1324
Οι φλόγες απειλούν κατοικίες στο Κοντοδεσπότι και το Μακρυμάλλη | Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεντρική Εύβοια – Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2019, 07:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/08/2019 16:52
Οι φλόγες απειλούν κατοικίες στο Κοντοδεσπότι και το Μακρυμάλλη
|Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεντρική Εύβοια – Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2019, 07:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/08/2019 16:52

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Εύβοια, λόγω της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη από τα ξημερώματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Τέσσερα χωριά στην κεντρική Εύβοια έχουν εκκενωθεί εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται παρά τις προσπάθειες εκατοντάδων πυροσβεστών και μέσων που επιχειρούν από το έδαφος και τον αέρα.

Η πυρκαγιά κατακαίει και ένα δάσος Natura, που είναι καταφύγιο άγριας ζωής, στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, μεταξύ των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, οι κάτοικοι των οποίων απομακρύνθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, καθώς οι φλόγες έφτασαν σε αυτά.

Εκτός από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι έχει εκκενωθεί και το χωριό Σταυρός με λεωφορεία να απομακρύνουν τους κατοίκους σε ασφαλές σημείο. Το απόγευμα εκκενώθηκε και το χωριό Πλατανιά.

Οπως η πυρκαγιά στον Υμηττό, έτσι και αυτή η φωτιά ξέσπασε στις 3:10 τα ξημερώματα από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις.

Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο, δασώδες έδαφος. Πυκνός καπνός από την πυρκαγιά έφτασε ως την Αττική και σε άλλα σημεία στην κεντρική Ελλάδα.

Ο καπνός έφτασε έως την Αθήνα // Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, γύρω στις 14:00, επιχειρούσαν 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα και επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος έκαναν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατηύθυνε τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνέδραμαν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

Νέα φωτιά στην Εύβοια – Στην Ιστιαία

Νέα φωτιά ξέσπασε περίπου στις 5 το απόγευμα στην Εύβοια.

Αυτή την φορά η εστία της είναι στην περιοχή Καστανιώτισσα στην Ιστιαία, στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 1 Ε/Π και 2 PZL.

Εκκενώθηκαν χωριά

Γύρω στις 10 το πρωί, με εισήγηση της Πυροσβεστικής, ζητήθηκε να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι των χωριών Σταυρός και Κοντοδεσπότι και να είναι σε ετοιμότητα για να γίνει προληπτική απομάκρυνση αν κριθεί αναγκαίο, καθώς οι φλόγες κατευθύνονταν προς τα εκεί, ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Επίσης, από νωρίς το πρωί, είχε δοθεί εντολή στους κατοίκους στο Μακρυμάλλη, να είναι έτοιμοι για εκκένωση, κάτι που έγινε το μεσημέρι.

Λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι, οι φλόγες έφτασαν στο Μακρυμάλλη και το Κοντοδεσπότι.

Οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι οδηγήθηκαν σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά με λεωφορεία του δήμου και του στρατού.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντοδεσπότι, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Στις 4 το απόγευμα, υπήρχε ένα πύρινο μέτωπο, ιδιαίτερα μεγάλο (αυτό στο χωριό Μακρυμάλλη) που κινούνταν προς τα Ψαχνά, και ένα δεύτερο μέτωπο στο Κοντοδεσπότι, που κινούνταν προς το χωριό Πλατάνα.

Απομακρύνθηκαν επίσης, προληπτικά, τρεις μοναχοί από τη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλης, η οποία δεν έπαθε τίποτα από τη φωτιά.

Στην δορυφορική εικόνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου, φαίνεται η έκταση που έχουν καλύψει οι καπνοί από την πυρκαγιά, λόγω των πολύ ενισχυμένων βοριάδων // meteo.gr

Από το πρωί, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μέσα στην ημέρα μετέβη στα Ψαχνά, κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος πέταξε με ελικόπτερο μαζί με κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας.

Το κλιμάκιο είχε συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλων παρεμβάσεων για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Προβλήματα από τον καπνό στην Αττική

Προσωρινή και με δυνάμει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία πολιτών είναι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην Αττική από τις πυρκαγιές στην Εύβοια. Ο καπνός που κάλυψε την Αττική και η μυρωδιά καμένου για την οποία μιλούν οι κάτοικοι της Αθήνας, σημαίνει μία σημαντική συγκέντρωση σωματιδίων αιθάλης, που ανάλογα με την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου, όπως και το πότε θα κατασβεστεί η πυρκαγιά, θα χρειαστεί μία έως τρεις μέρες για να υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Η πυρκαγιά είναι σε δασική περιοχή, οπότε δεν έχουμε τα προβλήματα που υπήρξαν στο Μάτι», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης, εξηγώντας πως το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Εύβοια δεν είναι πολύ μακριά από την Αττική και με την έννοια αυτή θεωρείται φυσιολογική η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας εκεί όπου υπάρχει μεγάλη οικιστική πύκνωση.

Ο καθηγητής προβλέπει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί γρήγορα με δεδομένο και ότι «είμαστε στην εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου κι είναι παραδοσιακά η εβδομάδα με τη χαμηλότερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με σωματίδια στον αστικό ιστό, λόγω του ότι πολλοί Αθηναίοι έχουν φύγει διακοπές», αν και διευκρινίζει ότι σε συνθήκες άπνοιας στην πόλη, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να παραμείνουν και να αιωρούνται για τουλάχιστον 1-2 μέρες.

Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει ότι η υπερσυγκέντρωση των σωματιδίων αιθάλης δεν έχει μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία των πολιτών, δύναται όμως να προκαλέσει επιδείνωση της υγείας σε όσους ήδη αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό.

Για τον λόγο αυτό επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της Αθήνας τις επόμενες 2-3 μέρες καλό θα ήταν, εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών -η έκθεση στις οποίες είναι από μόνη της επιβαρυντική για τον ανθρώπινο οργανισμό- να περιορίσουν στις αναγκαίες τις μετακινήσεις τους. Ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, παιδιά και άτομα με προβλήματα υγείας συνιστά να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους που κλιματίζονται ή να αναζητήσουν κάποια από τις δομές κλιματιζόμενων χώρων που έχει προβλέψει η περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι.

Αλλα μέτωπα σε εξέλιξη

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από το πρωί στον Πρόδρομο Θήβας της Βοιωτίας οι πυροσβέστες.

Κατάφεραν να ελέγξουν το ένα μέτωπο χωρίς να καούν ποιμνιοστάσια τα οποία ήταν σε άμεσο κίνδυνο (δεν είχαν προλάβει να τα εκκενώσουν), αλλά το δεύτερο μέτωπο που παρέμενε ενεργό, το απόγευμα, κινούνταν προς στον όρμο του Αγίου Ιωάννου κοντά στην παραλία Σαράντη, στον Κορινθιακό κόλπο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάση Καρακάντζα, που βρίσκεται στην περιοχή «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη καίγοντας ό,τι βρει μπροστά της. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους κατακαίει ποώδη δασική βλάστηση και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτή».

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα «άρχισαν να λαμβάνονται και τα πρώτα μέτρα στις κοντινές παραλίες προληπτικά. Ηδη κατευθυνόμαστε προς τη θάλασσα αν παραστεί ανάγκη να εκκενώσουμε τις παραλίες για να καταλήξει το μέτωπο της φωτιάς στον Κορινθιακό».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρακάντζας είπε ότι, «προς το παρόν απέχει αρκετά ακόμη και καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες από εδάφους αλλά και από αέρος για να την σταματήσουμε. Ωστόσο λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για την οποιαδήποτε εξέλιξη».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φωτιά απέχει πάνω 1.000 μέτρα από την κοντινή παραλία.

Ανάμεσα στα καμένα είναι τρία εξωκλήσια τα οποία δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν οι επίγειες δυνάμεις.

Στο μεταξύ, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε λίγο πριν από τη μία μετά το μεσημέρι η φωτιά που ξέσπασε, νωρίς το πρωί, σε δασική έκταση στα Κοίνυρα, στη νότια Θάσο, στην περιοχή Παράδεισος, δίπλα σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού.

Χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση όλων των εναέριων και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε, ενδεχόμενο που ανησυχούσε τους εμπλεκόμενους φορείς λόγω των έντονων ανέμων που πνέουν στο νησί τα τελευταία 24ωρα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...