312
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά το διάγγελμά του | REUTERS/Piroschka van de Wouw

Μακρόν: Είμαστε σε νέα εποχή, η δημοκρατία και η ελευθερία δεν είναι δεδομένες

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2022, 22:26
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά το διάγγελμά του
|REUTERS/Piroschka van de Wouw

Μακρόν: Είμαστε σε νέα εποχή, η δημοκρατία και η ελευθερία δεν είναι δεδομένες

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2022, 22:26

Εισήλθαμε σε νέα εποχή, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό για την ουκρανική κρίση.

Ο Μακρόν καταδίκασε απερίφραστα «τη βίαιη επίθεση» του Πούτιν κατά της Ουκρανίας επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά και ότι οι μέρες που έρχονται θα είναι δυσκολότερες.

Είμαστε δίπλα στον ουκρανικό λαό και δίπλα στον ουκρανό πρόεδρο, είπε ο Μακρόν σημειώνοντας ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι σήμερα το πρόσωπο του θάρρους και της ελευθερίας.

Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι εδώ και καιρό προσπάθησε και προσπαθεί να πείσει τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι υπάρχουν άλλοι δρόμοι. Ωστόσο ο Πούτιν διάλεξε τον πόλεμο, είπε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως είναι ψέμα ότι η Ρωσία απειλείται.

Σήμερα η Ρωσία καταδικάστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τον ΟΗΕ, συνέχισε ο Μακρόν επισημαίνοντας ότι «επιβάλαμε κυρώσεις και θα συνεχίσουμε να επιβάλουμε». Ευχαρίστησε τους διπλωμάτες και τους αστυνομικούς που βοήθησαν γάλλους πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία αλλά και τους δημοσιογράφους που παραμένουν εκεί.

Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία και με τον ρωσικό λαό, είπε ο Μακρόν, τονίζοντας ωστόσο ότι τα έως σήμερα δεδομένα έχουν ανατραπεί και θα συνεχίσουν να αλλάζουν.

Σχετικά με τους πρόσφυγες, ανέφερε ότι «η Γαλλία θα υποδεχτεί παιδιά που είναι αποκομμένα γιατί πολεμάει ο πατέρας τους».

«Είναι προφανές ότι αλλάζουμε εποχή, ο πόλεμος στην Ευρώπη δεν είναι πια μόνο στα σχολικά βιβλία. Η δημοκρατία και η ελευθερία δεν είναι πια κάτι δεδομένο, θα πρέπει να πολεμάμε καθημερινά γι’ αυτά. Η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει δύναμη με τη δική της κυριαρχία σε όλους τους τομείς, οικονομικό και αμυντικό. Θα πρέπει να προάγουμε νέο οικονομικό μοντέλο, θα πρέπει να μην εξαρτώμαστε από άλλους», επισήμανε στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ έδειξε εντυπωσιακή ενότητα.

Ολα αυτά κατέληξε ότι θα έχει την ευκαιρία να τα συζητήσει με τους εταίρους στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, στις 10 και 11 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...