505
Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο κατά τη σύλληψή του, μετά από 30 χρόνια που ζούσε ως επικηρυγμένος | CreativeProtagon

Μια πόλη ολόκληρη «έκρυβε» τον αρχιμαφιόζο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2023, 19:47
Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο κατά τη σύλληψή του, μετά από 30 χρόνια που ζούσε ως επικηρυγμένος
|CreativeProtagon

Μια πόλη ολόκληρη «έκρυβε» τον αρχιμαφιόζο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2023, 19:47

Οι κάτοικοι του Παλέρμο της Σικελίας έδειχναν να αγνοούν την ταυτότητα του κυρίου που συνοδευόταν από δεκάδες αστυνομικούς πριν λίγες ημέρες. Αλλωστε, δεν είχαν δει το πρόσωπο του γνωστού μαφιόζου για πάνω από 30 χρόνια. Ή, τουλάχιστον, έτσι ισχυρίζονται.

Ακόμη και αν δεν αναγνώριζαν το πρόσωπο μπροστά από τις χειροπέδες, όλοι ήξεραν ότι ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο θα ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που θα τύχαινε τέτοιας αντιμετώπισης από τις αστυνομικές δυνάμεις. Μόλις διαδόθηκε από στόμα σε στόμα ότι ο συλληφθείς ήταν το διαβόητο «αφεντικό των αφεντικών», ο τελευταίος μεγάλος φυγάς της σικελικής μαφίας, όλοι οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να χειροκροτούν και να επευφημούν.

Η αντίδραση έμοιαζε αυθόρμητη, αλλά ίσως ήταν ελαφρώς υποκριτική. Ερευνες των αρχών αποκάλυψαν ότι ο Ντενάρο δεν ζούσε ως εσώκλειστος. Κάθε άλλο. Ηταν τακτικός θαμώνας του τοπικού μπαρ San Vito, όταν έβγαινε για βόλτα χαιρετούσε κανονικά του γείτονές του και κάθε άλλο παρά έκρυβε το πρόσωπό του. Για φυγάς καθ’ όλη την τελευταία τριακονταετία, ο μαφιόζος κατάφερνε να ζει την καθημερινότητα της ζωής του Παλέρμο χωρίς ιδιαίτερες προσποιήσεις.

Και όμως, είναι ο ίδιος άνθρωπος που το 1993 διέταξε τη στυγνή δολοφονία του 11χρονου Τζουζέπε ντι Ματέο, γιου ενός μαφιόζου που κατέθεσε εναντίον του. Το αγόρι έζησε σε συνθήκες αιχμαλωσίας για δύο χρόνια, πριν δολοφονηθεί, ενώ το πτώμα του διαλύθηκε σε οξύ, έτσι ώστε η οικογένειά του να μην το έχει στη διάθεσή της για την ταφή του.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Ντενάρο διέταξε τη δολοφονία ενός μαφιόζου αντιπάλου του και της εγκύου συντρόφου του. Οταν η αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του, προς τα τέλη του 1993, εκείνος εξαφανίστηκε από προσώπου Γης. Υπήρξαν πληροφορίες για θεάσεις του σε ολόκληρο τον κόσμο – από τη Βενεζουέλα έως την Ολλανδία. Ηταν, όμως, στο Παλέρμο όπου τελικά βρέθηκε και συνελήφθη.

Ιταλοί καραμπινιέροι έξω από τον χώρο κράτησης του διαβόητου μαφιόζου (Reuters)

Μετά τη σύλληψή του, η αστυνομία ανακάλυψε κρησφύγετά του στο Καμπομπέλο ντι Ματζάρα, ένα χωριό 115 χλμ. έξω από το Παλέρμο. Οι ενδείξεις είναι ότι πολλοί συγχωριανοί του γνώριζαν την τοποθεσία των σπιτιών του. Σύμφωνα με πολλούς εγκληματολόγους, ο Ντενάρο χρησιμοποιούσε όλες τις μεθόδους της μαφιόζικης κουλτούρας για να παραμένει φυγάς. Ανάμεσά τους, τον κώδικα σιωπής που επιβάλλεται στη Σικελία και την παντελή έλλειψη συνεργασίας του τοπικού πληθυσμού με τις διωκτικές αρχές, μέσω απειλών και δωροδοκιών.

Ο δήμαρχος του Καμπομπέλο, Τζουζέπε Καστιλιόνε, δήλωσε αηδιασμένος από τη συνενοχή των συμπολιτών του, που «επέλεξαν να θάψουν το κεφάλι τους στο χώμα». Ο δήμαρχος ίσως ήταν λίγο υπερβολικός. Τα πλοκάμια της μαφίας είναι βαθιά χωμένα στη σικελική κοινωνία. Μέσω εκφοβισμού και βίας δημιουργούν συνθήκες υποτέλειας, που με τη σειρά τους οδηγούν στην περιβόητη «ομερτά».

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σύλληψη του Ντενάρο, ο εισαγγελέας του Παλέρμο, Μαουρίτσιο ντε Λουτσία, ανέφερε ότι ο προφυλακισμένος είχε τη βοήθεια της «μαφιόζικης μπουρζουαζίας», όπως αποκάλεσε μια κάστα επιχειρηματιών, τοπικών επαγγελματιών και πολιτικών που βοηθούν ή κάνουν τα στραβά μάτια μπροστά στη Μαφία. Προσέθεσε ότι αυτό το κύκλωμα βοηθούσε τον μαφιόζο να ζει άνετα, χωρίς ενοχλήσεις από τις Αρχές, ενώ εκείνος τους χρησιμοποιούσε για να «ξεπλένει» τα χρήματά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...