455
Ο Σαΐφ Καντάφι - εις βάρος του εξεδόθη ένταλμα σύλληψης από τον στρατιωτικό εισαγγελέα της Λιβύης | EPA PHOTO PA / SEAN DEMPSEY / SD fob

Λιβύη: Επιχείρηση «Συλλάβετε τον (γιο τού) Καντάφι»

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 18:14
Ο Σαΐφ Καντάφι - εις βάρος του εξεδόθη ένταλμα σύλληψης από τον στρατιωτικό εισαγγελέα της Λιβύης
|EPA PHOTO PA / SEAN DEMPSEY / SD fob

Λιβύη: Επιχείρηση «Συλλάβετε τον (γιο τού) Καντάφι»

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 18:14

Η συνέντευξη που έδωσε στους New York Times μέσα στη νηστεία του Ραμαζανιού και την οποία δημοσίευσε και το Protagon τον έκαψε τελικά: ο Σαΐφ, ο υιός του λιντσαρισμένου από τον όχλο συνταγματάρχη Καντάφι, εκφράζοντας μέσω του αμερικανικού Μέσου τις πολιτικές φιλοδοξίες του στο πλαίσιο της νέας Λιβύης μάλλον ενόχλησε πολλούς διεκδικητές της εξουσίας. Οπως μετάδωσε η Repubblica, ο στρατιωτικός εισαγγελέας της Λιβύης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, και αναμένονται εξελίξεις.

Το θερινό πολιτικό σκηνικό στη Λιβύη προμηνύει θύελλα, αφού ο υποτίθεται συμπεφωνημένος στόχος να διενεργηθούν εκλογές την παραμονή των Χριστουγέννων δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμος – λόγου χάρη, ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατόν να συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ντόπιοι παράγοντες στο είδος του εκλογικού νόμου που χρειάζεται η χώρα τους…

Ωστόσο οι διάφορες πολιτικές φατρίες, λέει ο ιταλός συντάκτης επικαλούμενος «παρατηρητές των λιβυκών υποθέσεων», πιστεύουν ότι η κίνηση του στρατιωτικού εισαγγελέα (που εντάσσεται στις φιλοδυτικές δυνάμεις της Τρίπολης) υπαγορεύτηκε από τις πολιτικές παρατάξεις. Μάλλον από όλες. Διότι όλες έχουν τους λόγους τους να μην επιθυμούν την κάθοδο του Καντάφι στις εκλογές.

Και αυτή η επιχείρηση σύλληψης εξελίσσεται παρά το γεγονός ότι ο (πολιτικός) γενικός εισαγγελέας της χώρας διενεργεί εδώ και αρκετούς μήνες έρευνα για τον Σαΐφ, ωστόσο δεν έχει βρει τίποτε ικανό να στοιχειοθετήσει κάποια κατηγορία εναντίον του ώστε να προσαχθεί σε δίκη.

Οι «ανατολικοί» Λίβυοι, οι δυνάμεις περί τον Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη, φοβούνται τον Σαΐφ και τις πολιτικές βλέψεις του, αφού ο ίδιος ο στρατάρχης μεθοδεύει την κάθοδο στις εκλογές του γιού του, του Σαντάμ Χαφτάρ.

Οι «δυτικοί» Λίβυοι, οι δυνάμεις της Τρίπολης, ως πιο δυτικόφιλες (και τουρκόφιλες) επίσης δεν επιθυμούν την πολιτική διαιώνιση της «δυναστείας Καντάφι», επειδή κάτι τέτοιο σημαίνει ασφαλώς πολιτική νεκρανάσταση του κανταφισμού, συγχρόνως και ηθική ακύρωση της εξέγερσης που ανέτρεψε τον συνταγματάρχη.

Ο δε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ο Αγκουίλα Σάλεχ,  σύμμαζχος του Χαφτάρ, που είναι τακτικότατος συνομιλητής της Ελλάδας και έχει από νωρίς ταχθεί κατά της ανθελληνικής συμφωνίας Ερντογάν – Σαράζ περί καθορισμού θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, λέει ότι οι κατηγορούμενοι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία.

Και ο Χαφτάρ και ο Σάλεχ πιστεύουν ότι ο Καντάφι έχει τη δυνατότητα να αντλήσει υποστηρικτές από τις δικές τους δεξαμενές ψήφων – ειδικά μεταξύ Σύρτης και Βεγγάζης, εκεί δηλαδή όπου ζουν οι περισσότεροι της φυλής των Καντάφι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαΐφ σπούδασε στο London School of Economics και έχει διαχειριστεί κυβερνητικές θέσεις στο καθεστώς του πατέρα του. Οι πρόσφατες δηλώσεις του στους ΝΥΤ είχαν σαφώς εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα, αφού μίλησε επικριτικά για την εξάρτηση της «φτωχής και δεινοπαθούσης» Λιβύης από τους ξένους, δηλαδή από τους Δυτικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...