746
H Nτάνα Φούρας, πρώην πρώτη χορεύτρια του The Royal Ballet Company θα βρεθεί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών | Sadler's Wells

Μάλιφαντ/ Ο χορογράφος που αψήφησε τα όρια του σώματος στο Μέγαρο

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2016, 10:21
H Nτάνα Φούρας, πρώην πρώτη χορεύτρια του The Royal Ballet Company θα βρεθεί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
|Sadler's Wells

Μάλιφαντ/ Ο χορογράφος που αψήφησε τα όρια του σώματος στο Μέγαρο

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2016, 10:21

Tον αδικούν τόσο πολύ όταν για να δείξουν πόσο σπουδαίος είναι τον αποκαλούν «χορογράφο της Σιλβί Γκιλέμ». Διότι ο Ράσελ Μάλιφαντ, δεν χρειάζεται οποιαδήποτε namedropping, κανένα δάνειο από τη φήμη της μπαλαρίνας-θρύλου για να αποδείξει την αξία του, την απολύτως προσωπική, ιδιοσυγκρασιακή, μεστή υπογραφή του στο διεθνές σκηνικό του χορού.

Ο Μάλιφαντ είναι ένα από τα πρόσωπα που καθόρισαν και εξακολουθούν να συνδιαμορφώνουν τον σύγχρονο χορό στην Ευρώπη, με τρόπο που ενώνει το ρηξικέλευθο και το ριζοσπαστικό, με την  απόλυτη γνώση και την εξαντλητική άσκηση στον κλασικό χορό. Ενισχύει αυτό το μείγμα με τεχνικές γιόγκα, ται τσι και με όλα όσα έμαθε για την ανατομία του ανθρώπινου σώματος και τη φυσιολογία του μελετώντας τη μέθοδο Ρόφλινγκ.

Το σώμα δεν είναι οχυρό για τον Μάλιφαντ. Δεν έχει αντιστάσεις. Παραδίδεται στις επιλογές, στις εντολές που δίνει ο ίδιος μέσω της χορογραφίας του κάθε φορά. «Για μένα η κίνηση και η άρθρωση έχουν μία απόλυτα λογική σχέση με τη ροή, τη βαρύτητα, τη δυναμική, τη φόρμα, τον ρυθμό και το χώρο. Αυτά τα στοιχεία συνδέονται όχι μόνο με το σώμα, αλλά και με την κατεύθυνση και την ένταση του φωτός», λέει ο ίδιος.

Conceal-Reveal-Piece-No.-43-Yu-Hsien-Wu-cred.-Hugo-Glendinning-Copy
Στιγμιότυπο από το «Piece No.43»

Στην Αθήνα, στις 19 και 20 Μαρτίου θα παρουσιάσει με το χορευτικό σχήμα του Σάντλερς Γουέλς στο Μέγαρο Μουσικής την παράσταση «Conceal/Reveal». Δηλαδή, Απόκρυψη και Αποκάλυψη. Η παράσταση αυτή αποτελεί και ένα είδος εορτασμού των είκοσι χρόνων συνεργασίας του Μάλιφαντ με τον φωτιστή των παραστάσεών του Μάικλ Χαν. «Τόσο ο Michael όσο και εγώ θεωρούμε ότι το φως αλληλεπιδρά με ένα μοναδικό τρόπο στην κίνηση και πάνω σε αυτό το δεδομένο δουλεύουμε κάθε μας χορογραφία για αυτό εξάλλου πολλές φορές τον έχω αποκαλέσει και “συν – χορογράφο”», εξηγεί.

#nataliaosipova & #sergeipolunin #latenight #rehearsals #newwork #duet @sadlers_wells Photo: @danafouras

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Russell Maliphant (@maliphantworks) στις

Η παράσταση που θα δούμε στην Αθήνα παρουσιάζει νέες και παλαιότερες κλασικές χορογραφίες του Ράσελ Μάλιφαντ. Θα δούμε το «Broken Fall», σε μουσική Μπάρι Ανταμσον που πρωτοπαρουσιάστηκε από τη Σιλβί Γκιγιέμ και την ομάδα BalletBoyz, κερδίζοντας το βραβείο Olivier ως η καλύτερη νέα χορογραφία το 2004. Είναι ένα κομμάτι που αγαπά πραγματικά ο δημιουργός του, καθώς φέρει πολλές τεχνικές προκλήσεις.

Conceal-Reveal-b-o-t-h-a-n-d-Dana-Fouras-cred.-Hugo-Glendinning-8-Copy
Η Ντάνα Φούρας σε μια χορογραφία όπου η ρευστή κίνηση και το φως δίνουν νέα διάσταση στο σώμα

Θα δούμε επίσης μια νέα χορογραφία που είναι στην ουσία κουιντέτο διάσημων χορευτών με τίτλο «Piece No. 43». Πρόκειται για  ένα έργο που συνδέει την κλασική και την σύγχρονη κίνηση και διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η δυναμική αρχιτεκτονική του φωτισμού, μπορεί να πλαισιώσει την κίνηση του σώματος και να τροφοδοτήσει τη σχέση τους με τα ρυθμικά, γεμάτα συναισθήματα και ενέργεια στοιχεία της μουσικής.

I will be teaching a LONDON WORKSHOP 12/13 Dec. To apply pls send cv to [email protected] xR

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Russell Maliphant (@maliphantworks) στις

Η παράσταση ολοκληρώνεται με το σόλο που σηματοδοτεί και την επιστροφή της πρώην πρώτης χορεύτριας του The Royal Ballet Company, Ντάνα Φούρας, η οποία μετά από 10 χρόνια απουσίας, επιστρέφει στη σκηνή για τη συγκεκριμένη χορογραφία που ο Μάλιφαντ δημιούργησε.  Η Φούρας είναι η σύζυγος του Μάλιφαντ και έκανε τη χορογραφία για να μπορέσει να δουλέψει μαζί της και να αναδείξει δυνατότητες που ποτέ πριν δεν μπόρεσε.

Ιnfo:

Sadler’s Wells – Russell Maliphant 
«Απόκρυψη / Αποκάλυψη»

Συνδιοργάνωση Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-Λάβρυς
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Ημερομηνίες/ Ώρα έναρξης:
19,20 Μαρτίου 2016/20:00

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...