385
Το θέμα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» αναμένεται να εξεταστεί, καθώς αφορά την ασφάλεια των γιατρών | Intime

Μάσκες νέφους αντί για ιατρικές; Τι συνέβη στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»

Το θέμα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» αναμένεται να εξεταστεί, καθώς αφορά την ασφάλεια των γιατρών
|Intime

Μάσκες νέφους αντί για ιατρικές; Τι συνέβη στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»

Λάθος μάσκες ισχυρίζονται ότι τους χορήγησε το τμήμα προμηθειών του Νοσοκομείου «Σωτηρία» γιατροί που νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό. Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη ζητά να αποσυρθούν οι μάσκες.

«Οπως καταγγέλλουν οι γιατροί, δεν έχουν πιστοποίηση για ιατρική χρήση και δεν είναι υψηλής προστασίας αλλά είναι για την ατμοσφαιρική μόλυνση», υπογραμμίζεται στην επιστολή της ΕΙΝΑΠ.

Την ίδια στιγμή με έγγραφό τους προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Σωτηρία» οι υπεύθυνες ιατροί των δύο μονάδων λοιμώξεων του νοσοκομείου Αικατερίνη Αργυράκη και Παναγιώτα Λουρίδα, ενημέρωναν ότι «υπάρχουν στην κλινική μας μάσκες που έχουν δοθεί από το τμήμα προμηθειών ως υψηλής αναπνευστικής προστασίας – FFP2. Οι μάσκες αυτές είναι εμφανές από την πρώτη χρήση ότι είναι εντελώς ακατάλληλες και δεν προσφέρουν υψηλή και επαρκή, σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC, προστασία στο προσωπικό της κλινικής».

Διαφορετικό νούμερο στην εξωτερική συσκευασία από το εσωτερικό πλαστικό της μάσκας (κάτω φωτό). Ωστόσο, ο κωδικός του προϊόντος είναι ο 20202140114 που σημειώνεται στη δεύτερη αράδα της συσκευασίας και όχι αυτός που έχει κυκλωθεί με μοβ μαρκαδόρο
Ο αριθμός εδώ είναι πραγματικά διαφορετικός, αλλά ουδείς γνωρίζει αν αφορά τον κωδικό προϊόντος ή κάτι άλλο

Θέση πήρε το μεσημέρι της Πέμπτης και ο Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Νίκαιας, σχολιάζοντας με ανάρτησή του στο Facebook ότι «το μεν κουτί έχει απ’ έξω κωδικό που παραπέμπει σε μάσκες τύπου Ν95 – ffp2, όμως η κάθε μάσκα μέσα στο κουτί έχει άλλο κωδικό που παραπέμπει σε κοινές μη ιατρικές μάσκες εμπορίου που διαφημίζονται προς το γενικό καταναλωτικό κοινό ως… “κατάλληλες για την ατμοσφαιρική ρύπανση”».

Διαψεύδουν οι αρμόδιοι

Σχετικά με την καταγγελία δύο ιατρών του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και της ΕΙΝΑΠ για την ακαταλληλότητα μασκών στο νοσοκομείο, πηγές του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μάσκες N95, κατάλληλες για ιατρική χρήση και εγκεκριμένες από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Εμπειρογνωμόνων.

Οσον αφορά την ανάρτηση του γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτη Παπανικολάου, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι ο αριθμός που επισημαίνεται (στη συγκεκριμένη ανάρτηση) στην εξωτερική πλευρά του κουτιού, δεν είναι κωδικός προϊόντος. «Ο κωδικός προϊόντος είναι 20202140114. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο οδηγεί εύκολα στην κατάρριψη και των σημερινών fake news…».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...