787
| Dimitris Kapantais / SOOC

Με ξενοφοβική «ατζέντα Ισλαμαμπάντ» επιχειρεί να κάνει αντιπολίτευση ο Κασσελάκης

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2023, 18:48
|Dimitris Kapantais / SOOC

Με ξενοφοβική «ατζέντα Ισλαμαμπάντ» επιχειρεί να κάνει αντιπολίτευση ο Κασσελάκης

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2023, 18:48

Τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος «κατηγορεί την κυβέρνηση για “ατζέντα Ισλαμαμπάντ” και “500.000 Πακιστανούς” που θα έρθουν στην χώρα» στηλίτευσε την Παρασκευή η Νέα Αριστερά, επικρίνοντάς τον ότι υιοθετεί την «alt right ατζέντα» προκειμένου να ασκήσει αντιπολίτευση στη ΝΔ.

Με τον τρόπο αυτό «συμβάλλει στη νομιμοποίηση και κανονικοποίηση του ακροδεξιού λόγου», τόνισαν πηγές της ΚΟ που «γεννήθηκε» από την πρόσφατη διάσπαση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο κ. Κασσελάκης είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση μέσω ανάρτησής του στο Facebook υπό τον τίτλο… «Ατζέντα Ισλαμαμπάντ». Αναφερόμενος στα περί «κρυφής συμφωνίας» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Πακιστάν για την έλευση στη χώρα μας πακιστανών εργατών, και παρά το γεγονός ότι τέτοιο μνημόνιο δεν υφίσταται, όπως διαβεβαίωσαν Αθήνα και Ισλαμαμπάντ, ο κ. Κασσελάκης είχε γράψει, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:

«Ο υπουργός Εργασίας, λίγες μέρες πριν από την τροπολογία για το Μεταναστευτικό, συναντά τον υπουργό Επικρατείας του Πακιστάν. Ο δεύτερος φανερώνει τον ενθουσιασμό του για τη συνάντηση. Λέει ξεκάθαρα:

1. Το Πακιστάν θα επικεντρωθεί στον εφοδιασμό 500.000 εργατών για τον κατασκευαστικό τομέα.

2. ΘΑ –τις επόμενες μέρες μάλιστα– υπογραφεί συμφωνία Πακιστάν-Ελλάδας.

3. Θα ξεκλειδωθεί ένας τεράστιος αριθμός θέσεων εργασίας για τους πακιστανούς πολίτες».

Σε συνέχεια των παραπάνω, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό: «Συζήτησε ο υπουργός του για 500.000 εργάτες με τον πακιστανό υπουργό, ναι ή όχι; Είχε την άδειά του να το κάνει;»

Εκλεισε την ανάρτησή του αυτή συνδέοντας το υπό συζήτηση θέμα με… το φορολογικό, μια άλλη «είδηση» που έχει διαψευστεί, καθώς και με την επανάληψη του σλόγκαν που, πράγματι, παραπέμπει σε συνθηματολογία ξενοφοβικού πολιτικού:

«Ψέματα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ψέματα για τις υποκλίσεις στον Ερντογάν. Τώρα, Ψέματα και για την “Ατζέντα Ισλαμαμπάντ”».

Πηγές της Νέας Αριστεράς υποδέχθηκαν την εν λόγω βιντεο-ανάρτηση με το ακόλουθο σχόλιο:

«Σε μια περίοδο που σε όλη την Ευρώπη η Ακροδεξιά επελαύνει και επιβάλλει την ατζέντα της, καθήκον των δημοκρατικών, αριστερών και προοδευτικών κομμάτων και πολιτών είναι η προάσπιση της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων.

Αυτές τις μέρες στην Γαλλία ο Μακρόν νομοθετεί το αντιμεταναστευτικό και ρατσιστικό πρόγραμμα της Λεπέν και της γαλλικής Ακροδεξιάς. Στη Γερμανία το ακροδεξιό AfD κερδίζει διαρκώς έδαφος όσο οι χριστιανοδημοκράτες υιοθετούν το πρόγραμμα του.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαϊδεύει τα ακραία και συντηρητικά ακροατήρια. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός, που πολιτεύτηκε ενσωματώνοντας την πιο σκληρή ακροδεξιά ατζέντα την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπήρξε ο πρώτος διδάξας. Η ΝΔ έστησε την στρατηγική της πάνω στην λογική του ηθικού πανικού και του φόβου πάνω και στο ζήτημα των μεταναστών εργατών. Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη έχει συμβάλλει τα μέγιστα στο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών συνθηκών και στην γιγάντωση του προβλήματος έλλειψης εργατικών χεριών στην περιφέρεια και στην κατασκευή.

Η δήλωση του κ. Κασσελάκη που κατηγορεί την κυβέρνηση για “ατζέντα Ισλαμαμπάντ” και “500.000 Πακιστανούς” που θα έρθουν στην χώρα, αντί να αναδεικνύει αυτή την κρίσιμη οπτική από την μεριά μιας προοδευτικής αντιπολίτευσης υιοθετεί την μεθοδολογία του κ. Μητσοτάκη και συμβάλει στην νομιμοποίηση και κανονικοποίηση του ακροδεξιού λόγου. Η υιοθέτηση της λογικής της ΝΔ, στο όνομα της αντιπολίτευσης εναντίον της, και της alt right ατζέντας το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ενισχύσει τα ακροδεξιά μορφώματα».

Η Κουμουνδούρου δεν φάνηκε να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την κριτική αυτή, καθώς το απόγευμα της Παρασκευής δημοσιοποίησε ακόμη ένα βίντεο του νέου αρχηγού της, ο οποίος χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα.

«Επανέρχομαι διότι εδώ βλέπουμε τον απόλυτο πολιτικό εμπαιγμό» έκρινε ο κ. Κασσελάκης, παραπέμποντας σε δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη νωρίτερα την ίδια ημέρα:

«Δείτε πώς διαψεύδει ο αρμόδιος υπουργός εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης την “Ατζέντα Ισλαμαμπάντ”, στην ουσία επιβεβαιώνοντάς την.

»Δεν θα είναι μόνο από το Πακιστάν οι 500.000 μετανάστες που έχει σκοπό να φέρει στη χώρα η ΝΔ. Θα είναι από διάφορες χώρες. Λίγοι από εδώ, λίγοι από εκεί! Τον αριθμό 500.000 δεν τολμάει να τον διαψεύσει ο Αδωνις Γεωργιάδης.

»Το κόμμα των push backs, των χαμένων ψυχών της Πύλου, του “έρχονται οι μετανάστες και θα μας πάρουν τις δουλειές” – αυτοί που βάφτισαν “λαθραίους” αυτούς τους ανθρώπους, τώρα λένε “περάστε κόσμε”».

Η νέα ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε με απεύθυνση στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους, φανερώνοντας, ενδεχομένως, τον σκοπό της ρητορικής που υιοθετήθηκε: «Με την ηρεμία ότι και εδώ η Αριστερά έχει υπάρξει στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, έχω να κάνω μόνο μία ερώτηση: 6 μήνες μετά τις εκλογές πώς αλήθεια αισθάνονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ;».

Η απάντηση του υπουργού Εργασίας, Αδωνι Γεωργιάδη, ήρθε μέσω μίας σύντομης ανάρτησής του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). «Ο Στέφανος Κασσελάκης⁩ προσπαθεί να μου ασκήσει κριτική “για την ατζέντα Ισλαμαμπάντ”… χωρίς να μπορεί να διακρίνει μεταξύ της λαθρομετανάστευσης, δηλαδή της παράνομης μετανάστευσης, και της νόμιμης, για περιορισμένο χρονικό διάστημα μετάκλησης εργατικών χειρών… Τί να πει κανείς…», σχολίασε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...