809
Ο 40χρονος σήμερα Βασίλης στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Αlpha | YouTube

#MeToo στο ελληνικό θέατρο – Η πρώτη μήνυση θύματος βιασμού από γνωστό σκηνοθέτη

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 09:40
Ο 40χρονος σήμερα Βασίλης στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Αlpha
|YouTube

#MeToo στο ελληνικό θέατρο – Η πρώτη μήνυση θύματος βιασμού από γνωστό σκηνοθέτη

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 09:40

Ο πρώτος άνθρωπος που κινήθηκε νομικά εναντίον γνωστού σκηνοθέτη-ηθοποιού στον χώρο του θεάτρου, υποβάλλοντας μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό, μίλησε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην τηλεόραση του Αlpha, περιγράφοντας όλα όσα έζησε στα χέρια του από την ηλικία των 15 ετών. «Σιωπή σημαίνει συνενοχή», είπε αναφερόμενος στο ελληνικό #MeToo με τις συνεχείς αποκαλύψεις-καταγγελίες ηθοποιών.

Η μήνυση κατατέθηκε στις 8 Φεβρουαρίου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και σε αυτή περιγράφεται η σεξουαλική παρενόχλησή του από την ηλικία των 15 ετών που κατέληξε –κατά δήλωση του 40χρονου σήμερα άνδρα– στον βιασμό του από τον γνωστό πρωταγωνιστή στον χώρο του θεάτρου.

Στη συνέντευξή του στον Alpha o Βασίλης μίλησε για τη γνωριμία του με τον σκηνοθέτη και περιέγραψε επεισόδιο που είχαν την τελευταία φορά που συναντήθηκαν (ο ίδιος τότε ήταν 19 ετών), όταν τον αποκάλεσε παιδεραστή.

Επί τέσσερα χρόνια, όπως καταγγέλλει, ο άνθρωπος αυτός ασελγούσε συστηματικά σε βάρος του με την υπόσχεση ότι θα του χαρίσει μια λαμπρή καριέρα στο χώρο της υποκριτικής.

«Πήγαμε σε μία παράσταση. Κατά τη διάρκεια αυτής της παράστασης ο θεατράνθρωπος αυτός ένιωθα ότι με κοιτούσε. Κολακεύτηκα, ενθουσιάστηκα και μου δημιουργήθηκε η απορία αν ήταν μέρος του ρόλου ή αν όντως με κοιτάει. Οταν τελείωσε η παράσταση, πήγαμε στα παρασκήνια να συγχαρούμε και να γνωρίσουμε τους συντελεστές, με είδε και με διάλεξε. Μου είπε “έλα εσύ εδώ” και όντως πήγα κι έκατσα δίπλα του. Εκείνη την ώρα ένιωσα πάρα πολύ ξεχωριστός. Νόμιζα ότι κατάλαβε πως έχω ταλέντο και το είδα σαν ευκαιρία. Ειδοποίησα τους συμμαθητές μου και την καθηγήτρια ότι θα μείνω παραπάνω γιατί θέλει να μου μιλήσει ο ηθοποιός και είπα ένα ψέμα ότι θα έρθει η μητέρα μου αργότερα να με πάρει.

»Στο τέλος της συζήτησής μας –ήταν μπροστά κι άλλη ηθοποιός της παράστασης που περιφερόταν– με ρώτησε αν θέλω αυτόγραφο. Εγώ του απάντησα όχι, δεν ένιωθα την ανάγκη ότι είναι κάτι να μου υπογράψει κάποιος ένα αυτόγραφο. Αυτός τότε γύρισε το αυτόγραφο και μου έγραψε το σταθερό του τηλέφωνο και μου είπε να τον πάρω την επόμενη ημέρα τηλέφωνο», δήλωσε στην κάμερα του Alpha o μηνυτής πριν περάσει στην τελευταία φορά που είδε τον σκηνοθέτη, μετά τη σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε:

«Ημουν 19 ετών όταν τον συνάντησα για τελευταία φορά και από την οργή μου τον αποκάλεσα παιδεραστή.

»Δεν μένω στην Ελλάδα και δεν με ενδιαφέρει η δημοσιότητα. Τον καταγγέλλω γιατί πρέπει να μιλήσουν κι άλλα θύματα. Ηθελα πάντα να το κάνω, αλλά ένιωθα πολύ αδύναμος απέναντί του. Ημουν 19 ετών όταν τον συνάντησα για τελευταία φορά στο σπίτι του. Εκανα ένα πολύ μεγάλο ξέσπασμα και από την οργή μου τον αποκάλεσα παιδεραστή. Του έλεγα ότι εκμεταλλεύεσαι παιδιά, βγάζεις τη διαστροφή σου και γενικότερα του μίλησα πολύ άσχημα. Αυτός έκλαιγε κι εγώ του είπα ότι δεν τον λυπάμαι γιατί ένας παιδεραστής είναι πάντα ένας παιδεραστής. Τον παιδεραστή δεν τον φοβάμαι. Αυτός πρέπει να με φοβάται».

«Καθόμασταν δίπλα δίπλα στον καναπέ. Με προσέγγισε. Εγώ ήμουν ταραγμένος και ξαφνικά με φίλησε. Εκεί έτρεμα. Είχα σοκαριστεί, ήμουν 15 χρόνων. Είχα πάει για να συζητήσω για το θέατρο και αιφνιδιάστηκα. Είχα παγώσει. Αλλά μέσα μου ένιωθα και έναν ενθουσιασμό. Εφυγα και δεν πήγα τις πρώτες ώρες στο σχολείο. Είπα την ιστορία σε μια φίλη μου. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι είχε γίνει. Εκείνος μου είχε πει να τον παίρνω τηλέφωνο και να συναντηθούμε την επόμενη ημέρα. Δεν θυμάμαι πάρα πολλά. Εχω μπλοκάρει αρκετά πράγματα σε σχέση με τις πιο ιδιωτικές στιγμές μας. Την τρίτη φορά δέχτηκα τη σεξουαλική κακοποίηση. Εγώ απλά ακολουθούσα», ανέφερε σε άλλο σημείο της περιγραφής του ο Βασίλης.

Οπως υποστηρίζει, ο εν λόγω σκηνοθέτης είχε σεξουαλικές σχέσεις και με άλλους ανήλικους μαθητές-τριες του.

«Επί 4 χρόνια με κακοποιούσε και ήταν πολύ χειριστικός. Οταν έγινα 31 ετών κατάλαβα ότι ήμουν θύμα κακοποίησης. Δεν ήμασταν σε καμία περίπτωση ζευγάρι και δεν είχαμε σχέση. Βλεπόμασταν σπάνια και όταν βλεπόμασταν ήταν στο σπίτι του. Οσο περνούσε ο καιρός μαζί του, άρχισε να μου προτείνει να συνευρεθούμε σεξουαλικά και με άλλα άτομα, με άλλους μαθητές του. Θυμάμαι, χαρακτηριστικά όταν μια φορά μπήκα στο σπίτι του και ήταν μέσα μια ανήλικη μαθήτριά του. Και μου είπε αυτός: “να κάνουμε κάτι οι τρεις μας”. Του απαντάω και του λέω: “Εγώ δεν κάνω τέτοια πράγματα”. Του αρνήθηκα, τότε αυτός πήρε την κοπέλα και την πήγε στο δωμάτιό του. Μετά γύρισε γυμνός και μου λέει: “Η κοπέλα σε περιμένει στο δωμάτιο”. Πανικοβλήθηκα, πάγωσα και του λέω: “Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό”. Τότε αυτός πηγαίνει μέσα και κάνει σεξ με την ανήλικη μαθήτριά του πολύ δυνατά. Εγώ θυμάμαι να έχω πανικοβληθεί και να λέω στον εαυτό μου ότι πρέπει να φύγω από το σπίτι. Μου φάνηκε αιώνας να βρω τη δύναμη και να βγω έξω από το διαμέρισμά του».

«Αυτό που θα ήθελα να πω είναι να μη φοβούνται και να βγουν να μιλήσουν, γιατί η σιωπή σημαίνει συνενοχή», ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Βασίλης με αφορμή το μπαράζ αποκαλύψεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες από ηθοποιούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...