742
Η τοποθέτηση της ηθοποιού Κοραλίας Καράντη γύρω από το ελληνικό ΜeToo προκάλεσε αντιδράσεις | Creative Protagon

Οι εκπομπές φταίνε για ό,τι λέμε;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 16 Φεβρουαρίου 2021, 21:02
Η τοποθέτηση της ηθοποιού Κοραλίας Καράντη γύρω από το ελληνικό ΜeToo προκάλεσε αντιδράσεις
|Creative Protagon

Οι εκπομπές φταίνε για ό,τι λέμε;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 16 Φεβρουαρίου 2021, 21:02

Ας ξεκινήσουμε με το δεδομένο ότι όταν λες την άποψή σου δημοσίως, πρέπει να θεωρείς αυτονόητο ότι θα έχεις κάποια αντίδραση. Aλλοι θα συμφωνήσουν, άλλοι θα διαφωνήσουν και αρκετοί εξ αυτών θα θελήσουν να το εκφράσουν. Oσο περισσότεροι ταχθούν υπέρ ή κατά σου, τόσo περισσότερες οι πιθανότητες να γίνει η άποψή σου viral. Να τη δεις να αναδημοσιεύεται με ταχύτητα φωτός και να σχολιάζεται σε πάνελ εκπομπών, μέχρι την ουρά του σούπερ μάρκετ. Αν δεν θες να μπεις σ’ αυτή τη διαδικασία, μάλλον θα πρέπει ν’ αποφεύγεις να λες την άποψή σου δημοσίως.

Η Κοραλία Καράντη, πάντως, την είπε. Βγήκε καλεσμένη μια μέρα στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», όπου μίλησε και για το θέμα των ημερών, τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για σεξουαλική και ηθική παρενόχληση. Η τοποθέτησή της προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις. Δικαίως, θα πω κι εγώ με τη σειρά μου. Γιατί, εδώ που τα λέμε, δεν μπορείς να επιβραβεύσεις με το μπράβο σου κάποιον που ξεκινάει να σχολιάζει το θέμα, λέγοντας ότι «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως αυτό το ατελείωτο σεξουαλικό αλισβερίσι δεν είναι το θέατρο». Χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό για όσα ακούμε να αποκαλύπτονται τελευταία, το μόνο που κάνουμε είναι να αδικούμε τους ανθρώπους που καταθέτουν το βίωμά τους. 

Βέβαια, δεν θα γινόταν τόσος ντόρος για μία φράση. Η τοποθέτηση της Κοραλίας Καράντη περιείχε σημεία τα οποία δεν μου κάνει εντύπωση που επέφεραν αρνητικό σχολιασμό. Οπως το παράδειγμα που έδωσε μιλώντας για το bullying: «Bullying μπορεί να σου κάνει και ο αλλοδαπός στα φανάρια, επειδή βλέπει ότι είσαι γυναίκα και δεν πάει σε αυτόν που είναι άντρας, δίπλα του, έρχεται σε εσένα, και θέλει σώνει και ντε, να σου καθαρίσει το τζάμι και καμιά φορά σε απειλεί με το βλέμμα. Ο αλλοδαπός, ο τελευταίος στην κοινωνία». (Εκ των υστέρων εξήγησε ότι δεν το είπε με ρατσιστική διάθεση, αλλά με την έννοια του πονεμένου και αδικημένου ανθρώπου. Την πιστεύω, αλλά, δυστυχώς, εκεί ακούστηκε άσχημα).

Αναρωτιέμαι, επίσης, τι εννοούσε όταν δήλωσε «πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί οτιδήποτε καταθέτουμε, δημόσια, εμπεριέχει την υποκειμενικότητά μας. Αυτό που μας αφορά. Αυτό που κουβαλάμε, τα απωθημένα μας. Τις εμπειρίες μας. Τις επιθυμίες μας». Ποια υποκειμενικότητα, αλήθεια, εμπεριέχει η ομολογία ενός ανθρώπου που υπέστη μια πράξη βίας; Εχει ο βιασμός καμία σχέση με τα απωθημένα και τις επιθυμίες μας; 

Τέλος πάντων, δεν θα αναλύσω όλα τα λεγόμενα της κυρίας Καράντη εδώ. Εξάλλου, τα έγραψαν και τα σχολίασαν πάρα πολλοί. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση, όμως, ήταν ο εκ των υστέρων θυμός της για την κριτική που δέχτηκε. Κάνοντας τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή «Καλύτερα δεν γίνεται», όπου σχολίαζαν τα λεγόμενά της, είπε ότι θα έπρεπε να την έχουν προειδοποιήσει και ότι προσπαθεί να καταπιεί το θυμό της για την παραμόρφωση των λόγων της: «Οποιος είναι καλοπροαίρετος και παρακολούθησε την εκπομπή εκείνη, την αναθεματισμένη που είχα την αφέλεια να πάω, και να πω δυο λόγια για το επάγγελμά μου, που βάλλεται αυτή τη στιγμή σε τραγικό βαθμό, θα καταλάβαινε». Και μίλησε για ανθρωποφαγία και κανιβαλισμό προς το πρόσωπό της, επειδή εξέφρασε μια αντίθετη άποψη.

Φταίνε οι εκπομπές, που μας καλούν, για ό,τι λέμε; Κι αν η άποψή μας δεν αρέσει στους περισσότερους και σχολιάζεται κατά βάση αρνητικά, τότε μας κανιβαλίζουν; Δεν λέω ότι δεν υπάρχει υπερβολή στο σχολιασμό των απόψεων που ακούγονται δημοσίως. Αντιθέτως, υπάρχει αρκετή. Κι επειδή η προσοχή στρέφεται σε συγκεκριμένα σημεία του λόγου κάποιου, και όχι πάντα σε όλα τα λεγόμενά του συνολικά, πολλές φορές γέρνουμε μονόπαντα υπέρ του ή κατά του. 

Οπως και να ‘χει, η όποια υπερβολή δεν μπορεί να ακυρώσει το δικαίωμα του καθενός να κρίνει κάτι που βλέπει και ακούει. Και, είτε μας αρέσει είτε όχι, οι δημόσιες τοποθετήσεις διαμορφώνουν μια στάση στο κοινό. Αν δεν έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε την εξέλιξη που θα έχει η τοποθέτησή μας στο ακροατήριο, γιατί να σταθούμε μπροστά του και να τοποθετηθούμε; 

Στην τελική, δεν φταίνε οι εκπομπές που μας καλούν, ούτε οι άλλες που μας σχολιάζουν. Φταίνε αυτά που λέμε, όπως τα λέμε. Κι αν νιώθουμε ότι η κριτική που δεχόμαστε παραμορφώνει τα λεγόμενά μας κάπου, τότε μάλλον δεν έχουμε εκφράσει σωστά τη σκέψη μας. 

ΥΓ. Προς τιμήν της, η Δανάη Μπάρκα απάντησε με ευγένεια: «Δεν είχε να κάνει με εμάς το ξέσπασμά της, προφανώς ήταν ταραγμένη γιατί θα της μετέφεραν τον χαμό που έγινε στα social media. Πάνω στην ταραχή της είπε την εκπομπή αναθεματισμένη. Ανθρωποι είμαστε όλοι, λάθη κάνουμε». Με ευγένεια αντιμετώπισε την Κοραλία Καράντη και η Ναταλία Γερμανού, όταν, εμμέσως πλην σαφώς, τους είπε ανέντιμους που σχολίασαν απόσπασμα από την εκπομπή του Mega.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...