195
| REUTERS/Yves Herman/Pool

Η Ούρσουλα κλείνει το μάτι στον Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 12:03
|REUTERS/Yves Herman/Pool

Η Ούρσουλα κλείνει το μάτι στον Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 12:03

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια πρώτη αντίδραση μετά την πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να θέσει ζήτημα άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων για τα συγκεκριμένα σκευάσματα, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

«Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πενυματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, με φόντο τότε και τα προβλήματα στις παραδόσεις δόσεων των AstraZeneca/Οξφόρδης, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε θέσει ζήτημα αγοράς από μέρους της ΕΕ των πατεντών των εγκεκριμένων εμβολίων κατά της Covid-19. Εκείνη την εποχή, μάλιστα, το Politico είχε αποκαλύψει ότι υπήρχαν και σκέψεις όχι για αγορά αλλά για δήμευση των πατεντών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...