672
Υποβρύχια ηθοποιία, μια πρωτοτυπία του φιλμ «Avatar: The Way of Water», η οποία ενθουσίασε σκηνοθέτη και ηθοποιούς | YouTube

Ηρθε το «Avatar» Νο 2, με τους ωκεανούς και τα μήνυματά του

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 20:46
Υποβρύχια ηθοποιία, μια πρωτοτυπία του φιλμ «Avatar: The Way of Water», η οποία ενθουσίασε σκηνοθέτη και ηθοποιούς
|YouTube

Ηρθε το «Avatar» Νο 2, με τους ωκεανούς και τα μήνυματά του

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 20:46

Δεκατρία χρόνια ύστερα από τα γεγονότα της πρώτης ταινίας (2009), το νέο «Avatar: The Way of Water» ήρθε, καθυστερημένα οπωσδήποτε, για να αφηγηθεί την ιστορία της οικογένειας Sully (του Jake, της Neytiri και των παιδιών τους), τα προβλήματά τους, τις τραγωδίες που βιώνουν και τους αγώνες τους για να παραμείνουν ζωντανοί. Το πρώτο φιλμ έπασε τα ταμεία και με εισπράξεις περί τα 3 δισ. δολάρια κατέκτησε το σχετικό Εβερεστ του σινεμά. Η νέα παραγωγή χαρακτηρίζεται από τα διεθνή media «πολυαναμενόμενη συνέχεια» και προβάλλεται στις αίθουσες σε διάφορες μορφές, δηλαδή σε 3D, 2D και Imax.

Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον έχει ήδη γυρίσει την τρίτη ταινία και ξεκίνησε την παραγωγή της τέταρτης, όπως έγραψε η Repubblica, όμως για να ολοκληρωθεί το έπος των πέντε ταινιών περιμένει τη σούμα του box office αυτού του «Avatar», του δεύτερου, το οποίο κόστισε 250 εκατ. δολάρια. «Αν βγάλουμε αρκετά χρήματα με το δεύτερο», λέει ο σκηνοθέτης, «θα βγουν άλλες τρεις συνέχειες, το 2024, το 2026 και το 2028».

Το πράγμα, τουτέστιν, έχει πολύ ψωμί.

«Τα πάντα έχουν ήδη προγραμματιστεί και τα σενάρια έχουν γραφτεί. Αρχικώς, ήθελα τρεις ταινίες να γυρίσω, αλλά κατέληξα σε πιο μεγάλη ιστορία από εκείνη που είχα σχεδιάσει. Οι τρεις ταινίες έγιναν πέντε και όλες απαιτούν σημαντικό ποσό προπαραγωγής. Για να τις γράψω χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια και για να σχεδιαστούν οι υποδομές τους, άλλα πέντε».

Στο δεύτερο φιλμ πρωταγωνιστούν οι Κέιτ Γουίνσλετ, Σιγκούρνι Γουίβερ, Ζόι Σαλντάνα, Τζοβάνι Ριμπίζι, Στίβεν Λανγκ, Μπέιλι Μπας, Εντι Φάλκο και Τζεμέιν Κλέμεντ, Σαν Γουόρθινγκτον κ.ά.

Υποβρύχια ηθοποιία

Η υπόθεση του φιλμ, που διαρκεί 3 ώρες και 12 λεπτά, διαδραματίζεται στον καταπράσινο πλανήτη Πανδώρα, όπου απειλείται η ύπαρξη των Na’vi. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της δράσης εκτυλίσσεται στους ωκεανούς του πλανήτη – μέσα στους ωκεανούς, για την ακρίβεια. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι προαναφερθέντες καλλιτέχνες ασκήθηκαν στην υποβρύχια υποκριτική και ενθουσίασαν τον σκηνοθέτη: «Είναι μοναδική ταινία, αφού είναι η πρώτη φορά που οι ηθοποιοί παίζουν υποβρύχια. Τέτοιο πράγμα δεν ξανάγινε. Τους δίδαξαν δύτες τα απαραίτητα», δήλωσε ο Κάμερον.

Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον στην παγκόσμια πρεμιέρα του φιλμ «Avatar: The Way of Water», που έγινε στις 6 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο (REUTERS/Toby Melville)

Και η Σιγκούρνι Γουίβερ συμπλήρωσε τον σκηνοθέτη – ειλικρινώς και όχι κάνοντας την ανάγκη φιλοτομία: «Ηταν σωματική και πνευματική προπόνηση εξαρχής, από το 2017 που ξεκινήσαμε την προπόνηση». Το «χρυσό μετάλλιο» στο άθλημα του κρατήματος αναπνοής το απέσπασε πάντως η Κέιτ Γουίνσλετ: το ρεκόρ της είναι πλέον επτά  ολόκληρα και ατελείωτα λεπτά. Δευτεραθλήτρια ανεδείχθη η Γουίβερ (έξι λεπτά) και η Σαλντάνα κατέκτησε επαξίως την τρίτη θέση στο βάθρο, με πέντε λεπτά. Οι υπόλοιπες βραβεύσεις αναμένονται στο πλαίσιο των Οσκαρ.

Υπεράσπιση του περιβάλλοντος

Για τον ηθοποιό Σαν Γουόρθινγκτον, τα περιβαλλοντικά ζητήματα που έθιξε το πρώτο «Avatar» στη δεύτερη ταινία έγιναν σημαντικό ζήτημα στον καμβά: «Η ταινία σχολιάζει το τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Τα ‘‘Avatar’’ μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντική είναι η φύση για την επιβίωσή μας. Τώρα που οι Jake και Neytiri είναι γονείς, συνειδητοποιούν ότι πρέπει να διδάξουν στις νέες γενιές πως πρέπει να είναι υπεύθυνες όσον αφορά το μέλλον του πλανήτη».

Η πρωταγωνίστρια του δευτέρου «Avatar» Κέιτ Γουίνσλετ (REUTERS/Toby Melville)

Η Γουίβερ είπε ότι η ταινία μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου της προστασίας των ωκεανών: «Εκτός από τις φάλαινες, τα δελφίνια και τους καρχαρίες, χάνουμε επίσης κοραλλιογενείς υφάλους, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που διαλύεται στον ωκεανό».

«Το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι αυτό που είπε ο Κουστό: ότι η θάλασσα είναι ο μεγάλος ενοποιητής του ανθρώπου. Αν δεν την αγαπάς, δεν αγαπάς τον εαυτό σου. Είμαστε όλοι στο ίδιο σκάφος. Ηξερε ότι ο τρόπος για να κάνεις τους ανθρώπους να αγαπήσουν τον ωκεανό είναι να τον δείξεις σε όλη του την ομορφιά, την πολυπλοκότητα και το μεγαλείο του. Φοβάμαι όταν σκέφτομαι ότι σε εκατό χρόνια οι νέες γενιές θα κοιτάζουν το παράδειγμά μας και θα λένε πως είχαμε έναν διαθέσιμο Παράδεισο και τον σπαταλήσαμε», συμπλήρωσε ο Κάμερον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...