξετάζονται, σύμφωνα με τη Real News, είναι η «Μεγάλη Βρετανία», το «Ιντερκοντινένταλ» όπου είχε διαμείνει το 1999 ο Μπιλ Κλίντον και ο «Αστέρας» στη Βουλιαγμένη.

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί από την Αθήνα και την επαρχία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί «ομαλότητα» στο κέντρο της πρωτεύουσας κατά τη διήμερη επίσκεψη του κ. Ομπάμα. Σύμφωνα με  πληροφορίες θα υπάρξει και πλήρης κινητοποίηση των ειδικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, με τους σκύλους της υπηρεσίας Κ9, το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και τα κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Επιπλέον, τα εναέρια μέσα της αστυνομίας θα επιβλέπουν τους χώρους που θα επισκεφθεί, αλλά και όπου θα μείνει ο αμερικανός πρόεδρος, ενώ αεροσκάφη F-16 θα συνοδεύσουν το Air Force 1 από την ώρα που θα εισέλθει στο ελληνικό FIR, μέχρι τη στιγμή που θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Μάλιστα, ενώ είχε προγραμματιστεί να μιλήσει ο Μπαράκ Ομπάμα στην Πνύκα, η συγκεκριμένη τοποθεσία αποκλείστηκε. Προηγήθηκε η επίθεση στη γαλλική πρεσβεία. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας δήλωσε ότι το πρόγραμμα δεν άλλαξε για λόγους επικινδυνότητας και ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση της επίθεσης με χειροβομβίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα εναντίον της γαλλικής πρεσβείας και με τις όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...