339
O αμερικανός ΥΠΕΞ μιλώντας στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ | Reuters

Μάικ Πομπέο: Αυτή είναι η «Νέα Τάξη» του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2018, 23:12
O αμερικανός ΥΠΕΞ μιλώντας στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ
|Reuters

Μάικ Πομπέο: Αυτή είναι η «Νέα Τάξη» του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2018, 23:12

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να αναμορφώσει προς το καλύτερο και όχι να καταστρέψει τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη.

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα σημαντικής ομιλίας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ενώπιον διπλωματών στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για να πάρει μέρος σε υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Ακολουθώντας τις καλύτερες παραδόσεις της μεγάλης Δημοκρατίας μας, καλούμε τα ευγενή έθνη να οικοδομήσουμε από κοινού μια νέα, φιλελεύθερη διεθνή τάξη που θα εμποδίζει τον πόλεμο και θα επιτυγχάνει μεγαλύτερη ευημερία», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Ενεργούμε ώστε να διατηρήσουμε, να προστατέψουμε και να αναπτύξουμε έναν ανοιχτό, δίκαιο, διαφανή και ελεύθερο κόσμο κυρίαρχων εθνών», προσέθεσε.

Πιστός σύμμαχος του Τραμπ, ο Μάικ Πομπέο υπερασπίστηκε την προτεραιότητα που δίνει ο πολιτικός του προϊστάμενος στα κυρίαρχα έθνη και τη δυσπιστία του απέναντι στους οργανισμούς πολυμερούς συνεργασίας. Ενδεικτικά επικαλέστηκε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ ως ένδειξη αποτυχίας των πολυεθνικών οργανισμών, ενώ καυτηρίασε τους «γραφειοκράτες» που λειτουργούν πέρα από τον έλεγχο των πολιτών. Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος υπενθύμισε στον αμερικανό αξιωματούχο ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες ελέγχουν την Επιτροπή μέσω του εκλεγμένου από αυτούς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προνομιακοί στόχοι της κριτικής Πομπέο ήταν οι κατ’ αυτόν «κακοί παράγοντες» της διεθνούς σκηνής, στους οποίους περιέλαβε την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η νέα διεθνής τάξη που επιδιώκει να διαμορφώσει ο Τραμπ φιλοδοξεί να εμποδίσει αυτές τις χώρες να επωφελούνται εις βάρος των φιλελεύθερων κρατών στο εμπόριο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Υπό αυτό το πρίσμα, κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα να σταματήσουν να χρηματοδοτούν χώρες όπως η Κίνα, οι οποίες, όπως είπε, έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται απευθείας από τις αγορές.

Παρά τα ευγενικά χειροκροτήματα που συνόδευσαν το τέλος της ομιλίας του, ο Πομπέο μάλλον δεν καθησύχασε τους ακροατές του όταν υπερασπίστηκε την απόσυρση των ΗΠΑ από μείζονες διεθνείς συμφωνίες (κλίμα, Ιράν, πυρηνικά) με απόφαση του προέδρου Τραμπ. «Η κυβέρνησή μας νόμιμα αποσύρεται ή επαναδιαπραγματεύεται επιβλαβείς συμφωνίες που δεν εξυπηρετούν τα κυρίαρχα συμφέροντά μας ή εκείνα των συμμάχων μας», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...