794
Mία από τις φωτογραφίες που επιστράτευσε η Αγκυρα για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της και αναδημοσίευσαν βρετανικά μέσα όπως το SkyNews | news.sky.com

Με επίσημη ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τα περί νεκρού πρόσφυγα στον Εβρο από πυρά Ελλήνων

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2020, 14:17
Mία από τις φωτογραφίες που επιστράτευσε η Αγκυρα για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της και αναδημοσίευσαν βρετανικά μέσα όπως το SkyNews
| news.sky.com

Με επίσημη ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τα περί νεκρού πρόσφυγα στον Εβρο από πυρά Ελλήνων

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2020, 14:17

Ερωτήματα προκύπτουν από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών του έναντι των επίμονων καταγγελιών της Αγκυρας περί νεκρού σύρου πρόσφυγα στον Εβρο από ελληνικά πυρά.

Την Πέμπτη και αφού προηγήθηκαν σχετικά δημοσιεύματα στον φιλικό προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τύπο, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε με τον πλέον επίσημο τρόπο να υιοθετήσει το βασικό «χαρτί» της προπαγάνδας του Ερντογάν, που εν τω μεταξύ έβρισκε…«ευήκοα ώτα» και στο εξωτερικό σε μερίδα μέσων ενημέρωσης.

Προς απάντηση όσων επιμένουν να διασπείρουν τα fake news της Αγκυρας για τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών στα σύνορα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στη διάσημη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ και το CNN, ότι στον Εβρο «δεν έχει γίνει χρήση υπερβολικής βίας» ούτε έχουν χρησιμοποιηθεί σφαίρες από ελληνικής πλευράς.

«Ο ελληνικός στρατός και οι δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας έχουν χρησιμοποιήσει κάθε είδους αναλογικών μέτρων, προκειμένου να κρατήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους μακριά από τα σύνορα της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης και αμέσως «έπιασαν δουλειά» τα τουρκικά τρολ στο Διαδίκτυο, αποκαλώντας τον ψεύτη και επιμένοντας στους ισχυρισμούς περί νεκρού σύρου πρόσφυγα από ελληνικά πυρά.

Με τη θέση αυτή, όμως, συντάχθηκε και ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ανακοίνωσης (δείτε την ολόκληρη στο τέλος του άρθρου) του Τμήματος Δικαιωμάτων, όπου συγκεκριμένα αναφέρεται το εξής:

«Η είδηση για έναν νεκρό σύρο πρόσφυγα από ελληνικά πυρά δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνεται».

Μεταξύ άλλων, στην εν λόγω ανακοίνωση γίνεται λόγος για «ιδεοληπτικούς επικίνδυνους ντόπιους και ξένους νεοναζί που κάνουν πάρτι στον Εβρο και στα νησιά», με την ανοχή μάλιστα της κυβέρνησης, η οποία, όπως αναφέρεται, «χειροκροτούμενη από τον Ορμπαν και τον Σαλβίνι πριμοδοτεί μέρες και νύχτες κρυστάλλων»!

Και όλα αυτά την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες για παρεμπόδιση του έργου ανταποκριτών και δημοσιογράφων από την τουρκική αστυνομία.

Ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle, Τούντσα Ογκρετέν, ο οποίος κάνει ρεπορτάζ από την τουρκική πλευρά των συνόρων, κατήγγειλε ακόμη και φυλακίσεις εκπροσώπων του Τύπου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της DW, η τουρκική αστυνομία έκλεισε τους δρόμους για τους δημοσιογράφους στη συνοριακή διάβαση του Παζάρκουλε το πρωί της Πέμπτης. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν ρεπορτάζ από μια διασταύρωση μόλις πέντε χιλιόμετρα μακριά.

Τις τελευταίες ημέρες πάνω από δέκα ξένοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στην Τουρκία (μεταξύ τους και δύο Ελληνες).

Ο ρεπόρτερ Ιντρίς Σαγιλτζάν από το τουρκικό πρακτορείο Mezopotamya οδηγήθηκε στη φυλακή και αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος, αναφέρει ο Ογκρετέν.

Συνελήφθη επίσης η τσέχα δημοσιογράφος Πέτρα Προχάζκοβα, που μετέδιδε για την τσεχική εφημερίδα Denikn. Οπως ανέφερε στη DW, κατέσχεσαν την κάμερά της, το μαγνητόφωνό της, το τηλέφωνο και τον υπολογιστή της. Βρέθηκε υπό κράτηση για πάνω από έξι ώρες σε τουρκικό αστυνομικό τμήμα και έπειτα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς αιτιολόγηση.

Για περιορισμούς στο έργο των δημοσιογράφων έκανε λόγο και ο ανταποκριτής της DW, Κώστας Συμεωνίδης, που βρίσκεται στην ελληνική πλευρά των συνόρων. «Από το πρωί της Πέμπτης οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο συνοριακό πέρασμα στις Καστανιές. Οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία είχαν μία φορά τη μέρα την ευκαιρία να εισέλθουν στη ζώνη που φυλάσσεται στενά από τον στρατό και την αστυνομία. Η πρόσβαση έχει πλέον αποκλειστεί από τον ελληνικό στρατό χωρίς αιτιολόγηση», περιγράφει, για να συμπληρώσει:

«Η προσπάθεια δημοσιογράφων να πλησιάσουν στο ποτάμι του Εβρου συνήθως αποτυγχάνει λόγω της ισχυρής παρουσίας της αστυνομίας και του στρατού. Δημοσιογράφοι που εντοπίζονται, πρέπει αμέσως να ταυτοποιηθούν και τους ζητείται να εγκαταλείψουν την περιοχή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Το 1922 οι πολιτικοί πρόγονοι του Μητσοτάκη του Βορίδη και του Γεωργιάδη, χαρακτήριζαν τους Μικρασιάτες χριστιανούς πρόσφυγες σαν απειλή για την ασφάλεια της χώρας και τους αποκαλούσαν Τουρκόσπορους και Αφγανούς!

Την ίδια στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και αλλού, εναρμονισμένοι ακροδεξιοί τραμπούκοι ξυλοκοπούσαν πρόσφυγες και γυναικόπαιδα, κατέστρεφαν και έκαιγαν τα χαρτόκουτα και τις σκηνές που εκείνοι χρησιμοποιούσαν για κατάλυμα.

Τον Μάρτιο του 2020, πράγματι η χώρα και ο λαός μας δέχεται επίθεση και την ασύμμετρη απειλή μια νέας εισβολής. Δεχόμαστε εισβολή όχι από τους πρόσφυγες αλλά από την ακροδεξιά και το φασισμό. Οι ακροδεξιές δοξασίες και η ρητορική του μίσους και του ρατσισμού, μετουσιώνονται σε πράξεις βίας απειλώντας ανθρώπινες ζωές, την ίδια τη δημοκρατία.

Ιδεοληπτικοί, επικίνδυνοι ντόπιοι και ξένοι νεοναζί κάνουν πάρτι στον Εβρο και στα νησιά.

Εθελοντές πολιτοφύλακες, «αγρότες», και «κυνηγοί», πυροβολούν, συλλαμβάνουν ανθρώπους και τους παραδίδουν στις αρχές. Ομαδικές καταδίκες σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση ανθρώπων που ενώ ζητούν άσυλο οδηγούνται σε φυλακές, κατά παράβαση κάθε διεθνούς κανόνα δικαίου.

Η είδηση για έναν νεκρό Σύρο πρόσφυγα από ελληνικά πυρά δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Στα νησιά εκτεταμένα πογκρόμ κατά των προσφύγων, αλλά και αλληλέγγυων, εθελοντών και εργαζόμενων σε ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς. Ελληνες αλλά και ξένοι πολίτες κινδυνεύουν. Αποθήκες αλληλεγγύης, αυτοκίνητα, κατοικίες πυρπολούνται..

Η δημοκρατία, τα δικαιώματα και οι νόμοι που τα κατοχυρώνουν καταλύονται.

Η δικαιοσύνη ανύπαρκτη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χειροκροτούμενη από τον Όρμπαν και τον Σαλβίνι πριμοδοτεί μέρες και νύχτες κρυστάλλων.

Το κατεστημένο της ΕΕ και οι μεγάλες δυνάμεις, ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί.

Τώρα είναι η ώρα να στηθούν οδοφράγματα αλληλεγγύης. Να ορθωθούν κυματοθραύστες ενάντια στα απειλητικά κύματα του φασισμού. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...