1070
| Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο χορογράφος των υπερβάσεων

Ο χορογράφος των υπερβάσεων

«Ο Αντώνης έχει τη θάλασσα μέσα του», μου είχε ψιθυρίσει η γνωστή σκηνογράφος Εύα Μανιδάκη, καθώς παρακολουθούσαμε μια πρόβα της ομάδας χορού Apotosoma του Αντώνη Φωνιαδάκη στο Μέγαρο Μουσικής. Ο γοητευτικός σαρανταπεντάρης που φέρει περήφανα αλλά και γονιδιακά εμφανώς το γεγονός πως γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη, έχει ακριβώς την ορμή, την αρμονία, το απρόβλεπτο, της θάλασσας σε κάθε του χορογραφία. Υπερβαίνει σωματικά όρια και δεδομένα, ασκείται, σκάβει στις δυνατότητες έκφρασης του σώματος, δημιουργεί έργα που προκαλούν απανωτές εκρήξεις επί σκηνής και αφήνουν το κοινό παραζαλισμένο και εκστατικό. Χορογραφεί με μαθηματική ακρίβεια, εξαντλητικός στην κάθε λεπτομέρεια για να δημιουργήσει παραστάσεις που ενσωματώνουν τη γεωμετρία αλλά και το χάος, τον ρομαντισμό και τον ωμό ρεαλισμό.

Video capturing Selon Desir with the Greek National Ballet. @vaggelis_bikos @mariakousouni @lefkadatra @eleanaandreoudiofficial #foniadakisdance

Δημοσιεύτηκε από Andonis Foniadakis στις Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016

Ναι, αυτός ο δυναμικός, με την τόσο ιδιοσυγκρασιακή και προσωπική φυσιογνωμία στον χορό Κρητικός, που έφυγε νωρίς και χόρεψε με τους σπουδαιότερους της παγκόσμιας σκηνής, είναι ο νέος Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η επιλογή του έγινε μεταξύ 36 αιτήσεων από ολόκληρο τον κόσμο που υποβλήθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Λυρική – ο πρώτος δημόσιος οργανισμός που έκανε διεθνή διαγωνισμό για την πλήρωση αντίστοιχης θέσης.

Στην σχετική ανακοίνωση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης εξηγεί «Η πολυετής καλλιτεχνική δραστηριότητα και εμπειρία του ως χορογράφου και χορευτή σε σημαντικές ομάδες χορού, σπουδαία λυρικά θέατρα, με κορυφαίους χορογράφους σε όλο τον κόσμο, μας γεμίζει αισιοδοξία για την νέα εποχή του Μπαλέτου μας, εν όψει και της μεταστέγασής μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την ίδια στιγμή, η επιλογή ενός ακόμα Έλληνα καλλιτέχνη που έχει διαπρέψει διεθνώς, επιβεβαιώνει την στρατηγική μας αναφορικά με τη μέγιστη αξιοποίηση διακεκριμένων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Ο κ. Φωνιαδάκης αναλαμβάνει καθήκοντα επισήμως την 1η Σεπτεμβρίου 2016. Έως τότε και εκτός από την παραγωγή του με τίτλο LINKS, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Απρίλιο στο Θέατρο Ολύμπια, θα συμμετέχει στην κατάρτιση του προγράμματος του Μπαλέτου για την επόμενη σεζόν 2016-17. Το Μπαλέτο της ΕΛΣ, υπό την διεύθυνση του Αντώνη Φωνιαδάκη, θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στο κλασικό και νεοκλασικό ρεπερτόριο, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει και παραγωγές σύγχρονου χορού. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του και στεκόμαστε στο πλευρό του, στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις το έργο του. Η Διοίκηση και το προσωπικό της ΕΛΣ τον καλωσορίζουν στον οργανισμό».

SIX days to go until the opening of SPEED OF LIGHT. Check out this stunning 1.5 minute video of Greek choreographer Andonis Foniadakis’ – Selon desir – one of the three dance works that make up this incredible mixed bill.

Δημοσιεύτηκε από Royal New Zealand Ballet στις Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

Στα social media δεν άργησε να σηκωθεί ένα κύμα ενθουσιασμού μεταξύ αυτών που παρακολουθούν τα δρώμενα του χορού παγκοσμίως. Ο ίδιος ο Αντώνης Φωνιαδάκης λέει: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα, η ανάθεση των καθηκόντων του Διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ειδικά την χρονική αυτή στιγμή, όπου η ΕΛΣ ετοιμάζεται για μια νέα σημαντική σελίδα στην ιστορία της με την μεταστέγαση της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  Εχοντας ήδη γνωρίσει το δυναμικό του Εθνικού μας Μπαλέτου, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της νέας παραγωγής LINKS, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Απριλίου στο Θέατρο Ολύμπια, αισθάνομαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι με πνεύμα ενότητας, επιμονή και πολλή δουλειά θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας.  Η ανοδική πορεία της ΕΛΣ τα τελευταία χρόνια, η διεύρυνση του ​κοινού της, οι διεθνείς συνεργασίες της, αποτελούν πρόκληση για την δική μου θητεία ως Διευθυντή του Μπαλέτου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, για την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο μου, καθώς και το θερμό καλωσόρισμα στον Οργανισμό».

Rehearsing “Links” against all odds today in Athens. #foniadakisdance

Δημοσιεύτηκε από Andonis Foniadakis στις Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

Απαιτητικός, απόλυτα συγκροτημένος και ρηξικέλευθος, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αντώνης Φωνιαδάκης θα σηκώσει τη σκόνη που κάλυπτε εδώ και καιρό το μπαλέτο της Λυρικής που για αρκετούς αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα του οργανισμού. Ηδη τα πρώτα βίντεο από τις πρόβες που κάνει για την παράσταση LINKS που θα ανέβει τον Απρίλιο, φανερώνουν αυτή τη νέα δυναμική που έρχεται. Αλλωστε ο ίδιος αντιμάχεται όσο λίγοι τα κλισέ στο χορό, αν και οι βασικές επιρροές του ήρθαν από τον Φορσάιθ, τον Ματς Εκ, τον Γίρζι Κίλιαν, ενώ έχει εργαστεί στο Bejart Ballet Lausanne  (1994-1996) υπό την διεύθυνση του Μωρίς Μπεζάρ, στο Lyon Opera Ballet  (1996-2002), υπό την διεύθυνση του Γιώργου Λούκου και στο Saburo Teshigawara / Karas Co. (2004) υπό την διεύθυνση του Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα (2004).

priority_2015 (14)
Το καλοκαίρι του 2015 παρουσίασε στο Φεστιβάλ Αθηνών το Priority. Το χορογράφησε και χόρεψε ο ίδιος (φωτό Εύη Φυλακτού, Ελληνικό Φεστιβάλ)

 Η υπέρβαση του μέτριου, η υπέρβαση του πιθανού, είναι φράσεις που συχνά ακούς να λέει ο Αντώνης Φωνιαδάκης όταν μιλάει για τη δουλειά του και γενικότερα για τον προσανατολισμό του σύγχρονου χορού. Αέναα εργάζεται για να φέρει στο φως κι άλλες κρυμμένες πτυχές της σωματικότητας. Και όλα αυτά χωρίς να είναι απομονωμένος στο εργαστήρι του δημιουργού, αλλά σε απόλυτη επαφή με το εκάστοτε κοινωνικό αίτημα, με αυτό που πραγματικά συμβαίνει έξω και αφορά τους πολίτες.

priority_2015 (4)
Χορεύοντας στο Priority (φωτό: Εύη Φυλακτού, Ελληνικό Φεστιβάλ)

Το 2012 ο Αντώνης Φωνιαδάκης πήρε το βραβείο καλύτερης χορογραφίας Danza & Danza στην Ιταλία για το έργο «Οι γάμοι» του Ιγκόρ Στραβίνσκι που παρουσίασε στο θέατρο Μaggio Musicale Fiorentino στη Φλωρεντία. Μια χρονιά αργότερα, το 2013 συνεργάστηκε με την ομάδα χορού της Martha Graham για τη δημιουργία του έργου «Echo». Εχει επίσης συνεργαστεί με τον γνωστό σκηνοθέτη Ντάρεν Αρονόφκσι ως συντονιστής κινήσεων για τους τρισδιάστατους χαρακτήρες στην ταινία «Noah» της Paramount Pictures.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...