384
Μαθητές Λυκείου περιμένουν να εμβολιαστούν στο Σίδνεϊ, πόλη που θα παραμείνει για μήνες σε lockdown | Dean Lewis/Pool via REUTERS

Αυστραλία: Επταήμερο lockdown στην Καμπέρα για ένα κρούσμα!

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 13:13
Μαθητές Λυκείου περιμένουν να εμβολιαστούν στο Σίδνεϊ, πόλη που θα παραμείνει για μήνες σε lockdown
|Dean Lewis/Pool via REUTERS

Αυστραλία: Επταήμερο lockdown στην Καμπέρα για ένα κρούσμα!

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 13:13

Οι αρχές της Αυστραλίας είναι γνωστές για την ιδιαίτερη αυστηρότητά τους, από την αρχή της πανδημίας, όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό.

Αλλά ακόμα και έτσι, εντύπωση προκαλεί η επιβολή επταήμερου lockdown στην Καμπέρα, την πρωτεύουσα της Αυστραλίας, μετά τον εντοπισμό μόλις ενός κρούσματος κορονοϊού.

Περίπου 400.000 κάτοικοι της πόλης αυτής μπήκαν σε lockdown από το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), ακολουθώντας εκατομμύρια άλλους Αυστραλούς στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Πρόκειται για τον σοβαρότερο υγειονομικό κίνδυνο που αντιμετωπίσαμε στην περιοχή από την αρχή του έτους, ακόμη και από την αρχή της πανδημίας», τόνισε ο πρωθυπουργός της επικράτειας της αυστραλιανής πρωτεύουσας, Αντριου Μπαρ.

Ο ίδιος δικαιολόγησε το lockdown λέγοντας ότι το πρόσωπο που βρέθηκε θετικό ήταν ενεργό στην κοινότητα την περίοδο που μπορούσε να μεταδώσει τον ιό.

Αντίθετα με πολλές άλλες πόλεις της Αυστραλίας από την αρχή της πανδημίας το 2020 δεν είχε κηρυχθεί ποτέ μέχρι τώρα lockdown στην Καμπέρα.

Αυτή την περίοδο ζουν σε καθεστώς lockdown περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Αυστραλοί που κατοικούν στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ. Οι αρχές ελπίζουν με αυτό τον τρόπο να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

Εξάλλου, την Τετάρτη κηρύχθηκε lockdown σε μεγάλο μέρος του δυτικού τμήματος της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, καθώς οι αρχές ανησυχούν για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθυσμό των Αβορίγινων, που θεωρούνται πιο ευάλωτοι στον SARS-CoV-2.

«Ζητώ από όλη την κοινότητα των Αβορίγινων να παραμείνουν στα σπίτια τους, να υποβληθούν σε τεστ σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα και να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό», τόνισε η Μαριάν Γκέιλ, υφυπουργός Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Στην πολιτεία αυτή έχουν καταγραφεί από τα μέσα Ιουνίου, οπότε εντοπίστηκε ένα νέο ξέσπασμα, σχεδόν 6.500 κρούσματα.

Το Σίδνεϊ, η πρωτεύουσα της πολιτείας, ενδέχεται να παραμείνει σε lockdown για τουλάχιστον εννέα εβδομάδες, ενώ σε πολλά προάστια της πόλης επιβλήθηκαν σήμερα ακόμη πιο αυστηροί οι περιορισμοί.

Τους 18 πρώτους μήνες της πανδημίας του κορονοϊού η πολιτική της Αυστραλίας που συνίστατο σε μια εντατική εκστρατεία τεστ και ιχνηλάτησης επαφών, lockdown και κλείσιμο των συνόρων της χώρας, το μεγαλύτερο διάστημα, απέδωσε καρπούς. Ομως, οι εμβολιασμοί προχωρούν με βραδείς ρυθμούς, με λίγο περισσότερο από το 20% των Αυστραλών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Την ίδια στιγμή, η εμφάνιση του στελέχους Δέλτα επιδείνωσε την επιδημιολογική κατάσταση.

Μέχρι στιγμής στην Αυστραλία των 25 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν εντοπιστεί μόλις 37.500 κρούσματα και έχουν καταγραφεί 946 θάνατοι λόγω της νόσου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...