337
Ακόμα και η περίφημη Πιετά του Μικελάντζελο, στον Αγιο Πέτρο, χρειάζεται απολύμανση για τον κορονοϊό | Reuters

Επειτα από 70 ημέρες και 32.000 νεκρούς, η Ιταλία «ανοίγει» ξανά

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2020, 12:51
Ακόμα και η περίφημη Πιετά του Μικελάντζελο, στον Αγιο Πέτρο, χρειάζεται απολύμανση για τον κορονοϊό
|Reuters

Επειτα από 70 ημέρες και 32.000 νεκρούς, η Ιταλία «ανοίγει» ξανά

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2020, 12:51

Ενα μεγάλο βήμα επιστροφής στην όσο γίνεται κανονική ζωή κάνει από τη Δευτέρα η Ιταλία, η τρίτη χώρα σε θανάτους από κορονοϊό παγκοσμίως, με σχεδόν 32.000 νεκρούς.

Από νωρίς το πρωί άνοιξαν καφέ και εστιατόρια, κομμωτήρια, κουρεία, μουσεία και βιβλιοθήκες.

Ξαναρχίζουν και οι λειτουργίες στις εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Πέτρου, με αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας, με τη θεία κοινωνία να δίδεται από τον ιερέα στα χέρια των πιστών, χωρίς αγιασμό και με περιορισμό στον αριθμό των πολιτών που θα εισέρχονται στον ναό.

Παρουσία πολυάριθμων αστυνομικών που φορούσαν μάσκα, λίγοι επισκέπτες έκαναν ουρά τηρώντας απόσταση περίπου δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον για να μπουν στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, αφού προηγουμένως θερμομετρηθούν και απολυμάνουν τα χέρια τους με αντισηπτικό. Ο ναός είχε κλείσει από τις 10 Μαρτίου.

Η παραδοσιακή φρουρά του Βατικανού με μάσκες

Από νωρίς το πρωί, η κίνηση σε όλες τις μεγάλες ιταλικές πόλεις είναι αυξημένη με περισσότερους επιβάτες στο μετρό και τα λεωφορεία.

Στα εμπορικά καταστήματα, η απόσταση ασφαλείας είναι ένα μέτρο και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Ιδιοκτήτης καταστήματος στην Γκαλερία Βιτόριο Εμανουέλε του Μιλάνου ετοιμάζει την επιχείρησή του για το άνοιγμα της Δευτέρας

Επίσης, επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών στο εσωτερικό της περιφέρειας στην οποία διαμένουν, ενώ για τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης σε όλη τη χώρα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι Ιταλοί θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 3 Ιουνίου.

Η υπεύθυνη δήλωση για τις μετακινήσεις θα πρέπει να υπογράφεται από τους Ιταλούς πλέον μόνον για μετάβαση εκτός περιφέρειας.

Παράλληλα ανοίγουν οι οργανωμένες και οι ελεύθερες πλαζ. Η απόσταση ανάμεσα στη μία ομπρέλα θαλάσσης και την άλλη είναι τα τρία μέτρα, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να πίνουν αναψυκτικά και οτιδήποτε άλλο μόνον καθήμενοι στην ξαπλώστρα τους.

Επειτα από δυο μήνες, οι κάτοικοι της χώρας μπορούν τώρα να ξανασυναντήσουν τους φίλους τους και εντός σπιτιού, αλλά συνεχίζουν να απαγορεύονται τα πάρτι.

Γυμναστήρια, πισίνες και αθλητικά κέντρα ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα.