547
| CreativeProtagon/Getty Images

Μέρντοκ εναντίον Τραμπ με μήνυμα στους Ρεπουμπλικανούς

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2021, 14:55

Μέρντοκ εναντίον Τραμπ με μήνυμα στους Ρεπουμπλικανούς

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2021, 14:55

Σημαντική παρέμβαση από πλευράς του μεγιστάνα των αγγλόφωνων media Ρούπερτ Μέρντοκ με στόχο τις εξελίξεις στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών: συνοδεύτηκε από επικρίσεις για τα πεπραγμένα του Ντόναλντ Τραμπ, φυσικά, ενώ έγινε με τρόπο που υποδηλώνει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πρόκειται στο εξής να βρει ούτε ένα φιλικό σχόλιο για το πρόσωπό του στα έντυπα και στα κανάλια του μεγαλοεκδότη.

Επισήμως, και ιδίως κατά τη διάρκεια της διοίκησης Τραμπ, ο 90χρονος αυστραλός επιχειρηματίας εμφανιζόταν ως σύμμαχος τού, ας πούμε… εκκεντρικού, αμερικανού προέδρου. Του μάζευε πολλά ασφαλώς, και πλέον του άσκησε σκληρή κριτική, με στόχο ευήκοα ώτα στο κόκκινο κόμμα των ΗΠΑ. Ο Μέρντοκ μίλησε στους μετόχους της εταιρείας του, News Corp, στην οποία έχει συγκεντρώσει όλα τα έντυπά του, αμερικανικά, βρετανικά και αυστραλέζικα. Σε αυτόν τον όμιλο εφημερίδων περιλαμβάνονται και οι τίτλοι της Wall Street Journal και της New York Post.

«Είναι κρίσιμη περίοδος για την Αμερική και επιτακτική η ανάγκη οι Ρεπουμπλικανοί να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση για το μέλλον της χώρας, σε κάθε επίπεδο – από την εκπαίδευση μέχρι την ευημερία και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Αλλά πώς να γίνει αυτό όταν ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να στρέφει το βλέμμα του στο παρελθόν. Ο,τι έγινε, έγινε. Τώρα ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε το μέλλον» είπε.

Τα παραπάνω μεταφράζονται σε μία προτροπή προς το συντηρητικό  κόμμα: ξεφορτωθείτε τον Τραμπ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μέρντοκ επικρίνει τον Τραμπ. Το 2015 χαρακτήρισε ντροπιαστική την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο, προτού συνειδητοποιήσει ότι ενδέχεται να εκλεγεί πρόεδρος. Ετσι έκανε μία κυβίστηση περιωπής και τον στήριξε στην προεκλογική καμπάνια του, μετατρέποντας ένα τηλεοπτικό Μέσο ιδιοκτησίας του, το Fox, σε επιταχυντή της πορείας του νεοϋορκέζου επιχειρηματία προς τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο οι σχέσεις τους δεν ήταν ανέφελες. Ακόμη και την εποχή της προεδρίας Τραμπ οι εντάσεις μεταξύ τους δεν έλειψαν: ο μωροφιλόδοξος, φίλαυτος και άφιλος πρόεδρος θεώρησε πολύ χλιαρή την υποστήριξη που του προσφέρθηκε, αλλά και τον εαυτό του σούπερ σταρ του Fox, αφού πίστεψε ότι χάρις στις δικές του ικανότητες το κανάλι πολλαπλασίασε την τηλεθέασή του… Ο Τραμπ δεν δίστασε να κατηγορήσει το Fox για «αχαριστία προς την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά».

Τότε ο Μέρντοκ εξοργίστηκε και, όπως γράφει ο Μάικλ Γουλφ στο βιβλίο «Fire and Fury» που αποκαλύπτει τα παρασκήνια της προεδρίας Τραμπ, ο εκδότης, κάποτε, το 2018, δεν συγκράτησε τα νεύρα του και μίλησε στην αγοραία γλώσσα για το ποιόν του ανθρώπου: τον αποκάλεσε «γαμ…νο ηλίθιο»…

Ο γηραιός επιχειρηματίας είναι πολύ έξυπνος και δεν παραγνωρίζει το πείσμα του Τραμπ. Δεν θρέφει αυταπάτες ότι μπορεί να αλλάξει μυαλά ο άνθρωπος που έβλεπε απαθής τον όχλο να εισβάλλει στο Καπιτώλιο. Δεν περιμένει να αλλάξει πορεία. Του είπε όμως ότι τα δικά του έντυπα και κανάλια δεν θα τον ακολουθήσουν στην περιπέτεια της πίεσης των δημοκρατικών θεσμών στα όριά τους. Είπε και στο συντηρητικό κόμμα ότι μέλλον δεν υπάρχει με τον Τραμπ στο τιμόνι του.

Εξάλλου ο Τραμπ ουδέποτε έλαβε υπ’ όψιν του τις παραινέσεις των φύλλων του Μέρντοκ να σταματήσει να αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα και όλη την εκλογική διαδικασία και να αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ όμως, και λόγω ιδιοσυγκρασίας,  είναι αδύνατον να παραδεχθεί τη δική του ήττα. Ετσι, για τον αγνώμονα πρώην πρόεδρο ανοίγεται άλλο ένα πεδίο δόξης λαμπρό: να δείχνει στο εξής με το δάχτυλο και τον Μέρντοκ σαν έναν από υπαιτίους της ήττας του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...