396
|

Metron Analysis: Πολιτικά κυρίαρχοι Μητσοτάκης και ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2019, 00:21

Metron Analysis: Πολιτικά κυρίαρχοι Μητσοτάκης και ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2019, 00:21

Χαρακτηριστικά πολιτικής ηγεμονίας αποκτά η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτούς τους σχεδόν πέντε πρώτους μήνες στην εξουσία. Αυτό είναι το συμπέρασμα της δημοσκόπησης της Metron Analysis που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πολιτικά κυρίαρχος: είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με ποσοστό θετικής αποδοχής 64%, ενώ στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην τρίτη θέση με 38%, πίσω και από τη Φώφη Γεννηματά, η οποία παρά τις εσωτερικές τριβές στο ΠΑΣΟΚ μετράει ένα 39% των θετικών αξιολογήσεων.

Οπως αναφέρει στην ανάλυσή της στο «Βήμα της Κυριακής» η Δήμητρα Κρουστάλη, ασυνήθιστα υψηλό θεωρείται από τους ερευνητές της Metron Analysis το 45% των πολιτών που επέλεξαν αυθόρμητα, σχεδόν πέντε μήνες μετά τις εκλογές, τον κ. Μητσοτάκη ως τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό, έναντι του 16% που επέλεξε τον κ. Τσίπρα. Η διαφορά των 29 μονάδων είναι συντριπτική.

Εντυπωσιακή είναι και η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς την πρόθεση ψήφου, ένα ερώτημα που βέβαια δεν έχει πολλή σημασία καθώς εκλογές δεν αναμένονται σύντομα, αλλά εικονογραφεί την  κυριαρχία της κεντροδεξιάς ατζέντας στη χώρα και της αδυναμίας του κ. Τσίπρα να διατυπώσει μια πολιτικά αποτελεσματική αντιπολίτευση.

Η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται στις 16,3 μονάδες, με ποσοστά 37,6% (ελαφρώς μειωμένο από το 38,5% του Οκτωβρίου) έναντι 21,3% αντιστοίχως.

Στην τρίτη θέση και παρά την εσωστρέφεια, το Κίνημα Αλλαγής διατηρεί σταθερό το ποσοστό του στο 6,2%. Επίσης σταθερό είναι και το ΚΚΕ στο 4,8% καθώς και το ΜέΡΑ25 με 3,8%. Μικρή άνοδο καταγράφει η Ελληνική Λύση που από 3% ανέβηκε σε έναν μήνα στο 4,2% ενώ και ο Κυριάκος Βελόπουλος αύξησε το ποσοστό δημοφιλίας του από 22% σε 25%, τάση που αποδίδεται στη μετακίνηση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός δείχνει να συγκεντρώνει ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας.

Το ποσοστό της αξιολόγησης του κ. Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού αγγίζει το 64%. Θετική γνώμη για τον κ. Μητσοτάκη έχει το 85% των δεξιών ψηφοφόρων, το 89% των κεντροδεξιών, το 72% των κεντρώων και το 49% των κεντροαριστερών.

Ο κ. Τσίπρας αντιστοίχως συγκεντρώνει 25% θετικών γνωμών ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το μεγαλύτερο ποσοστό του να καταγράφεται στους ψηφοφόρους της Αριστεράς (52%) και της Κεντροαριστεράς (38%).

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ενώ το 52% στο σύνολο των πολιτών, όπως και η πλειονότητα των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων, τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 72% προτιμούν τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...