536
Aριστερά, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, πρόεδρος των ΗΑΕ και δεξιά, ο σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ, αναπληρωτής πρωθυπουργός και ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι | CreativeProtagon

Με $300 δισ. οι Αλ Ναχιάν, των Εμιράτων, πλουσιότερη οικογένεια του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2022, 20:25
Aριστερά, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, πρόεδρος των ΗΑΕ και δεξιά, ο σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ, αναπληρωτής πρωθυπουργός και ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι
|CreativeProtagon

Με $300 δισ. οι Αλ Ναχιάν, των Εμιράτων, πλουσιότερη οικογένεια του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2022, 20:25

Τα σκήπτρα της πλουσιότερης οικογένειας του κόσμου πήραν από τους αμερικανούς Γουόλτονς των Walmart οι σεΐχηδες Αλ Ναχιάν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς η περιουσία τους σύμφωνα με το Bloomberg ανέρχεται στα 300 δισ. δολάρια.

Μέλη της οικογένειας είναι ο 61χρονος σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, από φέτος πρόεδρος των ΗΑΕ και ο 52χρονος σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, αναπληρωτής πρωθυπουργός και ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι.

Οπως σημειώνουν οι Times, οι Αλ Ναχιάν είναι μία από τις έξι άρχουσες οικογένειες του Αμπου Ντάμπι και η περιουσία τους βασίζεται κυρίως στα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα της αραβικής χερσονήσου. Ομως, έχουν  προχωρήσει παράλληλα σε σειρά επενδύσεων –επιτυχημένες όπως αποδεικνύεται– σε πολλές χώρες και διαφορετικούς τομείς: από την ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, η οποία επί ιδιοκτησίας τους έχει στεφθεί τέσσερις φορές πρωταθλήτρια ενώ έφτασε για πρώτη φορά και σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, μέχρι την SpaceX του Ελον Μασκ και από ακίνητα στο Λονδίνο μέχρι την σειρά εσωρούχων της Ριάνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επενδυτική τους εταιρεία International Holding Co (IHC) έχει δει την αξία της να αυξάνεται κατά… 28.000% την τελευταία πενταετία.

Ο Μοχάμεντ και ο Μανσούρ είναι τα δύο πιο γνωστά μέλη της οικογένειας, αλλά την περιουσία της οικογένειας την διαχειρίζεται ο 53χρονος αδελφός τους σεΐχης Τανούν, πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, First Abu Dhabi Bank και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου.

Η οικογένεια έχει στην κατοχή της τρία πολυτελή γιοτ, ανάμεσά τους και το μεγαλύτερο ιδιωτικό στον κόσμο, το «Azzam».

Στην καρδιά των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των Αλ Ναχιάν βρίσκεται το Royal Group, ένα δίκτυο από εταιρείες με 27.000 εργαζομένους σε τομείς όπως οικονομικά και ρομποτική.

Ομως, σύμφωνα με το Bloomberg, παρά την επιτυχία της οικογένειας, οι ξένοι επενδυτές είναι διστακτικοί στο να βάλουν τα χρήματά τους στις εταιρείες των Αλ Ναχιάν, λόγω έλλειψης διαφάνειας.

Οι πλουσιότερες οικογένειες του πλανήτη

1.Οι Αλ Ναχιάν του Αμπου Ντάμπι με περιουσία που υπολογίζεται στα 300 δισ. δολάρια. Μεταξύ άλλων, κατέχουν μερίδια στη Μάντσεστερ Σίτι, στη SpaceX του Ελον Μασκ και στην εταιρεία μόδας της Ριάνα, Savage X Fenty.

2.Οι Γουόλτονς με περιουσία που υπολογίζεται στα 224,5 δισ. δολάρια. Ο Σαμ Γουόλτον άνοιξε το πρώτο πολυκατάστημα Walmart, στο Αρκανσο, το 1962. Το 2021, ήταν η εταιρεία με τα μεγαλύτερα έσοδα στον κόσμο. Η περιουσία των παιδιών του, Τζιμ, Αλις και Ρομπ, υπολογίζεται στα 65 δισ. δολάρια για το καθένα.

Από αριστερά: Οι Ρομπ, Αλις και Τζιμ Γουόλτον σε εκδήλωση του 2018 /- Rick T. Wilking/Getty Images

3.Οι Μαρς με περιουσία που υπολογίζεται στα 160 δισ. δολάρια. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1911 από τον Φρανκ Μαρς. Κυκλοφορεί μεταξύ άλλων την ομώνυμη σοκολάτα και τα M&M. Τα ηνία έχουν σήμερα τα δισέγγονά του.

4.Οι Κοτς με περιουσία που υπολογίζεται στα 128,7 δισ. δολάρια. Τέσσερα αδέλφια κληρονόμησαν την πετρελαϊκή εταιρεία του πατέρα τους, Φρεντ, αλλά τη δεκαετία του ’80 ο Φρέντερικ και ο Γουίλιαμ διαφώνησαν με τους  άλλους δύο και έφυγαν από την επιχείρηση. Οι εναπομείναντες, Τσαρλς και Ντέιβιντ πέθαναν το 2019.

5.Οι Αλ Σαούντ με περιουσία που υπολογίζεται στα 105 δισ. δολάρια. Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας αποτελείται από… 15.000 μέλη και βρίσκεται στην εξουσία της χώρας εδώ και έναν αιώνα. Ανάμεσα στις εταιρείες στις οποίες κατέχει μεγάλο μερίδιο, βρίσκεται και η Aramco, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Σαουδικής Αραβίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...