979
Το ισραηλινό υπουργικό πολεμικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (τρίτος από αριστερά) το πρωί της Κυριακής στο Τελ Αβίβ, μετά τις νυχτερινές ιρανικές επιθέσεις | Israeli Government Press Office / Handout/Anadolu via Getty Images

Με το βλέμμα τώρα στον απρόβλεπτο Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2024, 10:45
Το ισραηλινό υπουργικό πολεμικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (τρίτος από αριστερά) το πρωί της Κυριακής στο Τελ Αβίβ, μετά τις νυχτερινές ιρανικές επιθέσεις
|Israeli Government Press Office / Handout/Anadolu via Getty Images

Με το βλέμμα τώρα στον απρόβλεπτο Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2024, 10:45

Υπό μια οπτική, όλα έγιναν ως αναμένονταν: το Ιράν εξαπέλυσε απευθείας επίθεση στο Ισραήλ με περίπου 300 drones και πυραύλους, όπλα τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν. Οι Ιρανοί θεωρούν το θέμα λήξαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι είναι: Ολα τώρα εξαρτώνται από την απάντηση των Ισραηλινών.

Η προοπτική της γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή κρίνεται αυτές τις ώρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, καθώς συνεδριάζει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να αποφασίσει την απάντηση της χώρας στην επίθεση του Ιράν.

Το διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο ψήφισε λίγη ώρα μετά την επίθεση, στη μέση της νύχτας, και αποφάσισε να αναθέσει αυτή την απόφαση στο μικρότερο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, που αποτελείται από τον ίδιον τον Νετανιάχου, τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τον Μπένι Γκαντζ, αρχηγό της αντιπολίτευσης, απόστρατο στρατηγό, που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτοί οι τρεις άσπονδοι φίλοι θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα, με την τύχη της ευρύτερης περιοχής να βρίσκεται πλέον εξ ολοκλήρου στα χέρια τους.

Τις ώρες πριν από τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η συνομιλία αυτή διήρκεσε περίπου 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα στα ισραηλινά ΜΜΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε τον Νετανιάχου σε «αυτοσυγκράτηση».

Ο Μπάιντεν εξέδωσε μια δήλωση λίγα λεπτά μετά την κλήση στην οποία απέφυγε να απευθυνθεί δημόσια στον Νετανιάχου, αλλά σημείωσε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι «με τη βοήθεια των ΗΠΑ, σχεδόν όλα τα εισερχόμενα drones και πύραυλοι» καταρρίφθηκαν. Αυτή η «αξιοσημείωτη» αμυντική ικανότητα, υποστήριξε ο Μπάιντεν, ήταν από μόνη της «ένα σαφές μήνυμα προς τους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, το μόνο θύμα από την επίθεση που έχει αναφερθεί είναι ένα 7χρονο κορίτσι στη νότια έρημο του Ισραήλ, από την πιο περιθωριοποιημένη κοινότητα της χώρας, τους Βεδουίνους. Κοιμόταν στο σπίτι του στην πόλη Αράντ, όταν έπεσαν πάνω του συντρίμμια ιρανικού πυραύλου τον οποίο αναχαίτισαν οι Ισραηλινοί. Μια στρατιωτική βάση, επίσης στα νότια της χώρας, υπέστη ελαφρές ζημιές.

Ενόψει της αναμενόμενης ιρανικής επίθεσης, οι αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προβλέψει ακριβώς αυτό που έγινε: ότι τα ιρανικά βλήματα θα έπεφταν στην έρημο και δεν θα προκαλούσαν σημαντικές απώλειες. Σε αυτή την περίπτωση, είχαν πει οι αξιωματούχοι, η Ουάσιγκτον θα προέτρεπε να μην υπάρξει μια βιαστική ισραηλινή απάντηση.

Το Ιράν ελπίζει σαφώς ότι το Ισραήλ θα ακούσει τους Αμερικανούς. Σε ένα μήνυμα που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της αποστολής της στον ΟΗΕ, η Τεχεράνη είπε ότι στον απόηχο των αντιποίνων της «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί».

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά ότι ο Νετανιάχου θα ήθελε ιδανικά να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις οποίες θεωρεί εδώ και καιρό ως (ακόμη μια) υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ. O Guardian επισημαίνει ότι η καταστροφή τους θα ήταν πολύ δύσκολη χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, αλλά είναι πιθανό ο ίδιος και άλλα φιλοπόλεμα στοιχεία στη χώρα του να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την επίθεση για να εκπληρώσουν αυτή τη φιλοδοξία.

Το NBC News ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι ορισμένοι ανώτατοι αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι «ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να κάνει κάτι σπασμωδικό ως απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν, χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες στη συνέχεια».
Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι ο Μπάιντεν έχει εκφράσει ιδιωτικά την ανησυχία του ότι «ο Νετανιάχου προσπαθεί να παρασύρει τις ΗΠΑ βαθύτερα σε μια ευρύτερη σύγκρουση». Το δίκτυο επικαλέστηκε τρία άτομα που έχουν ακούσει τα σχόλια του προέδρου.

Απαντες οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν καλά ότι ο Νετανιάχου έχει ένα εξτρά κίνητρο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, καθώς αυτές αποτρέπουν -ή έστω καθυστερούν- την κατάρρευση του συνασπισμού του και νέες εκλογές στο Ισραήλ.

Ενώ οι ζημιές από την επίθεση ήταν ελάχιστες, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι αυτό δεν συνέβη επειδή η Τεχεράνη ήταν προσεκτική, αλλά χάρη στην αξιοπιστία της ισραηλινής αεράμυνας και των συμμάχων της, κυρίως των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιορδανίας. Η Ιορδανία κινδυνεύει να κατακριθεί από τον αραβικό κόσμο επειδή αναχαίτισε ορισμένα από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς διέσχιζαν τον εναέριο χώρο της.

Αυτή η κοινή δράση, που προετοιμάστηκε την εβδομάδα πριν από την ιρανική επίθεση, είναι βέβαιο ότι έσωσε ζωές και μπορεί να απέτρεψε προς ώρας έναν ευρύτερο πόλεμο. Από την άλλη, μπορεί να χρησιμεύσει και ως υπενθύμιση της εξάρτησης του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.
Βραχυπρόθεσμα, η Ουάσιγκτον ίσως αισθάνεται ανακούφιση βλέποντας ότι πιθανότατα οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση δεν θα είναι τουλάχιστον άμεση. Το Ισραήλ ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση, η οποία θα γίνει στις 4 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης (11 μμ στην Ελλάδα), την Κυριακή 14 Απριλίου. Θα ήταν πολύ περίεργο αν μια αντεπίθεση εξαπολυόταν πριν από αυτή τη συνεδρίαση.

Ενα άλλο πιθανό σημάδι ότι θα μπορούσε να μην υπάρξει απάντηση είναι η τηλεφωνική συνομιλία του Γκάλαντ με τον αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν, μετά τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας, ο Γκάλαντ «τόνισε ότι η ισραηλινή άμυνα είναι προετοιμασμένη για οποιεσδήποτε περαιτέρω απόπειρες επίθεσης στο κράτος του Ισραήλ». Δεν έκανε καμία αναφορά σε πιθανή αντεπίθεση του Ισραήλ.

Ενα τρίτο θετικό σημάδι, τα ξημερώματα της Κυριακής, ήταν η διαβεβαίωση από ισραηλινό αξιωματούχο που επικαλέστηκαν οι New York Times ότι «στην απάντηση του το Ισραήλ θα συντονιστεί με τους συμμάχους του».

Η Ουάσινγκτον, καταλήγει ο Guardian, θα προσπαθήσει να τονίσει στο Ισραήλ, τις επόμενες ώρες και μέρες, το γεγονός ότι αντιμετώπισε την οργή του Ιράν και παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αλώβητο.

Η επίθεση έχει αποσπάσει προς το παρόν την παγκόσμια προσοχή από τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα. Επιπλέον, η ιρανική επίθεση είναι επίσης πιθανό να σβήσει τις φωνές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ όσων ζητούν περιορισμό των προμηθειών όπλων στο Ισραήλ λόγω της Γάζας. Πλέον, τέτοιοι περιορισμοί μπορούν να ερμηνευθούν από τους υποστηρικτές του Ισραήλ, ως «εγκατάλειψη» του κορυφαίου συμμάχου της Αμερικής στη Μέση Ανατολή στα χέρια της αποδεδειγμένης ιρανικής απειλής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...