3776
Η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου σε έναν δρόμο της Μαριούπολης | REUTERS/Pavel Klimov

LIVE: Οι Ρώσοι «παρέλασαν» στη Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/05/2022, 22:00
Η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου σε έναν δρόμο της Μαριούπολης
|REUTERS/Pavel Klimov

LIVE: Οι Ρώσοι «παρέλασαν» στη Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/05/2022, 22:00

Η 75η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία ανέτειλε στη σκιά του ρωσικού βομβαρδισμού ενός σχολείου στο Λουγκάνσκ, ενώ η Μόσχα ετοιμαζόταν να γιορτάσει την Ημέρα της Νίκης για τη συντριβή της χιτλερικής Γερμανίας το 1945. Αυτός ο συνδυασμός έκανε τους Βρετανούς να συγκρίνουν τον Πούτιν με τους Ναζί. Άλλωστε τα όσα είπε ο ρώσος πρόεδρος στην Κόκκινη Πλατεία άφησαν μια πικρή γεύση αίματος και καταστροφής. Και όλα αυτά ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα να συμφωνήσει σε ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο…

♦ Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

22:00 Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι Ουκρανοί μεταφέρονται στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Στην Ουκρανία υπάρχουν παρόμοιοι ισχυρισμοί, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι μεταξύ όσων οδηγούνται στη Ρωσία είναι και παιδιά.

21:49 Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Oλαφ Σολτς, συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Σολτς είπε ότι «στεκόμαστε δίπλα-δίπλα με την Ουκρανία ως μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένα «σημείο καμπής στην ιστορία» που απαιτούσε από τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν, είπε ο καγκελάριος, προσθέτοντας: «Υποστηρίζουμε την Ουκρανία ηθικά, οικονομικά και στρατιωτικά – με όπλα».

«Τα σύνορα στην Ευρώπη δεν μπορούν να μετακινούνται με βία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος δεν θα εξαπλωθεί σε άλλες χώρες και για να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας ικανότητες», σημείωσε.

REUTERS/Michele Tantussi

Από την πλευρά του, ο Μακρόν είπε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για να «δημιουργήσουν μια Ευρώπη που είναι ισχυρότερη, που είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις» και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, αυξάνοντας παράλληλα τις κυρώσεις στη Μόσχα.

«Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία έχει βαθύ αντίκτυπο σε όλους μας, στους πολίτες μας, στην Ευρώπη, και οδήγησε σε κοινή δράση προκειμένου να να επιτύχουμε κάποιου είδους παύση των εχθροπραξιών και να προστατεύσουμε την Ουκρανία», πρόσθεσε.

21:25 Η Προεδρία της Δημοκρατίας τιμώντας την Ημέρα της Ευρώπης, φωταγώγησε το Προεδρικό Μέγαρο με τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας.

Περισσότερα εδώ

19:50 Η Ουκρανία χάνει 170 εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα που αποκόπτεται από την πρόσβαση στη θάλασσα και οι εξαγωγικές της δυνατότητες έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Ντενίς Σμίχαλ.

«Ενενήντα εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων, τους οποίους η Ουκρανία σχεδίαζε να εξάγει σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης, έχουν μπλοκαριστεί», δήλωσε ο Σμιγκάλ στο νότιο λιμάνι της Οδησσού, μιλώντας πλάι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο oυκρανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ορισμένα προϊόντα είχαν εξαχθεί οδικώς ή σιδηροδρομικώς, αλλά κάποια άλλα αποθέματα παρέμειναν σε περιοχές που τελούν υπό βομβαρδισμό ή έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σε άμεσες ενέργειες για να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια που έχουν αποκλειστεί από την Ρωσία ώστε να επιτραπούν εξαγωγές σιταριού και να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

19:46 Στο διάγγελμα του καγκελάριου Ολαφ Σολτς, της Κυριακής 8 Μαΐου και στην αναφορά περί νέου πολέμου στην Ευρώπη με ευθύνη της Ρωσίας, παρέπεμψε ο γερμανός αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Είναι λίγο νωρίς για μια αξιολόγηση. Λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας τα λόγια του ρώσου προέδρου. Ο καγκελάριος κατέστησε πολύ σαφή τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος  και επανέλαβε τα λόγια του Ολαφ Σολτς:

«Αυτές τις μέρες θυμόμαστε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη πριν από 77 χρόνια και τους πολλούς ανθρώπους που έπεσαν θύματα του εθνικοσοσιαλισμού. Δεν μπορούμε να μνημονεύουμε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη χωρίς να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι υπάρχει σήμερα και πάλι πόλεμος στην Ευρώπη. Η Ρωσία εξαπέλυσε αυτόν τον πόλεμο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ισχυρισμό του ρώσου προέδρου ότι υπήρχε απειλή από τη Δύση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο» και ανέφερε ότι «είναι φυσικά εντελώς αβάσιμος (ισχυρισμός) και, όπως ακριβώς δήλωσε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πόλεμος που μαίνεται ξανά στην Ευρώπη είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησε από τη Ρωσία».

19:35 Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αναστείλουν τους δασμούς στον ουκρανικό χάλυβα για ένα χρόνο για να στηρίξουν τις εξαγωγές της χώρας που πλήττεται από τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

«Η ουκρανική χαλυβουργία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομική ισχύ της χώρας, καθώς απασχολεί 1 στους 13 Ουκρανούς με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο. «Ορισμένες από τις μεγαλύτερες κοινότητες χάλυβα της Ουκρανίας έχουν πληγεί περισσότερο από τη βαρβαρότητα του Πούτιν και το χαλυβουργείο της Μαριούπολης έχει γίνει σύμβολο της αποφασιστικότητας της Ουκρανίας να αντισταθεί στην επιθετικότητα της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επισημαίνει ότι πολλά ουκρανικά χαλυβουργεία «συνέχισαν να πληρώνουν, να ταΐζουν και ακόμη και να προστατεύουν τους υπαλλήλους τους κατά τη διάρκεια των μαχών». Καθώς ορισμένα ουκρανικά εργοστάσια έχουν ξαναρχίσει την παραγωγή, η υποστήριξη των εξαγωγών τους είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες της Ουκρανίας, εκτιμά η αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν.

19:31 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Τζέιμς Όστιν, είχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Οπως ανακοινώθηκε, οι δύο υπουργοί επεσήμαναν το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, τη σημασία της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και τον ρόλο της Ελλάδας ως συμμάχου στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και αναγνωρίστηκε από αμερικανικής πλευράς, η έμπρακτη συνεισφορά της Ελλάδος.

19:28 Ο γνωστός ιστότοπος Lenta.ru δημοσίευσε περισσότερα από δέκα κείμενα που ασκούσαν κριτική στον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και καταδίκαζαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως διαπίστωσε ο ιστότοπος «Mediazona». Τα κείμενα, εν συνεχεία, εξαφανίσθηκαν από τον ιστότοπο, ενώ αντίγραφα τους βρίσκονται στο web–αρχείο. Οι τίτλοι των κειμένων ήταν οι εξής: «Οι δαπάνες ρεκόρ για τον στρατό δεν βοήθησαν την Ρωσία να νικήσει την Ουκρανία», «Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους να λένε για τα αρνητικά», «Η Ρωσία κατέστρεψε ολοσχερώς την Μαριούπολη» και «η Ουκρανία ακύρωσε τα σχέδια του Πούτιν».

Στην αρχές των κειμένων υπήρχε η επισήμανση : «Το κείμενο αυτό δεν έχει την έγκριση της διεύθυνσης, ενώ για την δημοσίευση του η Διοίκηση του (ρώσου) προέδρου θα μοιράσει στον ιστότοπο αστεράκια, με άλλα λόγια: ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΚΑΝΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ, πριν το απομακρύνουν». Την ευθύνη για ανάρτηση ανέλαβε ο επικεφαλής του τμήματος «Οικονομία και Περιβάλλον» Γιεγκόρ Πολιακόφ, καθώς και η δημοσιογράφος Αλεξάντρα Μιρόσνικοβα. Πηγή του ιστότοπου Medizona, επιβεβαίωσε ότι τις αναρτήσεις έκαναν δημοσιογράφοι των τμημάτων αυτών, οι οποίοι αντικατέστησαν κείμενα που είχαν ήδη δημοσιευθεί.

18:29 Οι φιλορώσοι αυτονομιστές παρέλασαν στη Μαριούπολη μεταφέροντας μια τεράστια κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, το ρωσικό σύμβολο πατριωτισμού, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

H τεράστια κορδέλα του Αγίου Γεωργίου δεσπόζει στον κεντρικό δρόμο της Μαριούπολης. Μια σκηνοθετημένα ειδυλιακή εικόνα μιας μαρτυρικής πόλης (REUTERS/Pavel Klimov)

Την κορδέλα αυτή, σε μαύρο και πορτοκαλί χρώμα, φορούν από τις αρχές του 2000 εκατομμύρια Ρώσοι για να τιμήσουν τους σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας στην κατεστραμμένη από εβδομαδες ανελέητων βομβαρδισμών Μαριούπολη, οι φιλορώσοι αυτονομιστές, με επικεφαλής τον ηγέτη τους, τον Ντενίς Πουσίλιν, παρέλασαν στους δρόμους κρατώντας τη μήκους 300 μέτρων κορδέλα, σύμφωνα με την ανάρτηση του ίδιου στο Telegram. Σε μια φωτογραφία που συνόδευε την ανάρτηση ο Πουσίλιν διακρίνεται χαμογελαστός, να κρατάει την κορδέλα μαζί με άλλα άτομα, τα οποία έγραφε ότι είναι κάτοικοι της πόλης.

Αργότερα, ο Πουσίλιν συμμετείχε σε μια τελετή μνήμης στη Μαριούπολη για τους πεσόντες Σοβιετικούς.

Ο επικεφαλής της αποσχισθείσας επαρχίας του Ντονέτσκ Ντένις Πισούλιν σε μια τελετή στη Μαριούπολη για τους Σοβιετικούς που έχασαν τη ζωή τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (REUTERS/Alexander Ermochenko)

17:45 Την Οδησσό επισκέφτηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ. Μάλιστα η φυσιογνωμική ομοιότητα των δύο πολιτικών έδωσε στην ουκρανική κυβέρνηση την ευκαιρία να αστειευτεί σε ένα tweet υποδεικνύοντας ότι ο Σμίχαλ είναι αυτός στα δεξιά.

17:07 Η Ουκρανία ζήτησε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να συγκληθεί εκτάκτως, επικαλούμενη την ανάγκη να επανεξετασθεί η «συνεχώς επιδεινούμενη» κατάσταση στην χώρα, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για μαζικές απώλειες στη Μαριούπολη, σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

«Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί την επείγουσα προσοχή του Συμβουλίου δεδομένων των αναφορών για εγκλήματα πολέμου και μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις στην πόλη Μπούτσα και άλλες περιοχές της χώρας που απελευθερώθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και τις συνεχιζόμενες αναφορές για μαζικές απώλειες στην πόλη της Μαριούπολης».

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, η Γεβχένια Φιλιπένκο, έγραψε την επιστολή της αυτή προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου. Η επιστολή υπεγράφη από άλλες 55 χώρες και φέρει σημερινή ημερομηνία.

Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους και αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την προστασία της από φασίστες.

Η Ουκρανία και η Δύση υποστηρίζουν ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος και ότι ο πόλεμος είναι μια απρόκλητη επιθετική πράξη της Μόσχας.

16:20 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σε άμεσες ενέργειες για να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια που έχουν αποκλειστεί από την Ρωσία ώστε να επιτραπούν εξαγωγές σιταριού και να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Είναι σημαντικό να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκαλείται από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας», τόνισε σε μια ανάρτηση του στο Telegram o Ζελένσκι, μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισκέφτηκε την Οδησσό.

«Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια για εξαγωγές σιταριού», έγραψε.

15:19 Την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος είπε ότι επικεφαλής ως επιτετραμένος τοποθετήθηκε ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο τελευταίος διπλωμάτης που έφυγε από τη Μαριούπολη.

15:16 Η Δημοκρατία «πρέπει να καλλιεργείται και να βελτιώνεται κάθε μέρα», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Η ίδια σημείωσε επίσης ότι δεν πρέπει να είναι δεδομένο τι είναι η Ευρώπη, ενώ απευθυνόμενη προς τους Ουκρανούς υπογράμμισε: «Το μέλλον της Ευρώπης είναι και δικό σας μέλλον».

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:08 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία θα έχει αποτέλεσμα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι δηλώσεις του Πούτιν έγιναν αφού ο ρώσος πρόεδρος επέβλεψε την ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης έναντι της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όλα τα σχέδια υλοποιούνται. Θα υπάρξει αποτέλεσμα –γι’ αυτό, δεν υπάρχει αμφιβολία», φέρεται να δήλωσε.

14:10 Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν έχουν σταματήσει και διεξάγονται εξ αποστάσεως, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι καθυστερεί τις συνομιλίες και ότι χρησιμοποιεί αναφορές για ωμότητες που διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα για να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις.

13:35 Η Ουκρανία έσπειρε περί τα 70 εκατομμύρια στρέμματα εαρινών σιτηρών φέτος, 25% έως 30% λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, και εξήγαγε 1,090 εκατ. τόνους σιτηρών τον Απρίλιο: αυτό ανακοίνωσε ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκιι.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Ρουμανίας, καθώς η Ρωσία έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:02 Οι ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές θα πρέπει να διωχθούν τόσο για εγκλήματα πολέμου όσο και για στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία: αυτό δήλωσε ο βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας, περιγράφοντας τους ρώσους στρατηγούς ως εγκληματίες πολέμου αλλά και άχρηστους!

Σε ομιλία του στο βρετανικό Μουσείο Εθνικού Στρατού, η οποία συμπίπτει με την ετήσια παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την Ημέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γουάλας είπε ότι οι ρώσοι στρατηγοί είναι εξίσου ένοχοι με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα πρέπει να προσαχθούν σε στρατοδικείο.

Ο Πούτιν και οι στρατηγοί του, είπε ο Γουάλας, αντικατοπτρίζουν τον φασισμό και την τυραννία της εποχής πριν από 77 χρόνια και η εισβολή τους στην Ουκρανία ατιμάζει το στρατιωτικό παρελθόν της χώρας.

«Μέσω της εισβολής στην Ουκρανία ο Πούτιν και ο στενός του κύκλος των στρατηγών αντικατοπτρίζουν τώρα τον φασισμό και την τυραννία 77 χρόνια πίσω επαναλαμβάνοντας τα λάθη του απολυταρχικού καθεστώτος του τελευταίου αιώνα».

Αναφερόμενος στους ρώσους στρατηγούς ο Γουάλας σχολίασε: «Για αυτούς και για τον Πούτιν δεν μπορεί να υπάρξει καμία ημέρα νίκης, μόνο ντροπής και σίγουρα ήττας στην Ουκρανία».

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:45 Μια εξήγηση στο γιατί πλέον οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είναι αδιάκριτοι και χτυπούν όχι στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά σχολεία, μουσεία ή και νοσοκομεία, έδωσε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας στην τακτική πρωινή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία: οι Ρώσοι δεν έχουν πια άλλους κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας που διέθετε το οπλοστάσιό τους στην αρχή της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπ. Αμυνας στην αρχή του πολέμου οι Ρώσοι είχαν δημοσίως προβάλει την ικανότητά τους να διεξάγουν «χειρουργικά χτυπήματα» περιορίζοντας παράπλευρες απώλειες. Ως εκ τούτου, οι ουκρανικές πόλεις θα ήταν ασφαλείς από τους βομβαρδισμούς.

«Παρόλα αυτά, καθώς η σύρραξη συνεχίζεται πέρα από τις ρωσικές προσδοκίες πριν από τον πόλεμο, το απόθεμα της Ρωσίας σε κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας έχει πιθανότατα εξαντληθεί σε σημαντικό βαθμό», σχολίασαν από το MoD.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι Ρώσοι να έχουν υποχρεωθεί σε χρήση άμεσα διαθέσιμων αλλά όλο και γηραιότερων πυρομαχικών που είναι λιγότερο αξιόπιστα, λιγότερο ακριβή και πιο εύκολο να αναχαιτιστούν. «Η Ρωσία πιθανότατα θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει τα όπλα ακριβείας που έχει ήδη ξοδέψει», προσέθεσαν από το βρετανικό υπ. Αμυνας.

11:36 Παρά τις εντατικές πρόβες, δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά οι προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις για τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης στην Κόκκινη πλατεία της Μόσχας.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το αεροπορικό μέρος της παρέλασης ακυρώθηκε λόγω καιρού.

Στην τελετή επρόκειτο να παρουσιαστούν 77 αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, σε ανάμνηση της 77ης επετείου της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης στη Ναζιστική Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μάλιστα αναμενόταν να σχηματίσουν στον ουρανό το «Ζ», το ελληνικό γράμμα που συμβολίζει τις «επιχειρήσεις στην Ουκρανία».

11:33 Οι σουηδοί σοσιαλδημοκράτες θα αποφασίσουν την Κυριακή, αν θα υποστηρίξουν μια ιστορική υποψηφιότητα της χώρας τους για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ώστε να προστατευθεί από τη Ρωσία..

«Το κόμμα θα ανακοινώσει τη θέση του στις 15 Μαΐου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος των σοσιαδημοκρατών Τζούλια Γκραμπ.

Η υποστήριξη στην ένταξη, κάτι που θα αποτελούσε μείζονα στροφή από την πάγια γραμμή του κόμματος της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, θα άνοιγε διάπλατα τον δρόμο για μια υποψηφιότητα της Σουηδίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

10:28 Ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία για την Ημέρα της Νίκης: Η Δύση προετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας.

Το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές στα σύνορά μας, ενώ η Δύση δεν ήθελε να εισακούσει τη Ρωσία, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος πριν την καθιερωμένη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ήταν ένα απαραίτητο και χρονικά κατάλληλο μέτρο, η μοναδική σωστή απόφαση.

Οι εθελοντές και τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας πολεμούν για την πατρίδα τους, επέμεινε ο Πούτιν, μιλώντας ενώπιον ενός ενθουσιώδους πλήθους στο κέντρο της Μόσχας.

«Πολεμάτε για την Πατρίδα σας, για το μέλλον της», δήλωσε ο Πούτιν στην ομιλία του κατά την ετήσια παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την Ημέρα της Νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της χιτλερικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1945.

«Ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού είναι επώδυνος για εμάς», δήλωσε επίσης. «Το κράτος θα κάνει τα πάντα για να φροντίσει αυτές τις οικογένειες».

Ο Σεργκέι Σοϊγκού, υπουργός Αμυνας και ο Ολεγκ Σαλιούκοφ διοικητής του ρωσικού Στρατού επιθεωρούν τα τμήματα της παρέλασης (REUTERS/Shamil Zhumatov)

Ο Πούτιν ολοκλήρωσε την ομιλία του φωνάζοντας στους συγκεντρωμένους στρατιώτες: «Για τη Ρωσία, Για τη Νίκη, Ζήτω!».

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ο Πούτιν παρακολουθεί την παρέλαση ανάμεσα σε βετεράνους (Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS)

Ενα σοβιετικό τεθεωρακισμένο T-34 στην παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, 77 χρόνια μετά τη συντριβή της χιτλερικής Γερμανίας (REUTERS/Evgenia Novozhenina)

10:25 Η Ιαπωνία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου «επί της αρχής» στο πλαίσιο μιας εκστρατείας της ομάδας χωρών των G7, σε αντίποινα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου Φούμιο Κισίντα, μετά τη διαδικτυακή διάσκεψη με τους ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων κρατών της Δύσης.

Οι G7 δεσμεύτηκαν να απαγορεύσουν σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σηματοδοτώντας την τελευταία προσπάθεια της Δύσης να πιέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά τις θανατηφόρες συνέπειες που αυτή προκάλεσε.

«Για μία χώρα που εξαρτάται σοβαρά από τις εισαγωγές ενέργειας, είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση. Αλλά, ο συντονισμός των G7 είναι πιο σημαντικός σε μία περίοδο, σαν και αυτή που διανύουμε», δήλωσε ο Κισίντα.

09:32 Δεν θα παραχωρήσουμε σπιθαμή της γης μας τονίζει σε μήνυμά του για τη φετινή Ημέρα της Νίκης –της επετείου συντριβής της χιτλερικής Γερμανίας από τη Σοβιετική Ενωση το 1945–, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Περπατώντας στους έρημους δρόμους του Κιέβου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας μεταξύ άλλων διαμηνύει ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να οικειοποιηθεί αυτή τη νίκη. Ο εχθρός μας ονειρεύθηκε ότι θα αρνηθούμε την 9η Μαΐου και τη νίκη επί του ναζισμού για να έχουν μια ελπίδα να γίνει πιστευτή η λέξη ‘αποναζιστικοποίηση’».

«Δεν έχω αμφιβολία ότι θα κερδίσουμε (…) θα κερδίσουμε γιατί αυτή είναι η γη μας και πολεμούμε για την ελευθερία μας» υπογράμμισε στο βίντεο ο Ζελένσκι.

«Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία των παιδιών μας και επομένως θα νικήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι έκαναν οι πρόγονοί μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια Ουκρανούς. Πολύ σύντομα θα γίνουν δύο Ημέρες Νίκης στην Ουκρανία. Και κάποιος δεν θα έχει καμία», ανέφερε με νόημα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Νικήσαμε τότε. Θα νικήσουμε τώρα. Και το Khreshchatyk (λεωφόρος του Κιέβου) θα δει την παρέλαση της νίκης – τη Νίκη της Ουκρανίας!» διεμήνυσε.

«Χρόνια πολλά στην Ημέρα της Νίκης επί του ναζισμού! Δόξα στην Ουκρανία!» καταλήγει.

08:20 Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κατασχέσουν αποθέματα συναλλάγματος και άλλους πόρους της Ρωσίας στη δικαιοδοσία τους, που έχουν παγώσει, για να καλυφθεί το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζοζέπ Μπορέλ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times.

07:30 Το πρωτοσέλιδο των Financial Times: Αμερικανικές κυρώσεις κατά στελεχών και συνεργατών της Gazprombank. Οι ΗΠΑ σκλήρυναν τα μέτρα κατά της Ρωσίας, βάζοντας στη «μαύρη λίστα» μια σειρά στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

07:01 Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν θα υποστηρίξει το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία εάν η Σοφία δεν εξασφαλίσει και αυτή την εξαίρεσή της από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: αυτό δήλωσε αργά την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ασέν Βασίλεφ.

Οι κυβερνήσεις των 27 πλησίασαν σε μια συμφωνία για την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Προγραμματίζουν νέες συνομιλίες εντός της Δευτέρας, για να εξεταστεί το πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι χώρες που είναι πιο εξαρτημένες από το ρωσικό αργό.

«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο και μεθαύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη), μπορεί να χρειαστεί σύνοδος των ηγετών για να ολοκληρωθούν. Η θέση μας είναι πολύ σαφής. Εάν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για κάποιες από τις χώρες, θέλουμε κι εμείς εξαίρεση», είπε ο Βασίλεφ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο BNT.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

06:00 Το πρωτοσέλιδο της βρετανικής Daily Telegraph τη Δευτέρα: Ο (βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν) Γουάλας λέει ότι o Πούτιν αντιγράφει του Ναζί.

05:40 Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο πακέτο εμπορικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας: περιλαμβάνει απαγορεύσεις εξαγωγών προοριζόμενων για τη βιομηχανία και υψηλότερους τελωνειακούς δασμούς, ειδικά στο παλλάδιο.

«Αυτό το μεγάλο πακέτο κυρώσεων θα καταφέρει ακόμα περισσότερες ζημιές στη ρωσική πολεμική μηχανή», σχολίασε η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της.

Οι τελωνειακοί δασμοί θα αυξηθούν κατά 35 εκατοστιαίες μονάδες, ειδικά στην πλατίνα και στο παλλάδιο –πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί κυρίως η αυτοκινητοβιομηχανία–, ενώ οι απαγορεύσεις των εξαγωγών αφορούν αγαθά προοριζόμενα για τη βιομηχανία στη Ρωσία, ειδικά τα βαριά μηχανήματα, αλλά όχι μόνο (χημικά, πλαστικά, καουτσούκ…).

«Η Ρωσία είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς πλατίνας και παλλάδιου και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το Ηνωμένο Βασίλειο» για την εξαγωγή των προϊόντων αυτών, σύμφωνα με την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

03:30 «Η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», κατήγγειλε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο καθιερωμένο νυχτερινό διάγγελμά του, την παραμονή της επετείου στη Ρωσία της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της χιτλερικής Γερμανίας το 1945.

Ο Ζελένσκι καταδίκασε στο διάγγελμά του τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, ανάμεσά τους αυτόν που προκάλεσε όπως είπε τον θάνατο 60 αμάχων σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, «σαν να μην ήταν 8η Μαΐου σήμερα, σαν να μην είναι 9η αύριο, όταν η λέξη-κλειδί για όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους θα έπρεπε να είναι η ειρήνη».

«Η Ουκρανία και ο ελεύθερος κόσμος το θυμούνται», πέταξε.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ουκρανία «έδειξε πως είναι μέρος του ελεύθερου κόσμου και της ενωμένης Ευρώπης» απέναντι στην απομονωμένη Μόσχα, που επιλέγει «το κακό και το μίσος» και «όλος ο κόσμος θα το δει αύριο».

00:20 Περισσότεροι από 170 άμαχοι από τη Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων και 40 από το Azovstal, έφτασαν στη Ζαπορίζια.

Οι άμαχοι, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν μικρά παιδιά, κατέβηκαν από τα λευκά λεωφορεία που τους μετέφεραν μέχρι τον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου, το οποίο έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής για τους ανθρώπους που φεύγουν από τις ζώνες τις οποίες έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις συνόδευαν κάποιους ηλικιωμένους, μεταξύ των οποίων ήταν και μια γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Συνολικά 174 άνθρωποι έφτασαν με οκτώ λεωφορεία «από την κόλαση της Μαριούπολης» ανέφερε η συντονίστρια του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα στην Ουκρανία, Οσνάτ Λουμπράνι.

«Με αυτή τη νέα επιχείρηση, ξεπερνούν τους 600 οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν» από την εμπόλεμη ζώνη, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της

00:05 Εξήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στον βομβαρδισμό ενός σχολείου στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μόλις χθες, στο χωριό Μπιλοχορίβκα, στην περιοχή του Λουγκάνσκ, μια ρωσική βόμβα σκότωσε 60 αμάχους» είπε ο Ζελένσκι στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των G7.

Διαβάστε: Το Σαββατοκύριακο λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...