383
To Malizia II, ένα μηδενικών εκπομπών ρύπων ιστιοπλοϊκό όπου όλος ο ηλεκτρισμός παράγεται από ηλιακά πάνελ | Wikipedia

H Γκρέτα το ‘πε και το κάνει: Διαπλέει τον Ατλαντικό για χάρη της οικολογίας

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2019, 22:20
To Malizia II, ένα μηδενικών εκπομπών ρύπων ιστιοπλοϊκό όπου όλος ο ηλεκτρισμός παράγεται από ηλιακά πάνελ
|Wikipedia

H Γκρέτα το ‘πε και το κάνει: Διαπλέει τον Ατλαντικό για χάρη της οικολογίας

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2019, 22:20

Για πολλά μπορείς ίσως να κατηγορήσεις την Γκρέτα Τούνμπεργκ, αλλά όχι για το πόσο προσηλωμένη, αποφασισμένη (και μαζί αποφασιστική) είναι απέναντι στον στόχο της.

Η 16χρονη σουηδή ακτιβίστρια θα ξεκινήσει – πιθανώς την Τετάρτη, καιρού επιτρέποντος – με ιστιοφόρο από τη Βρετανία στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε μια σειρά συνόδων κορυφής και διαδηλώσεων για το κλίμα την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Η Τούνμπεργκ αρνείται να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει αυτό το μέσο μεταφοράς και η λύση δόθηκε με το Malizia II, ένα μηδενικών εκπομπών ρύπων ιστιοπλοϊκό όπου όλος ο ηλεκτρισμός παράγεται από ηλιακά πάνελ.

Το σκάφος προσφέρει στην Γκρέτα την ευκαιρία να φτάσει στον προορισμό της μένοντας ταυτόχρονα προσηλωμένη στον οικολογικό της στόχο.

Αυτό φυσικά σημαίνει πως η 16χρονη θα αρνηθεί πολλές από τις ανέσεις του σύγχρονου πολιτισμού.

Όπως αναφέρει στην ιταλική Corriere ο Μπόρις Χέρμαν, ο γερμανός σκίπερ στον οποίο ανήκει το σκάφος από κοινού – μαζί με τον Πιέρ Κασιράγκι του Μονακό – «οι συνθήκες είναι σπαρτιάτικες και δεν υπάρχουν πολλές ανέσεις. Δεν υπάρχουν τουαλέτες και ντουζιέρες, το οποίο σημαίνει πως η Γκρέτα αν θέλει να κάνει μπάνιο, θα πρέπει να το κάνει με νερό από κουβά».

Επίσης, τα κρεβάτια είναι μικρά, όπερ και σημαίνει πως οι επιβαίνοντες μάλλον θα την βγάλουν… στρωματσάδα μέσα σε σλίπιν-μπαγκ.

«Η Γκρέτα είναι έτοιμη να δεχθεί το άγνωστο και επίσης εν μέρει το ανεξέλεγκτο στην αποστολή της. Αυτό δείχνει πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φθάσει η Γκρέτα για να περάσει το μήνυμά της», λέει ο Χέρμαν, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος με την αποφασιστικότητα της νεαρής Σουηδής.

H Γκρέτα Τούνμπεργκ

Επίσης δεν θα υπάρχει φούρνος, παρά μόνο ένα γκαζάκι κάμπινγκ, αν και ο Χέρμαν διαβεβαίωσε πως έχουν πάρει μαζί τους όλες τις απαιτούμενες προμήθειες που θα εξασφαλίσουν, επί 12 ημέρες, την σωστή και κυρίως χορτοφαγική δίαιτα της Γκρέτα.

Πλην του Χέρμαν και του Καζιράγκι που θα είναι ο συγκυβερνήτης, στο γιοτ θα επιβαίνουν ακόμη ο πατέρας της Γκρέτα και ένας κάμεραμαν.

«Την ρώτησα αν φοβάται. Και μου απάντησε με ένα πολύ σταθερό ‘Όχι”», λέει ο Χέρμαν, προσθέτοντας πως είναι πρόθυμος να μάθει την Τούνμπεργκ πώς να κυβερνά το ιστιοφόρο, αν αυτό την ενδιαφέρει.

«Θα είναι χαρά μου να της δείξω τα πάντα και να τα εξηγήσω και να δω αν θέλει να μάθει», καταλήγει ο Γερμανός σκίπερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...