710
Ο Πειραιάς αλλάζει όψη και τα παλιά κτίρια μεταμορφώνονται σε αρχιτεκτονικά «διαμάντια» |

Με νέες επενδύσεις σε ακίνητα αναβαθμίζεται ο Πειραιάς

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 19:27
Ο Πειραιάς αλλάζει όψη και τα παλιά κτίρια μεταμορφώνονται σε αρχιτεκτονικά «διαμάντια»
|

Με νέες επενδύσεις σε ακίνητα αναβαθμίζεται ο Πειραιάς

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 19:27

Με εξαίρεση τα ακίνητα της Ακτής Κονδύλη, τα οποία είχαν αναπτυχθεί κυρίως ως γραφεία ή δημόσια κτήρια, η υπόλοιπη περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά παρέμενε επί σειρά ετών αναξιοποίητη, καθώς είχε σταματήσει η βιομηχανική και βιοτεχνική λειτουργία σημαντικών παραγωγικών μονάδων, όπως π.χ. των κτηρίων της εταιρείας Παπαστράτος και της Κορόνα, ενώ δεν έγινε νέα χρήση τους.

Τον Ιούνιο του 2016 η Dimand Real Estate επένδυσε στην αγορά μέρους των παλαιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Παπαστράτος που καταλαμβάνουν τρία οικοδομικά τετράγωνα, καθώς διαπίστωσε ότι αφενός οι υποδομές της περιοχής αναπτύσσονται και εκσυγχρονίζονται (μετρό, τραμ, λιμάνι) και αφετέρου ότι υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη ή μετασκευή κτιρίων μεγάλου μεγέθους τάξεως 7.000 – 10.000 τ.μ., όταν την εποχή εκείνη η ζήτηση στην αγορά των ακινήτων ήταν ισχνή.

Τα τρία κτίρια γραφείων (φωταγωγημένα δεξιά) που ανακατασκεύασε η Dimand στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου με σημείο αναφοράς τις πρώην εγκαταστάσεις της «Παπαστράτος»

Στις παλιές εγκαταστάσεις του Παπαστράτου, σε τρία οικοδομικά τετράγωνα, έχουν δημιουργηθεί τρία υπερσύγχρονα κτίρια γραφείων, τα οποία και φιλοξενούν χιλιάδες εργαζομένους.  Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, όμοια της οποίας δεν έχει γίνει ποτέ στην περιοχή.

Το πρώτο από αυτά, οι πρώην καπναποθήκες της Παπαστράτος, έχουν ήδη από το 2018 μετατραπεί σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων με μισθωτή τη γαλλική πολυεθνική Teleperformance, όπου πλέον απασχολούνται σήμερα 1.600 εργαζόμενοι.

Το δεύτερο οικοδομικό τετράγωνο, όπου παλιά βρισκόταν το τυπογραφείο της Παπαστράτος, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης και αναμένεται να παραδοθεί τους επόμενους μήνες. Αναπτύσσεται από κοινού από τις Dimand – EBRD – Grivalia και στους χώρους του θα εργάζονται επιπλέον 2.400 εργαζόμενοι της Teleperformance.

Οσο για το τρίτο, εκεί που κάποτε βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις παραγωγής καπνού και τα γραφεία διοίκησης της Παπαστράτος, βρίσκεται και αυτό σε διαδικασία αναβάθμισης, με σκοπό να φιλοξενήσει 3.200 συνολικά εργαζόμενους, τόσο της Teleperformance όσο και της Alpha Bank, που θα μετεγκαταστήσει εκεί τα τμήματα πληροφορικής και software.

Παράλληλα, ο Δήμος Πειραιά είχε σχεδιάσει ενέργειες για την ανάπλαση της περιοχής, με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής ποσού 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ λίγο αργότερα η Grivalia Properties και η EBRD ενδιαφέρθηκαν και μέσω της Dimand τοποθετήθηκαν επενδυτικά στην περιοχή.

Η πρώτη φάση της ανάπτυξης της Dimand, η οποία αποτελείται από τα ακίνητα που αποκτήθηκαν το 2016 και ολοκληρώνεται περί τον Απρίλιο του 2020, αποτελεί επένδυση της τάξεως των  100 εκατομμυρίων ευρώ, η δε αξία αυτών σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 125 εκατομμύρια ευρώ.

Η δεύτερη φάση της ανάπτυξης η οποία αποτελείται από δύο οικιστικά ακίνητα και ιδιωτικές και δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις και ολοκληρώνεται σταδιακά μέχρι το 2021, αποτελεί επένδυση της τάξεως των 40 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της Dimand στον Πειραιά, συμπεριλαμβανομένου του Πύργου Πειραιά, θα ανέλθει στα 200 εκατομμύρια ευρώ με εκτιμώμενη αξία άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου τοποθετούνται με αυξανόμενη συχνότητα νέοι χρήστες και επενδυτές για χρήσεις εμπορικών καταστημάτων και χώρων εστίασης, γραφειακών εγκαταστάσεων και οικιστικών συγκροτημάτων, γεγονός το οποίο μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό της περιοχής σε αστικό κέντρο.

Το πιο «πράσινο» κτίριο της Ελλάδας

Μετά τον Αγιο Διονύσιο, σειρά πλέον παίρνει η ανάπλαση του εμβληματικού κτιρίου του Πύργου του Πειραιά, μια νέα επένδυση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ από το σχήμα της Dimand-EBRD και της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ (πρώην Εθνική Πανγαία). Ο Δήμος Πειραιά «έτρεξε» τον διαγωνισμό τους προηγούμενους μήνες, από τον οποίο προέκυψε ο εν λόγω ανάδοχος και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου.

O Πύργος – φάντασμα του Πειραιά αναμένεται να γίνει το πιο πράσινο κτίριο της Ελλάδας

Για τον Πύργο του Πειραιά σχεδιάζεται μια μεικτή χρήση εμπορίου και γραφείων. Στο ισόγειο θα λειτουργήσουν περίπου 7.000 τ.μ. εμπορικών χώρων και στο υπόλοιπο κτίριο αναμένεται να δημιουργηθεί ένα από τα πιο σύγχρονα γραφειακά συγκροτήματα της χώρας.

Η πρόθεση των επενδυτών είναι το συγκεκριμένο ακίνητο να αποτελέσει το πιο «πράσινο» κτίριο της Ελλάδας, τόσο σε ό,τι αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όσο και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, αλλά και στη χρήση πρωτοποριακών υλικών. Και όλα αυτά αναμένεται να είναι έτοιμα έως το 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...