337
Ο,τι απέμεινε από το κέντρο της πόλης Γκρίνβιλ μετά το πέρασμα της φωτιάς Ντίξι, όπως φαίνεται από τον δορυφόρο | Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Καλιφόρνια: Πέντε εκατ. στρέμματα και 1.000 σπίτια έχει κάψει η πυρκαγιά Ντίξι

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 13:36
Ο,τι απέμεινε από το κέντρο της πόλης Γκρίνβιλ μετά το πέρασμα της φωτιάς Ντίξι, όπως φαίνεται από τον δορυφόρο
|Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Καλιφόρνια: Πέντε εκατ. στρέμματα και 1.000 σπίτια έχει κάψει η πυρκαγιά Ντίξι

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 13:36

Η πελώρια δασική πυρκαγιά η οποία μαίνεται στη βόρεια Καλιφόρνια επί σχεδόν έναν μήνα απανθράκωσε άλλες 550 κατοικίες, δήλωσαν την Τετάρτη αξιωματικοί της Πυροσβεστικής.

Εγινε, έτσι, μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην ιστορία της πολιτείας.

Η πυρκαγιά Ντίξι, όπως ονομάζεται, ξέσπασε στις 14 Ιουλίου στην οροσειρά Σιέρα Νεβάδα, περίπου 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σακραμέντο, της πρωτεύουσας της Καλιφόρνιας, μία περιοχή με πλούσια και πυκνά δάση.

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, δηλαδή 30 ημέρες αργότερα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν θέσει υπό έλεγχο μόλις το 30% της πυρκαγιάς.

Δύο από τους 10.000 πυροσβέστες που επιχειρούν στην πυρκαγιά Ντίξι

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να πλησιάσουν τους 38°Κελσίου, τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας συστήματος υψηλής πίεσης που οι μετεωρολόγοι αποκαλούν «θόλο ζέστης» και επηρεάζει την περιοχή.

Το σύστημα αυτό δεν αποκλείεται επίσης να προκαλέσει κεραυνούς μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες δασοπροστασίας της πολιτείας.

Οι κεραυνοί υπάρχει κίνδυνος να ανάψουν κι άλλες φωτιές, καθώς η επίμονη ξηρασία των τελευταίων ετών έχει μετατρέψει δάση και χαμηλή βλάστηση σε καύσιμη ύλη.

Η Ντίξι άφησε πίσω της αποκαΐδια σε 5 εκατ. στρέμματα! Είναι μακράν η μεγαλύτερη και πιο καταστροφική από τις 11 πυρκαγιές που μαίνονται αυτές τις ημέρες στην Καλιφόρνια. Για να τεθεί υπό έλεγχο έχουν κινητοποιηθεί συνολικά 10.000 άνθρωποι. Δύο πυροσβέστες και ένας πολίτης έχουν τραυματιστεί.

Πυκνά σύννεφα καπνού υψώνονται στην κοιλάδα Ιντιαν, κοντά στο Γκρίνβιλ

Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει πάνω από 1.000 σπίτια κι εκατοντάδες άλλα κτίρια. Την περασμένη εβδομάδα, οι φλόγες απανθράκωσαν το κέντρο της μικρής αλλά ιστορικής πόλης Γκρίνβιλ.

Η παρατεταμένη ξηρασία, η οποία σύμφωνα με επιστήμονες συνδέεται με την κλιματική κρίση, έχει κάνει ειδικά το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ εξαιρετικά ευάλωτο στις δασικές πυρκαγιές. Καθώς η εποχή των πυρκαγιών, που εκδηλώνονται συνήθως Σεπτέμβριο και Οκτώβριο λόγω των ισχυρών ανέμων Σάντα Αννα, δεν έχει έρθει ακόμη, η Καλιφόρνια οδεύει να ζήσει τη χειρότερη περίοδο δασικών πυρκαγιών στην ιστορία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της πολιτείας έχουν καταγραφεί μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News