478
H γλώσσα του σώματος μαρτυρά το κλίμα υπό το οποίο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Βερολίνου | Reuters

Μάας σε Τσαβούσογλου: Τα πάτε καλύτερα φέτος – χρειάζονται περισσότερα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 16:31
H γλώσσα του σώματος μαρτυρά το κλίμα υπό το οποίο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Βερολίνου
|Reuters

Μάας σε Τσαβούσογλου: Τα πάτε καλύτερα φέτος – χρειάζονται περισσότερα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 16:31

«Μόνο ο δρόμος του διαλόγου υπόσχεται βιώσιμη λύση», ήταν το μήνυμα του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, στον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, ο κ. Μάας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η φετινή χρονιά «δείχνει να είναι καλύτερη» σε ό,τι αφορά τον διάλογο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Χρειάζεται όμως, έσπευσε να συμπληρώσει, συνεισφέρει περισσότερο η ίδια η Τουρκία στο θέμα της ένταξής της στην ΕΕ.

Στα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Χάικο Μάας είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση «θέλει να ενθαρρύνει την Τουρκία και βεβαίως τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα και Κύπρο, να βρουν λύσεις» (κατά τη διατύπωση που μετέφερε η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, εφόσον όλες οι πλευρές επιτρέψουν να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη και χαιρέτισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι «διεξάγεται διάλογος και υπάρχει ανταλλαγή μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας». Αυτό, είπε,  «αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει λύση, την οποία όλοι θέλουμε».

Συγκεκριμένα βήματα από την ΕΕ ζήτησε Τσαβούσογλου

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αξίωσε περισσότερα και πιο  συγκεκριμένα βήματα από την πλευρά της ΕΕ. «Δεν πρέπει να καθυστερούμε την υλοποίηση της Τελωνειακής Ένωσης», ανέφερε ενδεικτικά και ζήτησε «να μπει συγκεκριμένα στο τραπέζι» και η απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων.

«Για τον διάλογο με την ΕΕ, γνωρίζουμε ότι υπάρχει στην Τουρκία προσδοκία. Βλέπουμε ότι για την ώρα η προηγούμενη χρονιά και οι διαμάχες μεταξύ μας έχουν αφήσει σημάδια στο εσωτερικό της ΕΕ. Η Γερμανία ήταν πάντα της άποψης ότι χρειαζόμαστε έναν εποικοδομητικό διάλογο και πρέπει βέβαια σε αυτόν τον δρόμο βήμα βήμα να φτάσουμε σε αποτέλεσμα. Αυτό εξαρτάται πάντα και από τις δύο πλευρές. Αυτή τη στιγμή χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βρισκόμαστε σε πολύ εποικοδομητική φάση – σε ό,τι αφορά και την διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο –  ενώ υπάρχουν συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, έστω και αν περιμένουμε ακόμη για τα αποτελέσματα. Αυτός είναι ο δρόμος που έχουμε στο νου μας και εάν υπάρξουν αποτελέσματα από τη μία πλευρά, θα υπάρξουν και από την άλλη», απάντησε ο Χάικο Μάας.

Στο ερώτημα τι θα μπορούσε να κάνει περαιτέρω η Γερμανία για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο γερμανός ΥΠΕΞ σημείωσε πως «είναι κυρίως η Τουρκία που μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό», εξηγώντας ότι η προηγούμενη χρονιά ήταν δύσκολη για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και η φετινή δείχνει να είναι καλύτερη.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συζητούμε, τόσο για τις προσδοκίες της ‘Αγκυρας όσο και για τις προσδοκίες των κρατών – μελών της ΕΕ», ήταν η επισήμανσή του.

Κληθείς τέλος να τοποθετηθεί σχετικά με τους περιορισμούς που έχει θέσει το Βερολίνο στις εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία, ο Χάικο Μάας αναγνώρισε τη σημασία της Τουρκίας ως εταίρου του ΝΑΤΟ, αλλά επανέλαβε ότι η Γερμανία «έχει συνολικά μια πολύ περιοριστική πολιτική εξαγωγής όπλων και έτσι θα παραμείνει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...