520
Οι συγκεντρωμένοι μπροστά στον αστυνομικό κλοιό | ΙΝΤΙΜEnews

Πρωτοφανείς εικόνες στη Μυτιλήνη με σοβαρά επεισόδια στην πορεία μεταναστών από τη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 12:22
Οι συγκεντρωμένοι μπροστά στον αστυνομικό κλοιό
|ΙΝΤΙΜEnews

Πρωτοφανείς εικόνες στη Μυτιλήνη με σοβαρά επεισόδια στην πορεία μεταναστών από τη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 12:22

Πορεία προς την πόλη της Μυτιλήνης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης μέσα και έξω (στον πρόχειρο καταυλισμό) από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, επιχείρησαν το πρωί της Δευτέρας περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους αφγανικής καταγωγής.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στο ύψος της ΔΕΗ, εμπόδισαν τους διαμαρτυρόμενους να φτάσουν στην πρωτεύουσα του νησιού, εκείνοι ωστόσο προσπάθησαν να περάσουν μέσα από χωράφια, παρακάμπτοντας τον αστυνομικό κλοιό.

Κάποιοι εξ αυτών πάντως, φαίνεται να τα κατάφεραν, φθάνοντας μέχρι την προκυμαία της Μυτιλήνης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις υποχρεώθηκαν να κάνουν χρήση χημικών, ενώ οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές στον δρόμο και τα γύρω υψώματα. Επεισόδια σημειώθηκαν κυρίως από τον Καρά Τεπέ μέχρι το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς εικόνες εξέγερσης. Ενδεικτικό είναι το βίντεο που «ανέβηκε» στον λογαριασμό του ρωσικού δικτύου RT στο Twitter:

Εκρυθμη εν τω μεταξύ είναι η κατάσταση στην πόλη της Μυτιλήνης, στο άκουσμα της κινητοποίησης των φιλοξενούμενων στη Μόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπό τον φόβο των επεισοδίων οι κάτοικοι διστάζουν πλένο να στέλνουν τα παιδιά τους ακόμα και στο σχολείο, ενώ για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας στη Μόρια, αλλά  και την πόλη της Μυτιλήνης αποστέλλονται ενισχύσεις (διμοιρίες των ΜΑΤ) για τις ήδη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Λέσβο.

Για εικόνες – απόρροια της πλήρους ανευθυνότητας με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Με την ψηφοθηρική εκμετάλλευση του προσφυγικού προεκλογικά, τις ανεύθυνες εξαγγελίες για άμεση λύση, τη διολίσθηση σε μία μισαλλόδοξη και ρατσιστική ρητορική που δηλητηρίασε τις τοπικές κοινωνίες. Την κατάργηση και επανίδρυση του αρμόδιου υπουργείου και τη συνεχή εναλλαγή συντονιστών. Την εξάντληση τελικά της πολιτικής της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ οδήγησε το προσφυγικό σε αδιέξοδο», υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας ότι «αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου διαχείρισης, συνεχίζει να τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με ακροδεξιό λαϊκισμό, που περιλαμβάνει από φαιδρότητες όπως τα πλωτά φράγματα μέχρι την ανοχή στον ρατσισμό και την ξενοφοβία»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα σημερινά επεισόδια. Οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μηταράκης: παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου

Σε δήλωση του ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης άφησε υπόνοιες περί υποκίνησης:

«Η Ελληνική Αστυνομία αντιμετώπισε, σήμερα, επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών.

Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων.

Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου.

Επιπλέον οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...