867
O υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου θα συνοδεύει τον Ομπάμα στο ταξίδι του στην Αθήνα | REUTERS/Gary Cameron

Ο Λιου έρχεται κι αυτός στην Αθήνα – θα μιλήσει ο Ομπάμα για το χρέος;

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2016, 10:14
O υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου θα συνοδεύει τον Ομπάμα στο ταξίδι του στην Αθήνα
|REUTERS/Gary Cameron

Ο Λιου έρχεται κι αυτός στην Αθήνα – θα μιλήσει ο Ομπάμα για το χρέος;

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2016, 10:14

Τι θα πει ο Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα; Κι ας είναι απερχόμενος πρόεδρος. Κι ας ψαλιδίστηκε το status του με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως διαδόχου του. Ενας πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πάντα πρόεδρος. Κι αν δεν πει αυτός κάτι άλλο πλην των γνωστών περί δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε κλπ. στην Πνύκα ή στο «Σταύρος Νιάρχος», μήπως θα πει κάτι ο υπουργός Οικονομικών που τον συνοδεύει; Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση αναμένει μια δημόσια τοποθέτηση του 44ου προέδρου των ΗΠΑ για την αναγκαιότητα ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Αυτή η κυβερνητική προσδοκία βοηθάται, λέει η γραμμή ανάλυσης του Μαξίμου, από την παρουσία του Τζακ Λιου στο πλευρό του Ομπάμα – ο υπουργός Οικονομικών θα συνδεύσει τον αμερικανό πρόεδρο σε αυτήν την τελευταία ευρωπαϊκή του περιοδεία, σε Αθήνα και Βερολίνο, και τι νόημα έχει αν δεν είναι για να πει κάτι ο Ομπάμα για την οικονομία και στην περίπτωσή μας για το χρέος;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος το είπε χθες, Παρασκευή, ότι οι θέσεις του Τζακ Λιου «είναι εξαιρετικά προωθητικές για το ελληνικό χρέος».

Βέβαια η Ουάσιγκτον δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στη διαδικασία παρέμβασης στο ελληνικό χρέος, καθώς δεν συμμετέχει στον δανεισμό της χώρας μας. Ομως σε επίπεδο συμβολισμού και επηρεασμού των κέντρων λήψης αποφάσεων η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου και μια πιθανή δήλωση για το ελληνικό χρέος, παίζει μεγάλο ρόλο.

Αλλωστε ο Ομπάμα ήταν αυτός που παρενέβη κρίσιμα το δραματικό καλοκαίρι του 2015 ώστε η Ελλάδα να μην απομακρυνθεί από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε χθες να υπογραμμίσει τον «εξαιρετικά αυξημένο» ρόλο των ΗΠΑ στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, ενώ έσπευσε να προσθέσει: «Μία δήλωση του προέδρου Ομπάμα δεν είναι ποτέ απλώς μια δήλωση, αλλά είναι και πολιτική πίεση, έτσι ώστε να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους. Εκτιμώ ότι έχει εκφραστεί από την παρούσα ηγεσία των ΗΠΑ η βούληση να βοηθήσουν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και θεωρούμε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Ομπάμα στη χώρα μας, θα είναι στην κορυφή της ατζέντας το ζήτημα του ελληνικού χρέους».

Αλλωστε αυτό είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς σε ενημέρωση στον Λευκό Οίκο δηλώνοντας ότι «συμφωνούμε με το ΔΝΤ ότι η διευθέτηση του χρέους είναι καθοριστική για να επανέλθει η βιωσιμότητα στην ελληνική οικονομία». Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει αν συνεχίσει να εστιάζει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και εάν οι δανειστές της διασφαλίσουν μεταξύ άλλων την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες μέχρις ότου πρόεδρος να φύγει από τη θέση του».

Το Σάββατο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης δήλωσε ότι η επίσκεψη Ομπάμα θα δώσει ώθηση στις διεκδικήσεις της χώρας μας σε σχέση με το χρέος, ενώ σημείωσε ότι εκτός από το χρέος θα συζητηθεί η πολιτική στην ευρύτερη περιοχή και οι διενέξεις που υπάρχουν για το Προσφυγικό.

Υπό αυτό το πρίσμα, το άρθρο του Πρωθυπουργού στην «Εφ.Συν» για «καλά νέα» στο ζήτημα του χρέους τις επόμενες εβδομάδες έρχεται να κουμπώσει στο νέο κυβερνητικό αφήγημα. Το ζήτημα είναι βέβαια τι θέλουν οι Γερμανοί και ο ESM που κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους. Αλλά σε κάθε περίπτωση μια (τελευταία) καλή πράξη από τον Ομπάμα θα ανοίξει επίσημα το θέμα.

Γιατί άλλαξε το πρόγραμμα του κ. Ομπάμα

Τελικά ο κ. Ομπάμα δεν θα εμφανιστεί στην Πνύκα για να μιλήσει, όπως είχε προγραμματιστεί. Αλλά όχι για λόγους επικινδυνότητας. Τουλάχιστον αυτό έσπευσε να διασαφηνίσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας το Σάββατο. Δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση της επίθεσης με χειροβομβίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα εναντίον της γαλλικής πρεσβείας και τον χώρο της Πνύκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο το αμερικανικό επιτελείο το οποίο βρίσκεται ήδη στην Αθήνα άλλαξε το πρόγραμμα. «Δεν υπάρχει Πνύκα ή κάτι άλλο. Εξετάστηκαν και από τις αμερικανικές αρχές και από τις ελληνικές διάφορα μέρη, τα υπέρ και τα κατά, όχι πάντα με κριτήριο την ασφάλεια, υπάρχει και η χωρητικότητα, υπάρχουν οι κλιματολογικές συνθήκες, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα. Επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας ή κίνδυνος, που να επηρέασε το πρόγραμμα».

Η Αθήνα θα μετατραπεί σε «αστακό»

Πάντως, περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί από την Αθήνα και την επαρχία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί «ομαλότητα» στο κέντρο της πρωτεύουσας κατά τη διήμερη επίσκεψη του κ. Ομπάμα, όπως αναφέρει η Real. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα υπάρξει και πλήρης κινητοποίηση των ειδικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, με τους σκύλους της υπηρεσίας Κ9, το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και τα κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Επιπλέον, τα εναέρια μέσα της αστυνομίας θα επιβλέπουν τους χώρους που θα επισκεφθεί, αλλά και όπου θα μείνει ο αμερικανός πρόεδρος, ενώ αεροσκάφη F-16 θα συνοδεύσουν το Air Force 1 από την ώρα που θα εισέλθει στο ελληνικό FIR, μέχρι τη στιγμή που θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό πού θα μείνει ο ίδιος. Μεταξύ των ξενοδοχείων που εξετάζονται, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η «Μεγάλη Βρετανία», το Intercontinental όπου είχε διαμείνει το 1999 ο Μπιλ Κλίντον, ακόμα και ο «Αστέρας» στη Βουλιαγμένη.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Αθήνα μεταφορικά αεροσκάφη της USAF που θα μεταφέρουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (εργαλεία επιτήρησης, οχήματα μεταφοράς και οπλισμός) για τα περίπου 500 άτομα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που θα είναι άμεσα επιφορτισμένα με την ασφάλεια του κ. Ομπάμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...