202
Οι δύο ακτιβίστριες μπροστά στον διάσημο πίνακα που έχει επιβιώσει από αντίστοιχες «παρεμβάσεις» και κατά το παρελθόν | twitter

Λούβρο: Ακτιβίστριες πέταξαν σούπα στη «Μόνα Λίζα»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2024, 13:39
Οι δύο ακτιβίστριες μπροστά στον διάσημο πίνακα που έχει επιβιώσει από αντίστοιχες «παρεμβάσεις» και κατά το παρελθόν
|twitter

Λούβρο: Ακτιβίστριες πέταξαν σούπα στη «Μόνα Λίζα»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2024, 13:39

Δύο ακτιβίστριες πέταξαν σούπα την Κυριακή στη διάσημη «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.

Ο πίνακας του 16ου αιώνα, ένα από τα διασημότερα έργα τέχνης στον κόσμο, βρίσκεται προστατευμένος σε γυάλινη, αλεξίσφαιρη προθήκη στο μουσείο της γαλλικής πρωτεύουσας, οπότε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είναι απίθανο να έχει υποστεί ζημιά.

Σε βίντεο από το συμβάν φαίνονται δύο διαδηλώτριες να πετούν το υγρό, αξιώνοντας «υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα» και καταγγέλλοντας ως «άρρωστο» το γεωργικό σύστημα της Γαλλίας.

Οπως σημειώνει το BBC, η «Μόνα Λίζα» βρίσκεται πίσω από γυαλί ασφαλείας από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν υπέστη ζημιά από έναν επισκέπτη που εκτόξευσε στον πίνακα οξύ.

Το 2019, το μουσείο γνωστοποίησε πως εγκατέστησε ένα πιο διάφανο είδος αλεξίσφαιρου γυαλιού για την προστασία του έργου τέχνης.

Το 2022, ένας άλλος ακτιβιστής πέταξε στον πίνακα μια τούρτα, προτρέποντας τους ανθρώπους να «σκεφτούν τη Γη».

Ο πίνακας, μάλιστα, είχε κλαπεί από το Λούβρο το 1911. Ο Βιντσέντζο Περούτζα, υπάλληλος του πιο επισκέψιμου μουσείου του κόσμου, κρύφτηκε σε ένα ντουλάπι κατά τη διάρκεια της νύχτας για να τον αρπάξει.

Ανακτήθηκε από το μουσείο δύο χρόνια αργότερα, όταν ο κλέφτης προσπάθησε να τον πουλήσει σε έναν έμπορο αρχαιοτήτων στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...