710
Τηλεοπτικά συνεργεία περικύκλωσαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης το εστιατόριο που φέρεται να ήταν στόχος των τρομοκρατών | INTIMENEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Με το κεφάλι» η «αμοιβή» των πακιστανών τρομοκρατών για το χτύπημα στου Ψυρρή – Η σχέση με την Al Quds

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 09:49
Τηλεοπτικά συνεργεία περικύκλωσαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης το εστιατόριο που φέρεται να ήταν στόχος των τρομοκρατών
|INTIMENEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Με το κεφάλι» η «αμοιβή» των πακιστανών τρομοκρατών για το χτύπημα στου Ψυρρή – Η σχέση με την Al Quds

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 09:49

Την Παρασκευή αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή οι δύο (ιρανικής καταγωγής) Πακιστανοί που συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική, σε συνεργασία με την ΕΥΠ και τη Μοσάντ, ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου με καθοδήγηση από την Τεχεράνη, το οποίο σχεδίαζε τρομοκρατικά χτυπήματα κατά εβραϊκών στόχο και δη σε εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή.

Οι δυο συλληφθέντες Πακιστανοί, σιίτες ισλαμιστές,  ηλικίας 27 και 29 ετών, ζούσαν πάνω από τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία στη Ζάκυνθο και στη Σπάρτη, απασχολούμενοι κυρίως σε αγροτικές εργασίες. Στην Αθήνα διέμεναν (όπως πολλοί ομοεθνείς τους) σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην Ομόνοια.

Αμφότεροι κατάγονται από την επαρχία Παντζάμπ, όπως και ο «εγκέφαλος» του τρομοκρατικού δικτύου που κατά πληροφορίες, ζει μόνιμα στην Τεχεράνη.

Είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα πριν πέντε χρόνια από την Ορεστιάδα του Εβρου και μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε,  ο ένας είχε συλληφθεί πριν από έναν χρόνο επειδή δεν διέθετε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα (δεν διευκρινίζεται ωστόσο τι ακριβώς έγινε μετά τη σύλληψή του και πώς επετράπη να κυκλοφορεί ελεύθερος στο μεσοδιάστημα μέχρι τη σύλληψή του τον περασμένο Φεβρουάριο).

Επειτα από παρακολουθήση μηνών συνελήφθησαν τελικά στις 15 και 16 Φεβρουαρίου και κρατήθηκαν για διοικητική απέλαση.

Από την έρευνα στα κινητά τους τηλέφωνα στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, ανασύρθηκαν επαφές και συνομιλίες μέσω διαδικτυακών εφαρμογών.

Από εκεί αλιεύθηκε και ο στόχος του χτυπήματος που ετοίμαζαν, σε  εστιατόριο- εβραϊκή συναγωγή στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή, καθώς και η καταγραφή άλλων πιθανών ισραηλινών στόχων.

Ανάμεσα στις επικοινωνίες, και αυτη με έναν ακόμη υπήκοο Πακιστάν, ο οποίος φέρεται να τους προέτρεπε να επιτεθούν στη συναγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζει στο Ιράν και έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονίες.

Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, ο 30χρονος ήταν ο καθοδηγητής-οργανωτής των σχεδιαζόμενων χτυπημάτων επί ελληνικού εδάφους.

Η αρχική οδηγία φέρεται να ήταν το χτύπημα στου Ψυρρή να γίνει με όπλα (με εναλλακτική την ανατίναξη της συναγωγής με φιάλη προπανίου).

«Να σκοτώσουμε δύο, να σκοτώσουμε τρεις, όσους περισσότερους μπορούμε», φέρεται να έγραφε ο 30χρονος στους δύο στρατολογημένους ομοεθνείς του στην Ελλάδα.

«Για την επίθεση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπλα και να γαζώσετε το εστιατόριο ή ακόμη χειροβομβίδες και εκρηκτικά», εμφανίζεται να αναφέρει σε άλλο  μήνυμά του στο WhatsApp.

Οταν εκείνοι του είπαν ότι  αδυνατούν να βρουν τον απαραίτητο οπλισμό, δόθηκε και η εναλλακτική:«Αν δεν μπορείτε να βρείτε οπλισμό και εκρηκτικά, θα πάτε στο εστιατόριο όταν έχει πολύ κόσμο και θα βάλετε φωτιά με φιάλες προπανίου. Ετσι θα καούν όσοι βρίσκονται στο εσωτερικό του».

Με βάση τα παραπάνω, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι Πακιστανοί να είχαν απευθυνθεί στον χώρο του υποκόσμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τον οπλισμό που αναζητούσαν.

To χτύπημα θα γινόταν στην «καρδιά» της Αθήνας, με επικρατέστερη περίοδο την Τετάρτη 5 Απριλίου μέχρι και την Πέμπτη 13 Απριλίου, κατά τη διάρκεια δηλ. του Εβραϊκού Πάσχα, όταν το συγκεκριμένο εστιατόριο στου Ψυρρή θα ήταν γεμάτο από κόσμο λόγω του παραδοσιακού δείπνου Σέντερ (Seder).

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι τρομοκράτες θα πληρώνονταν «με το κεφάλι»:  15.000 ευρώ για κάθε νεκρό.

Οπως αναφέρει ο Γιάννης Σουλιώτης στο ρεπορτάζ του για την «Καθημερινή», η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε προ μηνών κατόπιν πληροφορίας που δόθηκε στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών από την ισραηλινή Μοσάντ. Είχαν προηγηθεί, εξάλλου, οι συλλήψεις Πακιστανών το 2021 στην Κύπρο και το 2022 στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Τον Οκτώβριο του 2021 ενδεικτικά στον κυπριακό Τύπο φιλοξενήθηκαν δημοσιεύματα αναφορικά με τη σύλληψη 27χρονου Πακιστανού στην Πάφο, ο οποίος σε συνεργασία με έναν Αζέρο σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο.

Την πληροφορία περί ύπαρξης παρόμοιου πυρήνα στην Ελλάδα άρχισε να ερευνά τον Νοέμβριο του 2022 η ΕΥΠ προσεγγίζοντας μέλη της πακιστανικής κοινότητας στη χώρα, πριν καταλήξει στους δύο βασικούς υπόπτους. Πριν από περίπου ενάμιση μήνα και ενώ τα στελέχη της υπηρεσίας είχαν βεβαιωθεί για τον ύποπτο ρόλο των δύο συγκεκριμένων Πακιστανών υπηκόων (κατόπιν επεξεργασίας και της δραστηριότητάς τους στα social media), ενημέρωσαν για την υπόθεση την Αντιτρομοκρατική.

Οι αστυνομικοί προσήγαγαν τους αλλοδαπούς και τους έθεσαν υπό κράτηση με το πρόσχημα της διοικητικής απέλασης. Οπως προαναφέρθηκε, στα κινητά τους που κατασχέθηκαν, βρέθηκαν οι  επικοινωνίες τους με τον τρίτο συγκατηγορούμενό τους στο Ιράν, καθώς επίσης φωτογραφίες και βίντεο που επιβεβαιώνουν ότι είχαν προχωρήσει σε κατόπτευση του χώρου στου Ψυρρή, καθώς και μηνύματα στα οποία συζητούν με τι τρόπο θα υλοποιούσαν την επίθεση.

Φέρεται τέλος να υπάρχουν ενδείξεις διασύνδεσης των κατηγορουμένων και κυρίως του ατόμου που διαφεύγει τη σύλληψη, με την Al Quds, μια «διεύθυνση» πληροφοριών και επιχειρήσεων των επονομαζόμενων «Φρουρών της Επανάστασης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...