679
Η Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ | Nikos Libertas / SOOC

Γεννηματά: «Μηδενική ανοχή στην εσωστρέφεια και την υπονόμευση»

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2019, 20:07
Η Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
|Nikos Libertas / SOOC

Γεννηματά: «Μηδενική ανοχή στην εσωστρέφεια και την υπονόμευση»

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2019, 20:07

Μηνύματα προς όσους την αμφισβητούν στο εσωτερικό, αλλά και προς τους πολίτες που στάθηκαν και εξακολουθούν να στέκονται δίπλα στο ΠΑΣΟΚ, περιείχε η ομιλία της Φώφης Γεννηματά με την οποία άνοιξε το Σάββατο το 11ο συνέδριο του κόμματος.

Από τις εργασίες του συνεδρίου απουσιάζουν και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Παρίσταται όμως ο Κώστας Σημίτης, η συμμετοχή του οποίου δεν ήταν βέβαιη ως την τελευταία στιγμή.

Η πρόεδρος του κόμματος τόνισε ότι από τη Δευτέρα «η περίοδος της εσωστρέφειας τελειώνει οριστικά και θα έχουμε μηδενική ανοχή σε εσωστρέφεια και υπονομεύσεις».

Αναφέρθηκε ανοιχτά σε όσους την επικρίνουν στο εσωτερικό (χωρίς να τους κατονομάσει) και τους προκάλεσε να την αντιμετωπίσουν δημόσια: «Οποιος διαφωνεί με τις πολιτικές επιλογές μας, ας το πει ευθέως. Όποιος πιστεύει ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να τραβήξει άλλη πορεία , όχι αυτόνομη, ας το πει ευθέως. Ας βγει να πει ότι έπρεπε να συνεργαστούμε με τον Σύριζα ή με τη ΝΔ».

Αλλά και σε όσους έχουν αρχικές φιλοδοξίες: «Όποιος έχει θεμιτές φιλοδοξίες και θέλει να βάλει υποψηφιότητα, το συνέδριο μας θα γίνει το 2021, θα είμαι εκεί, θα τον περιμένω», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι, αν και κάποιοι «ήθελαν να υποβαθμίσουν το συνέδριό μας, ακόμη και αν κάποια μιντιακά συστήματα ήθελαν να δημιουργήσουν ένα γαϊτανάκι κακοφωνίας, εμείς είμαστε εδώ».

Υπογράμμισε δε ότι είναι ώρα ευθύνης και ενότητας για όλους και καθαρές εξηγήσεις: «Αυτή την ενότητα και την κοινή μας πορεία έχω πράγματι εγώ την πρώτη ευθύνη να την διασφαλίσω. Το πράττω και θα συνεχίσω. Αταλάντευτα. Απλώνω πρώτη το χέρι και ζητώ να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Με αυτόνομη πορεία».

Γιατί έκτακτο συνέδριο;

Η Φώφη Γεννηματά απάντησε και στην κριτική που δέχτηκε για τον τρόπο σύγκλισης του συνεδρίου. Όπως είπε, με σαφείς αιχμές, «όταν θες να συνθέσεις, να ενώσεις, να δημιουργήσεις κάτι μεγαλύτερο, αυτό σημαίνει και υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Τους οποίους τόλμησα να κάνω, ώστε σήμερα το ΠΑΣΟΚ να παραμένει ζωντανό και να έχουν κάποιοι την πολυτέλεια να λένε λόγια του αέρα εκ του ασφαλούς.

» Εκ του ασφαλούς όταν εκλέγονται ή στηρίζονται από το Κίνημα Αλλαγής, αλλά θυμούνται το ΠΑΣΟΚ για να συντηρήσουν μια εσωστρέφεια που δεν λέει κάτι διαφορετικό, θολώνει το στίγμα μας και διχάζει τον κόσμο μας. Καλωσορίζω την αμφισβήτηση. Ζητώ την κριτική. Δεν έχω το αλάθητο. Όποιος άλλωστε δεν τολμά, δεν πετυχαίνει τίποτα και βουλιάζει στη στασιμότητα. Αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του».

Εξήγησε γιατί το έκτακτο συνέδριο γίνεται με τη συγκεκριμένη διαδικασία επικρίνοντας για υποκρισία όσα στελέχη εξέφρασαν ανοιχτά τις διαφωνίες τους κατηγορώντας την για απόπειρα ηγεμονικής κυριαρχίας: «Ακόμη και αυτοί που υποκριτικά σχίζουν τα ιμάτιά τους, που όψιμα έγιναν πασοκολάγνοι, για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Αρκετά. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπούν αυτονόητες επιλογές σε τεχνητή κρίση. Γιατί κανείς, μα κανείς ως τώρα δεν έθεσε διαφορετική πρόταση για τις κεντρικές Πολιτικές επιλογές και την στρατηγική της παράταξής μας».

Για το μέλλον της παράταξης ζήτησε «ενωμένοι και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά και να δώσουμε νέα ορμή. Βάζουμε μπροστά την πολιτική και όχι την μικροκομματική σπέκουλα. Βάζουμε μπροστά τις διαχρονικές αξίες και την παρακαταθήκη μας, τα στελέχη μας που έδωσαν μάχες για να κρατήσουν την παράταξη όρθια».

Είπε ακόμη ότι «βάζουμε μπροστά τα νεότερα στελέχη που σηματοδοτούν τη μετάβαση στη γενιά που πλήρωσε το τίμημα της κρίσης. Που σήμερα κρατούν με περηφάνια την ψυχή του ΠΑΣΟΚ μέσα στην ψυχή τους κι ας μην πρόλαβαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, τη Μελίνα, τον Γιώργο Γεννηματά. Ας μην είχαν ποτέ αξιώματα και ας μην πρόλαβαν ποτέ τις καλύτερες μέρες που εμείς ζήσαμε».

Και επισήμανε ότι «σε όλους αυτούς, σε όλους εσάς, έχουμε και έχω χρέος να τιμήσω την εντολή που μου δώσατε το 2015 , την εντολή που επαναλάβατε και ενισχύσατε  το 2017, αλλά και στις πρόσφατες εκλογές: Να ξανακάνουμε την παράταξη μεγάλη.  Να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ ξανά περήφανο για όσα προσέφερε στη χώρα».

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παρατείνει τη θητεία της Φώφης Γεννηματά ως τον Νοέμβριο του 2021, για όσο θα είναι πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Την Κυριακή αναμένονται οι ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη και πιθανόν του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «συνέδριο-παρωδία». Οι εργασίες θα κλείσουν με ομιλία της Φώφης Γεννηματά και ψηφοφορία που αναμένεται να αρχίσει γύρω στις 18:00.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...